Omschrijving

Je bent nooit klaar met leren

Als gewichtsconsulent is het belangrijk dat je je kennis op peil houdt en jezelf blijft ontwikkelen. NTI maakt dit mogelijk door 4 verschillende korte opleidingen aan te bieden over thema’s die gerelateerd zijn aan het vak. Misschien heb je behoefte aan meer kennis over het menselijk lichaam, wil je je vaardigheden als coach verbeteren of je verdiepen in eetstoornissen. Binnen drie maanden heb je al die extra kennis in huis. Je kunt kiezen uit:

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (08:00-17:00)
ma-vr (09:00-17:00)

Inhoud

Kies de verdieping die bij jou past

Bij NTI kun jij kiezen voor nascholing in een of meerdere thema's. De opleiding volg je in je eigen tempo en kun je kosteloos verlengen als je meer studietijd nodig hebt. Zo is de opleiding goed te combineren met je werk. Al in drie maanden heb jij het erkende NTI-diploma op zak. Lees hieronder meer over de onderwerpen die aan bod komen.

Nascholingspunten

De verdieping Eetstoornissen is geaccrediteerd door de branchevereniging BGN. Hiervoor kun je nascholingspunten behalen om jouw BGN-registratie te behouden.

Verdieping Eetstoornissen (met nascholingspunten)

Verdieping Eetstoornissen

Je gaat dieper in op verschillende eetstoornissen en de mogelijke behandelmethoden hiervan. Je bestudeert literatuur die je optimaal voorbereidt op het examen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Soorten eetstoornissen
  • Kenmerken en symptomen
  • Mogelijke oorzaken
  • Mogelijke behandelmethoden en herstel
  • Jouw rol als gewichtsconsulent

De verdieping Eetstoornissen is met 6,4 punten geaccrediteerd door de BGN. Op vertoon van het diploma Gewichtsconsulent verdieping Eetstoornissen kun je bij de BGN je nascholingspunten aanvragen.

Verdieping Anatomie en fysiologie

Verdieping Anatomie en fysiologie

Je gaat dieper in op de (medische) werking van het lichaam. Je bestudeert literatuur die je optimaal voorbereidt op het examen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Celleer
  • Weefselleer
  • Zenuwstelsel
  • Stofwisseling
  • Spijsvertering
  • Bouw en werking van het menselijk lichaam

Verdieping Coaching (met nascholingspunten)

Verdieping Coaching

Je gaat dieper in op het coachen van cliënten, specifieke coaching- en gesprekstechnieken, methodieken en instrumenten die een coach nodig heeft. Bij deze verdieping hoort een praktijkdag. Voordat je deelneemt aan de praktijkdag doorloop je de theorie, maak je de bijbehorende opgaven en lever je een vooropdracht in. Als afsluiting van de verdieping Coaching maak je een eindopdracht. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Fasen van het coachingstraject & gedragsverandering
  • (Basis)vaardigheden van een coach
  • Verschillende coachingstechnieken
  • (Motiverende) gespreksvoering
  • Kernkwadranten

Tijdens de praktijkdag worden deze onderwerpen behandeld door een vakdocent en ontmoet je je medestudenten. De verdieping Coaching is met 12 punten geaccrediteerd door de BGN. Op vertoon van het diploma Gewichtsconsulent verdieping Coaching kun je bij de BGN je nascholingspunten aanvragen.

Verdieping Kind en voeding (met nascholingspunten)

Verdieping Kind en voeding

Je leert hoe je kinderen en ouders kunt helpen om kinderen op een speelse manier gezond te laten eten. Het coachen van het kind en de ouders is hierbij een belangrijk onderwerp. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • Voedingsbehoeften bij verschillende leeftijdsfasen 
  • Opstellen van aangepaste voedingsplannen 
  • Rol van beweging in voeding 
  • Coaching van kinderen én ouders 

Deze specialisatie leidt je op tot het door de BGN geaccrediteerde diploma. De specialisatie Kind en voeding is met 15 punten geaccrediteerd door de BGN. Op vertoon van het diploma Kind en voeding kun je bij de BGN je nascholingspunten aanvragen.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de opleiding. Voor inhoudelijke vragen ga je naar de docent, voor allerlei andere vragen kun je terecht bij jouw mentor. Bijvoorbeeld voor het maken van een planning of andere studietips. Lees meer over de begeleiding.

