→ Profiteer van tot wel 50% voordeel op het lesgeld met Vlaamse Opleidingscheques! Lees meer

Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Word zelfstandig journalist met HBO Journalistiek deeltijd

Van interviewen en journalistiek schrijven tot omgaan met een camera: je leert het allemaal tijdens HBO Journalistiek deeltijd van Hogeschool NTI. De opleiding Journalistiek maakt van jou een breed opgeleid professional die succesvol zelfstandig aan de slag kan. Maar jouw authentieke, innoverende en creatieve manier van werken kunnen natuurlijk ook binnen een organisatie van meerwaarde zijn. Heb jij oog voor actualiteit en wil je jouw producties effectief onder de aandacht brengen? Kies dan voor HBO Journalistiek en haal een wettelijk erkend hbo-diploma!

Wat kan ik na HBO Journalistiek deeltijd?

De opleiding HBO Journalistiek bereidt je voor op functies als verslaggever, redacteur, columnist, mediastrateeg en contentmanager. Dé opleiding als jij aan de slag wilt in de media, communicatie of marketing. Een journalist werkt vaak als freelancer, maar kan ook bij diverse organisaties aan de slag, zoals:

 • (semi) commerciële organisaties zoals dagbladen, omroepen en persbureaus
 • adviesbureaus, werving- en selectiebureaus, marketing- en reclamebureaus
 • overheid of non-profit sector

Studeren op jouw moment

Starten wanneer je wilt. Studeren waar en wanneer het jou schikt. Even stoppen als dat nodig is, of harder gaan dan je dacht. Online, met inspirerende boeken, via E-modules, of juist in een echte klas. Dat kan allemaal bij NTI. Deze NTI-studenten leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wij snappen als geen ander dat er meer is dan studeren. Dat je rekening wilt houden met je baan, met je kinderen, je sport, of met dat familielid dat aandacht nodig heeft. Of dat het even niet uitkomt met de feestdagen of tijdens die verbouwing. Maar als het dan zover is, zorgen we er ook voor dat elke seconde telt. Dat het helemaal jouw moment is.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Lees meer

Inclusief vakliteratuur

Geweldig natuurlijk, zo’n online leeromgeving, maar je wilt soms ook gewoon een echt studieboek uit je kast kunnen halen en een onderwerp erop naslaan als dat nodig is. Je vakbibliotheek wil ook wat. Bij NTI is je lesgeld inclusief vakliteratuur. Je betaalt dus niets extra en bespaart hierdoor veel geld.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO Bachelor Journalistiek 8572

Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In Jaar 1 van HBO Journalistiek deeltijd staan inleidende vakken centraal, zoals: Journalistiek schrijven, Interviewtechnieken en Crossmediaal werken. Met een beroepsgerichte opdracht leg je steeds de link tussen de theorie en de praktijk van het werkveld.

Inleidende fase
 • Startbijeenkomst (introductie)
  0 EC
 • Journalistiek schrijven
  8 EC
 • Interviewtechnieken
  8 EC
 • Journalistiek en ethiek
  8 EC
 • Crossmediaal werken
  8 EC
 • Cultuur en maatschappij
  8 EC
 • Journalistiek onderzoek
  8 EC
 • Portfolio-opdracht journalistiek jaar 1
  8 EC
 • Professionaliseringsopdracht journalistiek jaar 1
  3 EC
 • Nederlandse taal
  1 EC

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je je in verschillende vormen van nieuws en ontdek je het brede palet aan journalistieke deelterreinen en technieken.
Bekijk het studieprogramma van jaar 2

Jaar 3/4

In jaar 3 verdiep je je in onderwerpen als Onderzoeksjournalistiek, Constructive journalism en Branded content en ethiek. Ook wordt aandacht besteed aan het zelfstandig ondernemerschap. In jaar 4 loop je stage en ga je afstuderen.
Bekijk het studieprogramma van jaar 3/4

Wat leer ik tijdens HBO Journalistiek deeltijd?

Tijdens de opleiding Journalistiek doe je niet alleen brede theoretische kennis op, maar ga je ook aan de slag met diverse praktische journalistieke vaardigheden. Hierbij ligt de focus op crossmediaal werken: hoe breng je jouw verhaal op verschillende manieren en via verschillende kanalen effectief over? Je leert in tekst, beeld en geluid produceren. Verder leer je omgaan met apparatuur zoals een camera, leer je online publiceren en ontwikkel je je ondernemersvaardigheden. Een paar onderwerpen die de revue passeren zijn:

 • Journalistiek en ethiek
 • Binnenlands, internationaal en politiek nieuws
 • Mediacultuur en samenleving
 • Social media
 • Journalistiek onderzoek

Inclusief praktijkbijeenkomsten

Tijdens de opleiding Journalistiek volg je 4 interessante praktijkbijeenkomsten per studiejaar. Dit zijn klassikale lessen waarin je je medestudenten ontmoet en les krijgt van een expert uit het werkveld. Je kunt zelf plannen wanneer je bij een praktijkbijeenkomst wilt zijn. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn:

 • Journalistiek en ethiek
 • Crossmediaal werken
 • Journalistiek schrijven

Inclusief webinars en e-colleges

Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars en e-colleges. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over Interviewtechnieken en Cultuur en maatschappij.

