Omschrijving

Ontdek het vak van een sociaal werker!

Als sociaal werker ben jij dagelijks mensen aan het ondersteunen, activeren en motiveren. Jij helpt mensen met vragen rondom praktische zaken of financiële, juridische of sociale problemen. Met deze mbo basisopleiding leer je in 6 tot 9 maanden de basisbeginselen van het beroep sociaal werker. Je leert over psychologie, gedrag, sociale zekerheid en arbeidsrecht. Ook werk je aan vaardigheden zoals het opstellen van een plan en het doen van onderzoek. Je hebt dus een zeer afwisselend takenpakket. Wil je erachter komen of dit bij jou past? Start dan nu deze mbo basisopleiding!

Let op! Vanaf 1 augustus krijgen zowel de basisopleiding als de volledige MBO-opleiding Sociaal werker een update om aan de nieuwste kwaliteitsregels te voldoen. Om ervoor te zorgen dat je straks kan blijven studeren, kan je je alleen inschrijven voor de nieuwe versie van de basisopleiding. Je kan je nog wel t/m 31 juli inschrijven voor de oude versie van de volledige opleiding.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

Astrid Mulders, 42 jaar, Etten-Leur

Ik raad het echt iedereen aan. Je kan op je eigen tempo studeren en je kan zelf kiezen wanneer je examen wil doen en op welke locatie je het examen wil afleggen. Ik raad het echt iedereen aan.

Inhoud

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Met deze praktijkgerichte mbo basisopleiding leer je de basisbeginselen van het beroep sociaal werker. De belangrijkste theorie uit de volledige mbo-opleiding Sociaal werker niveau 4 komt aan de orde. In het studieprogramma kun je zien welke onderwerpen precies behandeld worden.

Wat leer je?

In het studieprogramma hieronder vind je een aantal onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen.

MBO Basisopleiding Sociaal werker 6486

Studieprogramma

 • Oriëntatie op het werk
 • Psychologie en gezondheid

Waarom een mbo basisopleiding?

 • Behaal een waardevol NTI-diploma
 • Rond de opleiding af in 6 maanden, zonder verplichte stage
 • Stroom direct door naar de erkende MBO Sociaal Werker met vrijstellingen

Wat doet een sociaal werker?

Als sociaal werker help jij mensen met problemen of vragen over sociale voorzieningen. Je houdt je bezig met:

 • In kaart brengen van iemands behoeften.
 • Helpen van mensen bij praktische diensten, financiële en juridische vragen.
 • Versterken van de eigen kracht van mensen.
 • Voorlichten, adviseren en informeren.
 • Maken van een begeleidingsplan.
 • Evalueren van de gegeven ondersteuning.

Uniek: studieboeken bij het lesgeld inbegrepen!

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld studiemateriaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken. Deze zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je opleiding. Via de online leeromgeving kom je in contact met de vakdocenten. Hier kun je terecht voor al je vakinhoudelijke vragen. Voor alle andere vragen neem je contact op met je mentor. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want bij NTI maakt het niet uit wat voor type student je bent. Ben je een dromer, een doener, een ochtendmens of studeer je het liefst 's nachts? Met FlexibelStuderen® studeer je op jouw moment en op jouw manier.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Krijg feedback van je docent

Examen doen als jij er klaar voor bent

FlexibelStuderen®

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Voor de MBO Basisopleiding Sociaal werker heb je geen speciale vooropleiding nodig. Je hoeft ook geen stage te lopen. Houd er wel rekening mee dat deze opleiding op MBO niveau 4 is.

Mocht je de basisopleiding als opstap willen gebruiken naar de volledige opleiding, kijk dan goed of je al aan de toelatingseisen voor de volledige MBO-opleiding voldoet. Wellicht kun je daar dan meteen mee beginnen!

Heb je nog vragen? Bel ons gerust!

Wil je graag meer informatie over het niveau of de inhoud van de opleiding? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Zij staan voor jou klaar!

Examen

Examen doen bij NTI

Tijdens de MBO Basisopleiding Sociaal werker maak je theorie-examens. De voordelen van examen doen bij NTI:

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland.
 • Actueel overzicht van je cijfers en examens in Mijn NTI.

Ontvang een NTI-diploma

Deze opleiding is een onderdeel uit een erkende mbo-opleiding van het NTI MBO-College. Wanneer je alle theorie-examens succesvol hebt afgerond ontvang je een diploma van NTI. Een waardevol diploma dat goed aansluit op jouw toekomstige baan!

Examenkosten

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt dit volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. De examenkosten bedragen € 36,67 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Doorstromen naar de volledige mbo-opleiding

Heb je de smaak te pakken gekregen? Dan kun je na het afronden van je mbo basisopleiding Sociaal Werker meteen beginnen met de volledige mbo-opleiding Sociaal Werker (niveau 4). Je krijgt dan vrijstelling voor de examens die je succesvol hebt afgerond.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College profiteer je van een uniek all-in concept. Studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs zijn allemaal inbegrepen in de prijs. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit zelfs in maandelijkse termijnen voldoen. Alle mbo basisopleidingen mag je gratis verlengen.

Kosten Basisopleiding Sociaal Werker 4 6486

Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde studieboeken
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Toegang tot je online leeromgeving
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Jouw diploma

Ervaringen

MBO Basisopleiding Sociaal werker

5 sterren - gebaseerd op 2 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

 

Astrid Mulders, 42 jaar, Etten-Leur

Je kan op je eigen tempo studeren en je kan zelf kiezen wanneer je examen wil doen en op welke locatie je het examen wil afleggen. Ik raad het echt iedereen aan.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.