Hoeveel van je inkomen slokt een eerste kindje op?

Een eerste kindje op komst? Dat betekent minder inkomsten en méér uitgaven. Een eerste kind slokt zomaar 17% van het inkomen op, ongeacht of de ouders veel of weinig verdienen. Goed nieuws: de volgende koters zijn goedkoper! Zo kosten twee kinderen samen gemiddeld 26% van het gezinsinkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Dat komt mede doordat spullen doorschuiven.

Luiers
Wist je bijvoorbeeld dat een luier gemiddeld 0,16 euro kost? In het eerste jaar gebruikt je kind gemiddeld 7 luiers per dag, dat zijn er 2555 per jaar! Dat is dus iets meer dan 400 euro. 

Hoogste kosten
De hoogste kosten voor het krijgen van kinderen zijn volgens het Nibud: 

  • Minder inkomen, omdat je misschien minder gaat werken.
  • Meer boodschappen.
  • Hogere water- en energieverbruik.
  • Kosten van kinderopvang.

Advies
Kortom, kinderen betekenen een grote financiële verandering in je leven, van geboorte totdat ze het huis uit gaan. Gelukkig helpen verschillende instanties je met inzicht en advies op weg. Zo vind je op de site van het Nibud artikelen over allerlei financiële situaties die voorkomen bij de opvoeding. Denk hierbij aan onderwerpen als: het betalen van de oppas, regelingen voor ouders, sparen voor je kind en kinderbijslag.

Cursus Opvoeden
Wil je een beetje hulp bij het opvoeden van je kinderen? NTI biedt een cursus Opvoeden aan. Tijdens deze cursus krijg je onder meer een verhelderende e-consult met daarin extra persoonlijk advies, bijvoorbeeld over de vragen of problemen die je bezighouden tijdens de opvoeding.

NTI op FaceBook NTI op Instagram NTI op Twitter NTI op YouTube NTI op LinkedIn