Alle voordelen van NTI op een rij:

  • Bepaal zelf je startdatum en studietempo
  • Geen extra kosten voor lesmateriaal
  • Alles binnen handbereik met de online leeromgeving
  • Gratis verlengen van je studietijd, mocht je het niet op tijd halen

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee jij je werk nog beter kunt doen? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Leren uit echte lesboeken

Krijg feedback van je docent

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

De specialisatie en losse verdiepingen zijn bedoeld voor personen die al werkzaam zijn als gewichtsconsulent. Je dient dus in het bezit te zijn van het branchediploma Gewichtsconsulent.

Vragen?

Neem gerust contact op met  onze studieadviseurs.

Examen

Examen en diploma

Je sluit de opleiding af met een theorie-examen. Als je slaagt, ontvang je een NTI-diploma. Doe je examen in de verdieping Coaching of Eetstoornissen? Dan ben jij na succesvolle afronding in het bezit van een door de BGN-erkend diploma.

Examen doen waar en wanneer jij wilt

Bij NTI neem je het examen digitaal af, dat kan dagelijks op veel locaties in Nederland. Je plant zelf waar en wanneer je examen doet. Lees hier meer over de digitale examens.

Studieduur & lesgeld

Kosten Verdieping Eetstoornissen 1600

Kosten verdieping Kind en voeding 2599

Kosten verdieping Anatomie en fysiologie 1561

Kosten verdieping Coaching 1558

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Veelgestelde vragen

Wat doet een gewichtsconsulent?

Een gewichtsconsulent begeleidt en adviseert cliënten met overgewicht in het bereiken van een gezonder gewicht door middel van voedingsadviezen en leefstijlaanpassingen. Deze professional is opgeleid in voedingsleer en richt zich op duurzame gedragsverandering, zonder medische interventies zoals medicatie of chirurgie. 

Wat is het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent?

Een gewichtsconsulent richt zich op het begeleiden van mensen met overgewicht die verder gezond zijn, en helpt hen bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Een diëtist heeft een bredere en diepgaandere kennisbasis en is medisch geschoold om zowel gezonde personen als cliënten met diverse medische aandoeningen (zoals diabetes, hart- en vaatziekten, allergieën) deskundig te adviseren en te behandelen op het gebied van voeding en dieet. 

Welk niveau is gewichtsconsulent?

Een gewichtsconsulent is opgeleid op MBO-niveau (niveau 4) en helpt gezonde mensen met gewichtsproblemen door middel van voeding- en leefstijladviezen. Ze zijn niet bevoegd om dieetadviezen te geven bij medische klachten; hiervoor moet men naar een diëtist, die een hogere opleiding heeft afgerond op HBO-niveau. 

Wat is het verschil tussen gewichtsconsulent en voedingsdeskundige?

Een gewichtsconsulent richt zich specifiek op het begeleiden van gezonde mensen die hun gewicht willen beheersen of verliezen, vaak door leefstijladviezen en coaching rondom voeding en beweging. Een diëtist is daarentegen een medisch geschoolde professional die kan helpen bij uiteenlopende gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan voeding, zoals allergieën, ziektes of eetstoornissen. Een voedingsdeskundige, ofwel voedingswetenschapper, heeft een brede kennis over voeding en de invloed daarvan op het menselijk lichaam, maar is niet noodzakelijkerwijs gefocust op individuele dieetadvisering, tenzij extra gekwalificeerd als diëtist. 

Wat verdien je als gewichtsconsulent?

Het salaris van een gewichtsconsulent varieert meestal tussen de €2.500 en €4.000 bruto per maand voor ervaren professionals. Dit inkomen kan hoger uitvallen bij zelfstandigen die diverse inkomstenbronnen combineren, waaronder groepscursussen en online programma's. Startende gewichtsconsulenten verdienen vaak minder, afhankelijk van ervaring en locatie. 

Wat doet een BGN gewichtsconsulent?

Een BGN-gewichtsconsulent begeleidt en adviseert cliënten op een professionele wijze bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht door middel van voedingsadvies en leefstijlaanpassingen. Deze consulenten zijn opgeleid om mensen te ondersteunen met adviezen die gebaseerd zijn op de richtlijnen voor gezonde voeding, zonder daarbij medische diëten te gebruiken. 

Hoe start ik de opleiding?

1

Inschrijfbevestiging

Je ontvangt een e-mail met inschrijfbevestiging, je studentnummer en inloginstructies voor de leeromgeving.

2

Inloggen leeromgeving

Gefeliciteerd, je kunt nu starten in de leeromgeving.

3

Starten met de eerste module

Na het aanmelden voor de startmodule in de leeromgeving kun je meteen beginnen.

Schrijf je nu in en start met de opleiding

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.

Trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Ze zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Bekijk de Wall of Fame

Leon – HBO Bachelor Toegepaste Psychologie

Maaike - HBO Bedrijfskunde MER