Omschrijving

Het begin van een succesvolle carrière in de boekhouding

Leer alle kneepjes van het financiële vak met de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®). Je komt alles te weten over bedrijfsadministratie, kostencalculatie en financiering. Binnen korte tijd ben je goed voorbereid op het officiële examen van de Nederlandse Associatie voor Examinering. Als je slaagt, ontvang je het veelgevraagde en erkende Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®). Hiermee kun je als boekhoudkundige overal aan de slag, bij grote of kleine bedrijven in alle bedrijfssectoren.

Handig om te weten: deze opleiding is op mbo-niveau 4. Heb je nog weinig kennis over boekhouden of volg je liever een opleiding op mbo-niveau 3? Dan is Basiskennis Boekhouden (BKB®) iets voor jou.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

Junior Mpofu, 49 jaar, Brummen

Ik ben erg dankbaar dat ik via NTI gestudeerd heb en ik heb net mijn diploma behaald. Bedankt NTI!! Ik ben erg dankbaar dat ik via NTI gestudeerd heb en ik heb net mijn diploma behaald. Bedankt NTI!!

Inhoud

Inhoud

Wat leer je

Een goede boekhouding is voor ieder bedrijf ontzettend belangrijk. Actuele cijfers en resultaten moeten immers direct beschikbaar zijn. In deze opleiding word je uitstekend voorbereid op je werk als financieel-administratief medewerker of boekhouder. Zo leer je alle financiële transacties uitvoeren. Het gaat dan onder meer over: inkomsten, uitgaven, ontvangsten en betalingen. Het opleidingsniveau is vergelijkbaar met mbo 4. 

Studieprogramma

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

Financiering 4

 • Aandelen en obligaties
 • Ondernemingsvormen
 • Indexcijfers
 • Interest berekenen
 • Kengetallen: liquiditeit, liquiditeitsbegroting, cashflow, resultatenbegroting, current ratio en quick ratio


Kostencalculatie 4

 • Berekeningen met betrekking tot kosten
 • Kostprijzen en verkoopprijzen
 • Afschrijvings- en interestkosten
 • Economische gebruiksduur
 • Dekkingsbijdrage
 • Break-evenomzet en -afzet
 • Productie en verkoop berekenen

Bedrijfsadministratie 4

 • Dagboeken en grootboeken
 • Grootboekrekeningen
 • Journaliseren
 • Balans
 • Mutaties journaliseren in verband met kosten
 • Opbrengsten
 • Geld onderweg
 • Voorzieningen en vreemd vermogen
 • Kredietlimiet
 • Kredietruimte en kredietbeperking
 • Berekeningen en mutaties journaliseren in verband met inkoop en verkoop

De PDB-modules zijn ook los te volgen. Neem voor meer informatie contact op met een studieadviseur.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de opleiding. Voor inhoudelijke vragen ga je naar de docent, voor allerlei andere vragen kun je terecht bij jouw mentor. Bijvoorbeeld voor het maken van een planning of andere studietips. Lees meer over de begeleiding.

Alle voordelen van NTI op een rij:

 • Bepaal zelf je startdatum en studietempo
 • Geen extra kosten voor lesmateriaal
 • Alles binnen handbereik met de online leeromgeving
 • Gratis verlengen van je studietijd, mocht je het niet op tijd halen

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee jij je werk nog beter kunt doen? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Leren uit echte lesboeken

Krijg feedback van je docent

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Geen vooropleiding of voorkennis nodig

Er zijn geen toelatingseisen voor de opleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB®). Houd er wel rekening mee dat je al enige kennis van boekhouden nodig hebt. Het niveau komt overeen met mbo 4. Heb je nog geen kennis over boekhouden. Start dan met de opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB®)

Vragen?

Neem gerust contact op met onze studieadviseurs

Examen

Examen bij Nederlandse Associatie voor Examinering

Je sluit de opleiding af met drie examens: Bedrijfsadministratie, Kostencalculatie en Financiering. Dat gaat via de Nederlandse Associatie voor Examinering. Op hun website vind je meer informatie. De examens maak je achter de computer in een examencentrum bij jou in de buurt wanneer het uitkomt. Als je slaagt, krijg je het diploma Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®).

Verder?

NTI biedt volop mogelijkheden om door te stromen. Bijvoorbeeld naar de opleiding Moderne BedrijfsadministratiePraktijkdiploma Loonadministratie (PDL®) of de mbo-opleiding Business Administration & Control Specialist.

Alleen bij NTI: € 75,- voordeel op de examenkosten!

Met een diploma op zak maak jij meer kans op de arbeidsmarkt. NTI helpt jou daar graag bij en geeft daarom een korting cadeau van € 25,- per examen. Je betaalt dus geen € 206, maar € 181 per examen. Bij elkaar genomen scheelt het € 75,-!  NTI is de enige opleider die dit voordeel biedt, dus grijp je kans! De examenkosten betaal je tegelijk met het lesgeld. De examenkosten bedragen € 60,34 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

logo associatie 250x80

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Kosten Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) 3035

Korting op software, hardware en meer via Surfspot

logo Surfspot transparantAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo krijg je bijvoorbeeld tot 50% korting op Adobe Creative Cloud en NordVPN, en krijg je extra voordeel op laptops, smartphones en gadgets. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Handige extra's

Certificaat

Wil jij graag een certificaat voor de cursus Praktijkdiploma boekhouden (PDB®), als bevestiging van jouw prestatie én mooie aanvulling op je cv? Vink deze extra dan aan bij inschrijving en ontvang € 10,- korting op je certificaat. Hiervoor werken wij samen met Diplomasafe.

€ 24,95    (eenmalig)

AI voor beginners

Wil jij je verdiepen in de fascinerende wereld van Artificial Intelligence (AI)? Dan is de Cursus AI voor beginners van NTI echt iets voor jou! Leer de basisprincipes en ontdek de mogelijkheden van AI in een handomdraai. Word een expert op dit gebied en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Laat je ook verrassen door de eindeloze mogelijkheden van AI!

€ 299,-    (eenmalig)

Ervaringen

Praktijkdiploma boekhouden (PDB®)

4 sterren - gebaseerd op 19 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Junior Mpofu, 49 jaar, Brummen

Ik ben erg dankbaar dat ik via NTI gestudeerd heb en ik heb net mijn diploma behaald. Bedankt NTI!!

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.