→ Profiteer van tot wel 50% voordeel op het lesgeld met Vlaamse Opleidingscheques! Lees meer

Omschrijving

Help mensen echt verder

Wil jij graag persoonlijk begeleider worden van cliënten met bijvoorbeeld psychiatrische, psychosociale of gedragsproblemen? Dan is de mbo-opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen op niveau 4 iets voor jou! Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen werk je met volwassenen met problemen. Denk aan verslaafden en daklozen, maar ook aan vrouwen in vrouwenopvangcentra. Tijdens deze opleiding ontwikkel je kennis en vaardigheden die jij nodig hebt om als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen aan de slag te gaan. Iets voor jou? Lees dan snel verder en kom meer te weten over de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-17:00)

Tot nu toe vind ik het een fijne manier van een opleiding volgen. Tot nu toe vind ik het een fijne manier van een opleiding volgen. En hoop over 2.5 jaar mijn diploma te kunnen aanvragen

Inhoud

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen 4043

Studieprogramma

 • Medicatie, fysieke en mentale gezondheid
 • Wetgeving en doelgroepen
 • Specifieke doelgroepen branchespecifiek
 • Kwaliteit en deskundigheid
 • Beroep en methodieken
 • Loopbaan en burgerschap
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Engels
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Inclusief 2 praktijkdagen

Tijdens deze opleiding heb je 2 praktijkdagen: de stagebijeenkomst en de praktijkdag algemene vakken. Deze praktijkdagen helpen jou om je opleiding MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen goed te doorlopen. Lees meer over wat je leert tijdens de bijeenkomsten.

Keuzedelen

Als onderdeel van deze opleiding volg je een aantal keuzedelen. Je kiest zelf welke keuzedelen jij volgt. Hiermee onderscheid jij je en bied je meerwaarde op de arbeidsmarkt. Alle praktische informatie over deze keuzedelen hoor je aan het begin van je opleiding. Bekijk de studiegids voor meer informatie.

Studeer flexibel: geen verplichtingen van BOL of BBL

NTI biedt de mbo-opleidingen niet aan via de BOL- of BBL-variant die reguliere mbo-scholen vaak hebben, maar via de derde leerweg. De derde leerweg is speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en een officieel mbo-diploma willen halen, zonder hiervoor verplicht 200 tot 700 uur op school te moeten zitten. Lees meer over flexibel studeren via de derde leerweg bij NTI.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens de opleiding MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

FlexibelStuderen®

Via jouw online leeromgeving of klassikaal studeren

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, dien je in het bezit te zijn van een van de volgende diploma’s of bewijzen:

 • mbo-diploma niveau 2 of 3
 • vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg
 • Diploma lbo of vbo, mavo, mavo-vbo, havo, vwo
 • Een overgangsbewijs havo/vwo naar het vierde leerjaar
 • Basisopleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen (Nieuwe kwalificatiestructuur)

Niet de juiste diploma’s? Doe de gratis toelatingstoets!

Slaag je voor deze toelatingstoets en ben je minimaal 18 jaar, dan mag je starten met de mbo-opleiding van jouw keuze. Goed om te weten: als je binnen 14 dagen na ontvangst van de uitslag start met een mbo- of basisopleiding van NTI, krijg je de kosten van de toelatingstoets terug. Lees meer over de mbo-toelatingstoets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Heb je al diploma’s of certificaten gehaald? Dan kom je misschien in aanmerking voor vrijstellingen en kun je sneller door de opleiding heen. Lees meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

De stage is een verplicht onderdeel van de mbo-opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen en duurt 640 uur. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve dagen of hele dagen, één of meerdere dagen per week.

Stageplaats

Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een verzorgingstehuis of psychiatrisch centrum. Het is belangrijk dat de stageplaats erkend is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Heb je al een baan in dit werkgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding past.

Personenregister kinderopvang

Als je stage wilt lopen voor deze opleiding heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Ook moet je je aanmelden bij het personenregister kinderopvang via DUO. Je vindt daar ook aanvullend informatie.

Hulp bij jouw stage

Om jou te helpen om een leuke stageplek te vinden, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Via hen kun je zoeken en solliciteren op een stage. Zodra je begint met jouw stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je kunt bij jouw stageadviseur voor vragen terecht. Lukt het niet om stage te lopen, kies dan niet voor de volledige mbo-opleiding maar voor een basisopleiding.

