→ Profiteer van tot wel 50% voordeel op het lesgeld met Vlaamse Opleidingscheques! Lees meer

Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids als PDF binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Veranderingen in de zorg

Door de wijzigingen in de AWBZ en de transitie van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving, doen zich veel veranderingen in de zorg en sociale sector voor. De positie van de social worker verandert en gemeentemedewerkers krijgen nieuwe verantwoordelijkheden. Dit transitieproces staat tijdens het korte hbo-programma Transitie Social Work centraal. Daarnaast komen 3 modules aan bod die ingaan op het vakgebied van de social worker. Onderwerpen als onderzoek, signaleren en preventie passeren de revue. Nieuwsgierig? Lees snel verder en kom meer te weten over het korte hbo-programma Transitie Social Work.

Wat is een hbo-programma?

Kom jij in je werk of je dagelijkse leven kennis tekort over een bepaald onderwerp? Wil je je wel bijscholen en meer verdieping geven aan je werk, maar heb je geen mogelijkheid om een langdurige opleiding te volgen? Dan is een hbo-programma iets voor jou! Ook als je je aan het oriënteren bent om weer te studeren is een hbo-programma een goede mogelijkheid om eerst te ervaren hoe dit is. Binnen 3 tot 12 maanden verdiep je je in één thema. Na afloop ken jij de ins & outs én ontvang je een erkend certificaat.

Is dit korte hbo-programma iets voor mij?

Het korte hbo-programma Transitie Social Work is geschikt voor jou als jij geïnteresseerd bent in de veranderingen in de zorg, van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Wanneer je werkzaam bent als social worker of gemeentemedewerker, krijg jij ongetwijfeld met dit proces te maken. Het kort hbo-programma Transitie Social Work biedt jou verdieping op dit vlak.

Onderdeel van volledige HBO Bachelor

Dit hbo-programma is een onderdeel van de erkende HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Je bent dus verzekerd van erkende kwaliteit en kunt bovendien studiefinanciering krijgen tegen gunstige voorwaarden. Lees hier meer over bij de tab Studieduur & lesgeld.

Wat doet een social worker?

Tijdens het korte hbo-programma Transitie Social Work maak jij kennis met het beroep van social worker. Een social worker kan aan de slag in de sociaal pedagogische hulpverlening of als maatschappelijk werker. Je helpt jongeren en volwassenen om meer grip te krijgen op hun leven en richt je op het versterken van de competenties van de cliënt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in:

 • de jeugdzorg
 • ziekenhuizen
 • justitiële organisaties
 • psychiatrie en verslavingszorg

Studeren op jouw moment

Starten wanneer je wilt. Studeren waar en wanneer het jou schikt. Even stoppen als dat nodig is, of harder gaan dan je dacht. Online, met inspirerende boeken, via E-modules, of juist in een echte klas. Dat kan allemaal bij NTI. Deze NTI-studenten leggen je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Wij snappen als geen ander dat er meer is dan studeren. Dat je rekening wilt houden met je baan, met je kinderen, je sport, of met dat familielid dat aandacht nodig heeft. Of dat het even niet uitkomt met de feestdagen of tijdens die verbouwing. Maar als het dan zover is, zorgen we er ook voor dat elke seconde telt. Dat het helemaal jouw moment is.

NTI: Wat vind jij belangrijk?

Kies je voor NTI? Dan mag jij van ons het volgende verwachten:

 • Je ontvangt waardevolle en erkende certificaten
 • Je krijgt de beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Je wordt persoonlijk begeleid door mentoren
 • Je hebt alles binnen handbereik met onze online leeromgeving
 • Je studeert waar en wanneer jij wilt: op jouw moment

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welk vak of welke vakken de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

HBO-programma Transitie Social Work 7761

Bij deze opleiding kun je 30 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Studieprogramma

Inleidende fase
 • Startbijeenkomst (introductie)
  0 EC
 • Waarnemen en observeren
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 SW/Ped. T en K sog.ag. wrk
  6 EC

Wat leer ik?

