HBO Commerciële economie: wat kan ik worden en wat voor werk doe ik dan?

wat kun je worden na een opleiding commerciele economie

Dit is een vraag die in de praktijk veel aan mij gesteld wordt. Zowel in mijn eigen werk als manager marketing en verkoper in de markt voor diergezondheidsproducten, waarin ik jaarlijks stagiaires en afstudeerders begeleid, maar ook tijdens mijn werk als praktijkdocent.

Er is veel veranderd sinds ik zelf in 1998 mijn HBO Commerciële Economie diploma haalde. Ervaring leert dat de praktijk de beste leermeester is in combinatie met een HBO Commerciële Economie achtergrond. Tijdens de opleiding HBO Commerciële Economie leer je namelijk alles over marketing, verkoop, marktonderzoek, communicatie en inkoop. De basis is het verkrijgen van inzicht in klantwensen om uiteindelijk hierop je producten en diensten als bedrijf af te stemmen. Het centrale thema luidt: Waarom kopen consumenten of bedrijven bij jou in plaats van een ander?

Wat je kunt worden na een opleiding commerciële economie!

Ik hoor je denken, maar wat doe je dan in de praktijk? Een voorbeeld. Je wordt in de praktijk geconfronteerd in je functie bijvoorbeeld als productmarketeer bij Nike met de volgende situatie. Nike wil een paar nieuwe sportschoenen introduceren met revolutionaire zolen. Je onderzoekt de markt, kijkt wie de mogelijk kopers zijn en stelt een internationaal marketingplan op. Je bepaalt ook waar de productie zo efficiënt en effectief mogelijk kan plaatsvinden, zonder dat het merk er hinder van ondervindt (denk aan de recent invloed van productie in Bangladesh).

Volg ons op Instagram

Klik hier

Je laat vervolgens consumenten die interessant zijn voor aankoop van de sportschoenen deze testen, passen en oordelen uitspreken over vorm, kleuren en prestaties. Als de doelgroep interessant en commercieel groot genoeg is, wordt het product gereed gemaakt. Dan ontwikkel jij een (online) internationale marketingcampagne rondom het merk, product en verkoopkanalen zoals winkels, webstores en gesponsorde events. Met jouw kennis, ervaring en vaardigheden van de studie zorg je ervoor dat de consument kiest voor jouw product in plaats van een product van Adidas of Puma.

HBO Commerciële economie

De studie HBO Commerciële Economie is een studie die altijd in beweging is om op de actualiteiten in de markt in te spelen. Er waren in het verleden altijd vaste onderdelen met vakken als marktonderzoek, marketing, bedrijfseconomie en communicatie. Tegenwoordig is het ‘bestuderen’ van vakken steeds meer overgegaan op het ontwikkelen van vaardigheden zoals presenteren, organiseren en onderhandelen vanuit accountmanagement en sales.

Het NTI verbetert haar opleiding HBO Commerciële Economie momenteel om op deze ontwikkelingen meer nadruk te leggen. Hierdoor wordt het opleidingsprogramma steeds meer afgestemd op het feit dat veel mensen in deeltijd werken en in deeltijd studeren. NTI biedt hierdoor de mogelijk om te studeren en trainingen te volgen wanneer jij dat wil. Als student zit je aan het stuur en bepaal je welke praktijktrainingen je volgt. In het programma zijn vakken opgenomen als accountmanagement, sales en webmarketing met echte cases. Hierdoor leren deelnemers van elkaar in praktijksituaties, die iedereen zal herkennen vanuit zijn werk.

Kortom kennis vanuit het boek gaat meer naar de achtergrond en is online beschikbaar. Praktijksituaties worden in de groep gesimuleerd tijdens praktijkdagen waardoor vaardigheden als communiceren, presenteren en organiseren voor jou als persoon ontwikkelen.

Toekomstig beroep

De opleiding bij het NTI duurt vier jaar. Er zijn blokken met thema’s. Bijvoorbeeld (online)marketing, marktonderzoek en sales. Elk thema maakt verbinding met je toekomstige beroep zoals bijvoorbeeld marketing manager, export manager, internetmarketeer, salesmanager of account manager. Uiteraard kun je de opgedane vaardigheden bij het NTI al tijdens je studie testen door ervan gebruik te maken in je stage en afstudeerperiode.

Wil je als werknemer én als student na het lezen van deze blog vooruit? HBO Commerciële Economie bij het NTI biedt je door de praktijkervaringen die kans in deze turbulente arbeidsmarkt!