→ Profiteer van tot wel 50% voordeel op het lesgeld met Vlaamse Opleidingscheques! Lees meer

Omschrijving

Word kraamverzorgster!

Wil jij kraamverzorgster worden? Volg dan de MBO-opleiding Verzorgende IG (kraamzorg) op niveau 3. Je wordt opgeleid tot verzorgende IG met brede kennis van het werkveld, waaronder de kraamzorg. Je hoeft dus geen uitstroomprofiel te kiezen en krijgt na afloop het officiële mbo-diploma Verzorgende IG (niveau 3). Na deze mbo-opleiding assisteer jij de verloskundige bij bevallingen en zorg je dat na een geboorte het gezinsleven weer op rolletjes loopt. Je bent dan onmisbaar voor de ouders. Ook houd je je bezig met de gezondheid van de moeder en het pasgeboren kind. Is deze rol jou op het lijf geschreven? Lees dan snel verder en kom alles te weten over de opleiding!

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-17:00)

Eerst was ik bang dat ik niet zou begrijpen hoe ik het allemaal moest doen maar je krijgt er een uitgebreide uitleg bij en als je dan nog vragen hebt is er altijd wel een mentor te bereiken. Opleiding begonnen, eerst was ik bang dat ik niet zou begrijpen hoe ik het allemaal moest doen maar je krijgt er een uitgebreide uitleg bij en als je dan nog vragen hebt is er altijd wel een mentor te bereiken. Super fijn, ik raad het iedereen aan.

Inhoud

Inhoud

Inclusief 10 praktijkdagen

Tijdens de opleiding heb je 10 praktijkdagen, waarin je met een topdocent uit de praktijk aan de slag gaat. Hier ontwikkel je allerlei vaardigheden en leer je bijvoorbeeld hoe je een wond verzorgt, of ga je aan de slag met communicatieve vaardigheden. Tijdens deze dagen komen praktijk en theorie dus samen.

Keuzedelen

Als onderdeel van deze opleiding volg je een aantal keuzedelen. Je kiest zelf welke keuzedelen jij volgt. Hiermee onderscheid jij je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. Bekijk de studiegids voor meer informatie.

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

MBO Verzorgende IG Kraamzorg (KZ) 6923

Studieprogramma

 • Startmodule
 • Zorg op maat
 • Het menselijk lichaam en verzorging
 • Ziektebeelden en gezondheid
 • Communicatie en gedrag
 • Beroepsprofessional en multidisciplinair
 • Nederlands 2F
 • Rekenen niveau 3
 • Loopbaan en burgerschap

Studeer flexibel: geen verplichtingen van BOL of BBL

NTI biedt de mbo-opleidingen niet aan via de BOL- of BBL-variant die reguliere mbo-scholen vaak hebben, maar via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen halen, zonder hiervoor verplicht 200 tot 700 uur op school te moeten zitten. Lees meer over flexibel studeren via de derde leerweg bij NTI.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de opleiding, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Word breed opgeleid

Tijdens de opleiding Verzorgende IG word je breed opgeleid. Je kiest geen uitstroomprofiel omdat jij je verdiept in meerdere richtingen binnen de gezondheidszorg. Tijdens de opleiding specialiseer jij je in thuiszorg, verpleeg- en verzorgingstehuizen, gehandicaptenzorg, kraamzorg en geestelijke gezondheidszorg. Ligt jouw interesse bij een specifieke richting? Dan kun je jouw stageplek hierop aanpassen en zo waardevolle praktijkervaring opdoen in de richting van jouw keuze!

NTI: Jouw voordelen

 • Bepaal zelf je startdatum en studietempo
 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent
 • Alle vakliteratuur inbegrepen

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Via jouw online leeromgeving of klassikaal studeren

FlexibelStuderen®

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de mbo-opleiding Verzorgende IG (kraamzorg) dien je in het bezit te zijn van één van de volgende diploma's of bewijzen:

Niet de juiste diploma’s? Doe de gratis toelatingstoets!