Tijdens het korte hbo-programma Transitie Social Work maak je een portfolio- opdracht en volg je 3 modules. Aan de hand van de portfolio-opdracht verdiep je je in actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Denk aan onderwerpen als veranderingen in de zorg, decentralisatie, participatiesamenleving, welzijn nieuwe stijl en transformatie jeugdzorg. Je bekijkt deze onderwerpen kritisch vanuit het perspectief van de door jou gekozen doelgroep. In de 3 modules verdiep je je in het vakgebied van de social worker. 

Inclusief praktijkbijeenkomsten en webinars

Bij elk van de modules van het korte hbo-programma Transitie Social Work hoort een praktijkbijeenkomst of webinar. Tijdens praktijkbijeenkomsten geven topdocenten jou uitleg over de theorie. Webinars zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Je volgt tijdens het korte hbo-programma over veranderingen in de zorg de volgende praktijkbijeenkomsten en webinars:

 • Startbijeenkomst (praktijkbijeenkomst)
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening (praktijkbijeenkomst)
 • Waarnemen en observeren (praktijkbijeenkomst)
 • Signaleren en preventie (webinar)

Online leeromgeving

Bij NTI kun jij studeren op jouw moment, in een online leeromgeving. In deze afgeschermde omgeving heb je contact met je docenten en medestudenten. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Inclusief vakliteratuur

Geweldig natuurlijk, zo'n online leeromgeving, maar je wilt soms ook gewoon een echt studieboek uit je kast kunnen halen en een onderwerp erop naslaan als dat nodig is. Je vakbibliotheek wil ook wat. Bij NTI is je lesgeld inclusief vakliteratuur. Je betaalt dus niets extra en bespaart hierdoor veel geld.

Persoonlijke begeleiding

Zelfstandig studeren is leuk, maar soms heb je toch een aanspreekpunt nodig voor niet-inhoudelijke vragen over je studie. Jouw persoonlijke mentor kun je per e-mail en telefoon bereiken.

Lees meer

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Om te starten met het korte hbo-programma Transitie Social Work heb je geen vooropleiding nodig. Houd er wel rekening mee dat de opleiding op hbo-niveau is. 

Heb je nog vragen? Bel ons gerust!

Heb je vragen over het volgen van een hbo-programma? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Zij staan voor jou klaar!

Examen

Hoe rond ik de opleiding af?

Het kort hbo-programma Transitie Social Work sluit je af met 3 papers en een portfolio-opdracht.

Erkend certificaat

Dit programma is onderdeel van een door de NVAO-erkende HBO Bacheloropleiding. Wanneer je het hbo-programma met voldoende resultaat hebt afgerond, ontvang je een erkend certificaat van Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master) te verlenen. 

Kan ik doorstuderen?

Je kunt vanuit dit programma verder studeren naar de HBO Bachelors Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) waar de modules van dit HBO-programma deel van uitmaken. Indien je wordt toegelaten tot de Bacheloropleiding, ontvang je mogelijk vrijstelling voor de gelijknamige modules.

De examenkosten bedragen € 66,67 per maand.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat Hogeschool NTI ook financieel de beste keuze is.

Levenlanglerenkrediet: leen bij DUO tegen gunstige voorwaarden

Lenen via DUO mogelijk stickerBen je toelaatbaar voor een HBO Bacheloropleiding, ben je jonger dan 55 jaar en betaal je zelf het college- of lesgeld? Dan kun jij het les- en examengeld van deze opleiding lenen via DUO tegen zeer gunstige voorwaarden. Lees meer over dit Levenlanglerenkrediet.

HBO-Programma Transitie Social Work 7761

Termijnen 6 Maanden *
Lesgeld per termijn € 205,00
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Wees de eerste om een review achter te laten

Laat hier jouw beoordeling achter

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten, bekijk tot die tijd op The Feedback Company hoe onze studenten NTI beoordelen:

Reviews Feedback company 8.3