Inclusief portfoliodagen om jezelf te professionaliseren

Gedurende je studie maak je 3 keer een portfolio- en professionaliseringsopdracht. Je volgt elk jaar een portfoliodag, over actuele onderwerpen en met interessante sprekers. Voor de professionaliseringsopdracht reflecteer je op jouw ontwikkeling als journalistiek professional in dat jaar. Dit doe je aan de hand van een ‘een actuele journalistieke beleving’, een bezoek aan een plek die op dat moment volop in het nieuws staat.

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

HBO Startbijeenkomst

Je start de opleiding HBO Bachelor Journalistiek met de HBO Startbijeenkomst. Een dag waarop jij je medestudenten ontmoet en onder andere een gratis workshop snellezen van UseClark volgt. Tijdens deze workshop leer je technieken aan die jou helpen informatie sneller te verwerken. Hiermee bespaar je minstens 2 uur per dag!

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Journalistiek als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)

Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek

Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?

Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Lees hoe je je kunt voorbereiden of meld je aan voor de 21+-toets.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stage tijdens HBO Journalistiek deeltijd

Tijdens HBO Journalistiek deeltijd volg je een leuke en leerzame stage. Je doet zo de nodige praktijkervaring op. Je kan bijvoorbeeld stage lopen bij een (regionale) krant, mediaproductiebedrijf of op de redactie van een tijdschrift.

Stageduur van HBO Journalistiek deeltijd

De omvang van de stage bedraagt 840 uur. Je loopt hiervan 700 uur daadwerkelijk stage. De overige uren kun je gebruiken om aan je verslag te werken. Tijdens de stage word je vanuit Hogeschool NTI begeleid door een stageadviseur. Deze persoon is tevens de contactpersoon voor het stagebedrijf.

Stageplaats

Tijdens de opleiding HBO Bachelor Journalistiek mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.

Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.

Niet in staat om stage te lopen?

Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Journalistiek, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.

Examen

Wettelijk erkend hbo-getuigschrift Journalistiek

Erkening-hbo-opleiding.pngDe opleiding HBO Bachelor Journalistiek is door de NVAO geaccrediteerd onder voorwaarden. Voor actuele informatie kun je de website van de NVAO raadplegen of contact opnemen met een van onze studieadviseurs.

Examens

Tijdens HBO Bachelor Journalistiek heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.

Elke dag digitaal examen doen

Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Journalistiek. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.

De examenkosten bedragen € 61,25 per maand.

Beroepen

Waar kan ik aan de slag na HBO Journalistiek?

Na HBO Journalistiek van Hogeschool NTI kun jij aan de slag in de media, communicatie of marketing. Dit kan bij diverse organisaties, van kranten en omroepen tot reclamebureaus, maar je kan ook als zelfstandig journalist aan de slag.

Wat kan ik als journalist?

Met een hbo-diploma als journalist kun je vele kanten op. In je werk moet je belangstelling hebben voor alles wat er om je heen gebeurt en zal je veel moeten lezen, kijken en schrijven. Je verzamelt actief informatie met microfoon, pen of smartphone en verwerkt dit tot een verhaal dat je via verschillende platformen vertelt en verspreidt. Afhankelijk van je interesse en specialisatie kun je functies bekleden als verslaggever, persvoorlichter, dagbladjournalist, sportjournalist, columnist of redacteur.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept, waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij ons bepaal jij echter zelf het tempo waarin je je deeltijdopleiding doorloopt. En heb je langer nodig, dan kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Levenlanglerenkrediet: leen bij DUO tegen gunstige voorwaarden

Lenen via DUO mogelijk stickerBen je jonger dan 55 jaar en betaal je zelf het college- of lesgeld? Dan kun jij het les- en examengeld van deze opleiding lenen via DUO tegen zeer gunstige voorwaarden. Lees meer over dit Levenlanglerenkrediet.

HBO Bachelor Journalistiek 8572

Termijnen 4 Jaar 48 Maanden *
Lesgeld per termijn € 2.040,50 € 179,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
 • * is het gangbare betaaltempo

Tijdelijk Acer Laptop actie bij inschrijving

Acer Laptop actieBij een inschrijving voor een (klassikale) hbo bacheloropleiding of volledige masteropleiding ontvang je een Acer Laptop t.w.v. €249 voor slechts €29! Zorg dat je er op tijd bij bent, want op = op. Schrijf je snel in. Lees meer over de actie

Wees de eerste om een review achter te laten

Laat hier jouw beoordeling achter

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op The Feedback Company hoe onze studenten NTI beoordelen:

Reviews Feedback company 8.3