Studeren-in-het-buitenland---Berlijn

Studeren in het buitenland

Zoals velen met mij, was ook ik de afgelopen wintermaanden alweer druk bezig met het filosoferen over de zomervakantie. Bij een zomervakantie hoort natuurlijk een bestemming, dus werd er een lijstje gemaakt met geschikte vakantiebestemmingen. Na veel wikken en wegen besloten wij uiteindelijk om onze vakantie in de Duitse hoofdstad Berlijn door te brengen.

De periode tot de zomervakantie leek wel eeuwen te duren, maar zoals altijd vloog het moment zelf als een bliksemschicht voorbij. Voordat ik het wist waren we alweer onderweg naar Nederland. Eenmaal thuisgekomen besefte ik eigenlijk pas dat Berlijn echt ‘mijn stad’ was en dat ik daar dolgraag zou willen wonen. Nou is het voor de meeste studenten natuurlijk niet mogelijk om te studeren in Nederland en te wonen in Berlijn. Echter maakte mijn HBO-opleiding Small Business en Retailmanagement (SBRM) aan het NTI dit gelukkig wel mogelijk.

Wohn-Gemeinschaft

Zo zat ik nog geen twee weken later vol met enthousiasme alweer in de trein op weg naar Berlijn. Het enige verschil met de voorgaande keer was het aantal tassen dat ik bij me had. Voor mijn eerste week in Berlijn had ik een hostel geboekt, waar vanuit ik op zoek ging naar een mooie, betaalbare huurwoning. Eigenlijk verliep alles heel gemakkelijk, want binnen een paar dagen had ik al een leuke Wohn-Gemeinschaft gevonden. Een Wohn-Gemeinschaft is eigenlijk niets anders als de Duitse variant van een studentenappartement.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Studeren in de bibliotheek van een universiteit

Natuurlijk kon ik niet de hele dag op pad zijn, er moest ook gestudeerd worden. Daarom had ik voor mijzelf vier ochtenden in de week ingepland waarop ik ging studeren. Omdat het voor mij fijn werkt om privé- en werkomgeving van elkaar te scheiden, ging ik viermaal per week studeren in de bibliotheek van een universiteit. Om toch wat diversiteit te behouden, wisselde ik nog wel eens van bibliotheek.

Studeren vanuit het buitenland

Tijdens in mijn verblijf in Berlijn was het erg eenvoudig om mijn studie aan het NTI te volgen. Zo maakte de digitale leeromgeving het mogelijk om zowel de beroepsopdrachten als huiswerkopdrachten vanuit Berlijn aan te leveren. Voor een paar euro per maand had ik een abonnement bij Skype genomen, waarmee ik onbeperkt naar vaste telefoonnummers in Nederland kon bellen. Het contact met de mentoren was hierdoor ook vanuit het buitenland kinderlijk eenvoudig.

Voordat ik aan mijn studie bij het NTI begon, heb ik de propedeuse van mijn HBO-opleiding aan een reguliere voltijd-opleider behaald. Ik merkte dat het reguliere onderwijs mij beperkte in mijn vrijheid. Het was dan ook een verademing toen ik de mogelijkheden van het NTI vernam. Tot de dag van vandaag ben ik blij dat ik deze overstap heb gemaakt en kan het dan ook iedereen aanraden!

Cursus Duits

Naast mijn studie SBRM volgde ik viermaal per week een cursus Duits van drie uur. Deze intensieve cursus zorgde ervoor dat mijn niveau Duits met grote stappen vooruit ging en dat ik mij beter kon aanpassen aan de Berlijnse cultuur. Al met al kijk ik terug op een spannend avontuur, waar ik tot de dag van vandaag met een glimlach aan terugdenk. Buiten het feit dat studeren in het buitenland heel erg leuk was, kijk ik ook terug op een heel leerzame ervaring.