Omschrijving

PDL-opleiding: specialiseer je in loonadministratie

Als loonadministrateur ben je onmisbaar. Je verzorgt namelijk iets waar iedere werknemer elke maand weer naar uitkijkt: het loonstrookje! Daar mag natuurlijk niets mis mee zijn. Met deze PDL-opleiding leer je hoe je een goede salarisadministratie voert. Je maakt daarbij kennis met de wetten die hiervoor gelden. In korte tijd bezit je de benodigde administratieve kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan op kantoor. Je verzamelt en controleert salarisinformatie, zorgt dat de lonen en belastingen keurig worden betaald en bent er voor je medewerkers als ze vragen hebben. Zoals de naam al verklapt, leidt de opleiding op tot het officieel erkende en veelgevraagde Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®).

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

Goede ervaring met het NTI gehad. Studiemateriaal was goed. Veel geleerd in tijdbestek wat ik voor ogen had. Oefenmateriaal matchte met examens. Goede ervaring met het NTI gehad. Studiemateriaal was goed. Veel geleerd in tijdbestek wat ik voor ogen had. Oefenmateriaal matchte met examens.

Inhoud

Inhoud

Wat leer je

Tijdens de PDL-opleiding leer je volledig zelfstandig de loonadministratie van een bedrijf uitvoeren. De opleiding bestaat uit drie modules. In de eerste module leer je alles over de loonadministratie en belastingen. Vervolgens krijg je inzicht in de actuele wet- en regelgeving en de wijze waarop die doorwerkt op de salarisadministratie. Daarna werk je aan je communicatieve vaardigheden en kom je meer te weten over personeel en organisatie. Het niveau van de opleiding is vergelijkbaar met mbo-niveau 4. 

Studieprogramma

De opleiding PDL bestaat uit drie modules:

Loonheffingen 4

 • Loonadministratie en loonaangifte
 • Regelgeving over dienstbetrekking en samenhangende loonheffingen
 • Werkkostenregeling
 • Inkomstenbelasting
 • Boeteregime inkomstenbelasting
 • Bezwaarprocedure inkomstenbelasting
 • Vrijstellings- en kortingsregeling m.b.t. loonheffing en premies werknemersverzekeringen


Arbeidsrecht en sociale zekerheid 4

 • Arbeidsrecht, arbeidsverhoudingen en arbeidsovereenkomst
 • Medezeggenschap, arbeidsomstandigheden, arbeidstijden
 • Regelgeving cao
 • Wet arbeid en zorg (Wazo)
 • Sociale zekerheid
 • Regelgeving bij arbeidsongeschiktheid
 • Regelgeving bij werkloosheid


Personeel, organisatie en communicatie 4

 • Functieomschrijvingen
 • Personeelsbeleid
 • Ontwikkelingen personeelsgebied
 • Organisatiestructuren
 • Automatisering in de administratie
 • Gespreksvormen
 • Telefoongesprekken, brieven en e-mails
 • Conflicthantering
 • Taken en verantwoordelijkheden loonadministratie en personeelsafdeling
 

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de opleiding. Voor inhoudelijke vragen ga je naar de docent, voor allerlei andere vragen kun je terecht bij jouw mentor. Bijvoorbeeld voor het maken van een planning of het inleveren van opdrachten. Lees meer over de begeleiding.

Alle voordelen van NTI op een rij

 • Bepaal zelf je startdatum en studietempo
 • Geen extra kosten voor lesmateriaal (enkel een wettenbundel is niet inbegrepen)
 • Alles binnen handbereik met de online leeromgeving
 • Gratis 6 maanden extra studietijd, mocht je het niet op tijd halen

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee jij je werk nog beter kunt doen? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Leren uit echte lesboeken

Krijg feedback van je docent

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Geen vooropleiding vereist

Een speciale vooropleiding is niet noodzakelijk om te starten met deze opleiding. Wel is het handig als je al enige kennis en ervaring hebt op het gebied van de administratie voor je begint aan de PDL-opleiding. Denk aan het diploma Basiskennis Loonadministratie (BKL®) of Basiskennis Boekhouden (BKB®) of ervaring als medewerker loonadministratie.

Vragen?

Heb je nog vragen over de inhoud of het niveau van de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie®? Neem gerust contact op met onze studieadviseurs.

Examen

Examen bij Nederlandse Associatie voor Examinering

Je sluit de opleiding af met drie examens: Loonheffingen, Arbeidsrecht en sociale zekerheid en Personeel, organisatie en communicatie. Je doet dit online in een examencentrum bij jou in de buurt wanneer het jou uitkomt. De examens worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Kijk voor meer informatie op hun website. Als je de examens met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je het erkende Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL®).

Alleen bij NTI: € 75,- voordeel op de examenkosten!

Met een diploma op zak maak jij meer kans op de arbeidsmarkt. NTI helpt jou daar graag bij en geeft daarom een korting cadeau van € 25,- per examen. Je betaalt dus geen € 206, maar € 181 per examen. Bij elkaar genomen scheelt het € 75,-!  NTI is de enige opleider die dit voordeel biedt, dus grijp je kans! De examenkosten betaal je tegelijk met het lesgeld. De examenkosten bedragen € 60,34 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Kosten Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) 1480

Korting op software, hardware en meer via Surfspot

logo Surfspot transparantAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo krijg je bijvoorbeeld tot 50% korting op Adobe Creative Cloud en NordVPN en krijg je extra voordeel op laptops, smartphones en gadgets. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Handige extra's

Certificaat

Wil jij graag een certificaat voor de cursus Praktijkdiploma loonadministratie (PDL®), als bevestiging van jouw prestatie én mooie aanvulling op je cv? Vink deze extra dan aan bij inschrijving en ontvang € 10,- korting op je certificaat. Hiervoor werken wij samen met Diplomasafe.

€ 24,95    (eenmalig)

Ervaringen

Praktijkdiploma loonadministratie (PDL®)

4.5 sterren - gebaseerd op 6 ervaringen
Flexibiliteit
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Goede ervaring met het NTI gehad. Studiemateriaal was goed. Veel geleerd in tijdbestek wat ik voor ogen had. Oefenmateriaal matchte met examens.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.