Examen

Ontvang een officieel erkend mbo-diploma

Alle mbo-opleidingen van het NTI MBO-College zijn wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Dit betekent dat je een officieel mbo-diploma ontvangt als je de opleiding afrondt. Bekijk meer over de kwaliteit van het NTI MBO-College.

ministerie OCW logo 250pxbmbo crebo erkend 250pxb

Examens

De opleiding MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen bevat theoretische examens en daarnaast examens die je tijdens de stage aflegt: de proeven van bekwaamheid.

Examen doen wanneer het jou uitkomt

Bij NTI bepaal jij wanneer je klaar bent voor je examen. Deze plan je zelf in op een locatie bij jou in de buurt. In sommige gevallen kun je het examen alleen op onze hoofdlocatie in Leiden afleggen. Dit is een goed bereikbare locatie direct naast het station. Bekijk alle examenlocaties.

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt dit volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. De examenkosten bedragen € 37,64 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Let op

Deze opleiding wordt per studiejaar 2022-2023 vernieuwd en krijgt dan een nieuw crebonummer. Dit heeft mogelijk gevolgen voor jouw opleiding. Zodra wij hier meer informatie over hebben, nemen wij direct contact met je op.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College ben je een stuk voordeliger uit dan bij reguliere mbo-instellingen. Je profiteert namelijk van ons unieke all-in concept. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit zelfs in maandelijkse termijnen voldoen. Daarnaast kun je jouw mbo-opleiding gratis verlengen. Je mag dus langer over je opleiding doen, zonder extra kosten.

Vraag een offerte aan

Kosten Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen 4 4043

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Een van die regelingen is het nieuwe STAP-budget. Hiermee kan je tot €1000 subsidie aanvragen voor jouw opleiding. Hoe dit werkt leggen we je graag uit. Check ook de andere subsidies waar je eventueel gebruik van kunt maken. Zo start jij flexibel én voordelig met je opleiding.

Veelgestelde vragen

Wat doet een persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen?

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen werk je met volwassenen met problemen. Denk aan verslaafden en daklozen, maar ook aan vrouwen in vrouwenopvangcentra. Tijdens de erkende mbo-opleiding loop je stage zodat jij alvast kennis kan maken met het werk van een persoonlijk begeleider.

Waar kan je werken als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen?

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen kun je onder meer aan de slag als woonbegeleider, sociaal pedagogisch beroepskracht of activiteitenbegeleider. Je bent breed opgeleid waardoor je kunt werken bij verschillende organisaties. Belangrijk voor het werken als persoonlijk begeleider is dat je een erkend mbo-diploma hebt.

Kan ik de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen in deeltijd volgen?

Je kunt de mbo-opleiding tot persoonlijk begeleider ook in deeltijd volgen. Wil jij een opleiding volgen naast je werk of gezinsleven? Volg dan de flexibele variant van deze opleiding. Je studeert waar en wanneer het jou uitkomt, en je krijgt persoonlijke begeleiding via jouw digitale leeromgeving. Tijdens de deeltijd opleiding leer je hetzelfde als tijdens de voltijd opleiding, maar dan bepaal je zelf het studietempo en hoef je niet verplicht in de schoolbanken te zitten. Ontdek nog meer voordelen van FlexibelStuderen bij NTI.

Kan ik deze opleiding sneller doorlopen?

Heb je al diploma's of certificaten? Of heb je relevante werkervaring in dit vakgebied? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstellingen en kun je de opleiding sneller afronden. Lees meer over vrijstellingen.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Ervaringen

MBO Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

4,5 sterren - gebaseerd op 5 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

Prima opleiding, goed te combineren met gezin en sociale leven i.v.m. flexibele studieduur.
De sfeer op het examencentrum is zeer positief en de dagen dat je naar school moet heb ik als zeer positief en gezellig ervaren.

Goede ervaring met zowel docenten als mentoren. Als je start zou ik aanraden de stagebijeenkomst en de startbijeenkomst te doen zodat je weet hoe je wegwijs wordt in je leeromgeving en krijg je tips hoe je aan de slag kunt gaan. Het fijne van een volledige thuisstudie is dat je zelf je indeling van de opleiding kunt bepalen. Ik heb gekozen om eerst alle theorie examens te doen voor ik aan stage/keuzedelen ga beginnen. Zo kan ik m'n focus beter vasthouden per onderdeel. En haal ik het maximale uit m'n studie.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.

Contact met een studieadviseur:

ma-vr (09:00-17:00)