Slaag je voor deze toets en ben je minimaal 18 jaar? Dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze. Goed om te weten: als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo- of basisopleiding van NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug. Lees meer over de mbo-toelatingstoets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Heb je al diploma’s of certificaten gehaald? Dan kom je misschien in aanmerking voor vrijstellingen en kun je sneller door de opleiding heen. Lees meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

De stage is een verplicht onderdeel van de mbo-opleiding Verzorgende IG en duurt 640 uur. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve dagen of hele dagen, één of meerdere dagen per week.

Stageplaats

Je kunt stage lopen in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een kraamhotel of bij mensen thuis onder begeleiding van een ervaren kraamverzorgster. Het is belangrijk dat de stageplaats erkend is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Heb je al een baan in dit werkgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding past.

Hulp bij jouw stage

Om jou te helpen om een leuke stageplek te vinden, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Via hen kun je zoeken en solliciteren op een stage. Zodra je begint met jouw stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je kunt bij jouw stageadviseur voor vragen terecht. Lukt het niet om stage te lopen, kies dan niet voor de volledige mbo-opleiding maar voor een basisopleiding.

Examen

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma

Alle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

ministerie OCW logo 250pxbmbo crebo erkend 250pxb

Examens

De opleiding MBO Verzorgende IG bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeven van bekwaamheid.

Examen doen wanneer het jou uitkomt

Bij NTI bepaal jij wanneer je klaar bent voor je examen. Deze plan je zelf in op een locatie bij jou in de buurt. In sommige gevallen kun je het examen alleen op onze hoofdlocatie in Leiden afleggen. Dit is een goed bereikbare locatie direct naast het station. Bekijk alle examenlocaties.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt dit volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. De examenkosten bedragen € 48,96 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College ben je een stuk voordeliger uit dan bij reguliere mbo-instellingen. Je profiteert namelijk van ons unieke all-in concept. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit zelfs in maandelijkse termijnen voldoen. Daarnaast kun je jouw mbo-opleiding gratis verlengen. Je mag dus langer over je opleiding doen, zonder extra kosten.

Kosten Verzorgende IG 6923

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot websiteAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Een van die regelingen is het nieuwe STAP-budget. In de loop van 2022 maakt de overheid meer bekend over deze regeling. Meld je aan voor onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte gehouden te worden over STAP en andere nieuwe regelingen.

Veelgestelde vragen

Wat doet een kraamverzorgster?

Als kraamverzorgster ben je verantwoordelijk voor de zorg, begeleiding en ondersteuning aan pasgeboren baby's en hun moeders. Als kraamverzorgster assisteer je een verloskundige of huisarts bij de bevalling. Bij NTI behaal je al binnen 2 jaar een erkend mbo-diploma en kan je aan de slag als kwaamverzorgster.

Hoe word ik kraamverzorgster?

Om te mogen werken in de kraamzorg heb je minimaal de mbo-opleiding Verzorgende IG niveau 3 nodig. Bij NTI doorloop je deze erkende opleidingen al binnen 2 jaar. Bij een reguliere school duurt het 3 jaar. Dezelfde opleiding, maar dan sneller afgerond!

Kan ik de opleiding Verzorgende IG Kraamzorg in deeltijd volgen?

De Verzorgende IG opleiding van NTI volg je flexibel, dus ook naast je baan of gezin. Bij NTI volg je een mbo-opleiding in de derde leerweg waardoor je niet aan een urennorm vastzit en kunt studeren waar en wanneer jij wilt. Naast het flexibel studeren volg je regelmatig klassikale lessen waarbij een docent extra uitleg geeft en vragen beantwoordt.

Kan ik deze opleiding sneller doorlopen?

Heb je al diploma's of certificaten? Of heb je relevante werkervaring in dit vakgebied? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen en kun je de opleiding sneller afronden. Lees meer over vrijstellingen.

Ervaringen

MBO Verzorgende IG Kraamzorg (KZ)

4,5 sterren - gebaseerd op 3 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Opleiding begonnen, eerst was ik bang dat ik niet zou begrijpen hoe ik het allemaal moest doen maar je krijgt er een uitgebreide uitleg bij en als je dan nog vragen hebt is er altijd wel een mentor te bereiken. Super fijn, ik raad het iedereen aan.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.