Omschrijving

Maak van anderen helpen je beroep

Ben jij hulpvaardig, communicatief, sociaal en een echte aanpakker? En wil jij van anderen helpen je werk maken? Ga dan aan de slag in de zorg met de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg niveau 3! Jouw werkdag staat in het teken van mensen helpen op het gebied van wonen, vrije tijd of dagbesteding. Je kunt bijvoorbeeld werken met ouderen, vluchtelingen, mensen met een beperking of verslaafden. Iedere dag is anders en je takenpakket is erg divers. Zie jij dit wel zitten? Schrijf je in en behaal dat erkende mbo-diploma!

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

martine

prima! prima! weinig problemen

Vervanger van MBO Begeleider Gehandicaptenzorg & MBO Begeleider Specifieke Doelgroepen

De opleiding MBO Begeleider maatschappelijke zorg is de vernieuwde opvolger van de opleidingen MBO Begeleider Gehandicaptenzorg & MBO Begeleider Specifieke Doelgroepen. De wereld en het werkveld veranderen continu, en onze opleidingen veranderen daarin mee. Op deze manier zijn onze opleidingen altijd perfect afgestemd op het beroep waar je voor leert. Deze opleiding is ook erkend door het Ministerie van Onderwijs & Cultuur. Je behaalt dus een waardevol, erkend mbo-diploma. Meer over deze verandering lees je hier.

Inhoud

Inclusief 4 praktijkdagen

Tijdens deze opleiding volg je 4 praktijkdagen, bestaande uit 2 algemene praktijkdagen en 2 beroepsspecifieke praktijkdagen waarin je met een topdocent uit de praktijk aan de slag gaat. Hier ontwikkel je allerlei vaardigheden en leer je bijvoorbeeld hoe je een cliënt ondersteunt, of ga je aan de slag met communicatieve vaardigheden. Tijdens deze dagen komen praktijk en theorie dus samen.

Keuzedelen

Als onderdeel van de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg niveau 3 volg je een aantal keuzedelen. Je kiest zelf welke keuzedelen jij volgt. Hiermee onderscheid jij je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. Bekijk de studiegids voor meer informatie.

Wat leer je?

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

MBO Begeleider maatschappelijke zorg 6521

Studieprogramma

 • Startmodule
 • Het werkveld
 • De cliënt
 • Begeleiden
 • Werken met de doelgroepen
 • Kwaliteitszorg en professioneel handelen
 • COE Nederlands 2F
 • Rekenen niveau 3
 • Loopbaan en burgerschap

Studeer flexibel: geen verplichtingen van BOL of BBL

NTI biedt de mbo-opleidingen niet aan via de BOL- of BBL-variant die reguliere mbo-scholen vaak hebben, maar via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen halen, zonder hiervoor verplicht 200 tot 700 uur op school te moeten zitten. Lees meer over flexibel studeren via de derde leerweg bij NTI.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de opleiding MBO Begeleider maatschappelijke zorg, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Via jouw online leeromgeving of klassikaal studeren

FlexibelStuderen®

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot MBO Begeleider maatschappelijk zorg niveau 3 dien je in het bezit te zijn van één van de volgende diploma's of bewijzen:

 • mbo-diploma niveau 2 of 3
 • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
 • Diploma lbo of vbo, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • Een overgangsbewijs havo of vwo naar het 4e leerjaar
 • NTI-diploma van een basisopleiding op mbo-niveau 3

Niet de juiste diploma’s? Doe de gratis toelatingstoets!

Slaag je voor deze toelatingstoets en ben je minimaal 18 jaar, dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze. Goed om te weten: als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo- of basisopleiding van NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug. Lees meer over de mbo-toelatingstoets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Heb je al diploma’s of certificaten gehaald? Dan kom je misschien in aanmerking voor vrijstellingen en kun je sneller door de opleiding heen. Lees meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

De stage is een verplicht onderdeel van de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg niveau 3 en duurt 640 uur. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve dagen of hele dagen, één of meerdere dagen per week.

Stageplaats

Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij (thuis)zorginstellingen, welzijnscentra voor ouderen, vluchtelingenorganisaties of ziekenhuizen. Het is belangrijk dat de stageplaats erkend is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Heb je al een baan in dit werkgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding past.

Hulp bij jouw stage

Om jou te helpen om een leuke stageplek te vinden, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Via hen kun je zoeken en solliciteren op een stage. Zodra je begint met jouw stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je kunt bij jouw stageadviseur voor vragen terecht. Lukt het niet om stage te lopen, kies dan niet voor de volledige mbo-opleiding maar voor een basisopleiding.

Examen

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma

Alle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

ministerie OCW logo 250pxbmbo crebo erkend 250pxb

Examens

De opleiding MBO Begeleider maatschappelijke zorg bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeven van bekwaamheid.

Examen doen wanneer het jou uitkomt

Bij NTI bepaal jij wanneer je klaar bent voor je examen. Deze plan je zelf in op een locatie bij jou in de buurt. Bekijk alle examenlocaties.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt dit in de aangegeven termijnen. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. De examenkosten bedragen € 50,63 per maand.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College ben je een stuk voordeliger uit dan bij reguliere mbo-instellingen. Je profiteert namelijk van ons unieke all-in concept. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit zelfs in maandelijkse termijnen voldoen. Daarnaast kun je jouw mbo-opleiding gratis verlengen. Je mag dus langer over je opleiding doen, zonder extra kosten.

Kosten Begeleider Maatschappelijke Zorg 3 6521

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Ervaringen

MBO Begeleider maatschappelijke zorg

4.5 sterren - gebaseerd op 1 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

martine

prima! weinig problemen

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.