→ Profiteer van tot wel 50% voordeel op het lesgeld met Vlaamse Opleidingscheques! Lees meer

Omschrijving

SPH - Help mensen een stap vooruit

Als sociaal pedagogisch hulpverlener help jij kwetsbare jongeren en volwassenen als zij ondersteuning nodig hebben. Met jouw doorzettingsvermogen en geduld help jij mensen om meer grip op hun leven te krijgen. Wil jij deze belangrijke rol op je nemen? Kies dan voor de erkende SPH-opleiding en behaal een erkend hbo-diploma.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-17:00)

De opleiding vind ik tot nu toe erg duidelijk en doelgericht. De readers zijn goed geschreven en ze doen er zo veel mogelijk aan om je weg te wijzen binnen NTI. De opleiding vind ik tot nu toe erg duidelijk en doelgericht. De readers zijn goed geschreven en ze doen er zo veel mogelijk aan om je weg te wijzen binnen NTI. Ik ben erg tevreden. De klantenservice helpt je ook goed en mentoren helpen je waar ze kunnen.

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld. De opleiding valt onder de Bachelor of Social Work. SPH en MWD volgen een gezamelijk eerste jaar. Vanaf het tweede jaar ga je je specialiseren.

Het studieprogramma

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) 7915

Jaar 1

In jaar 1 van de SPH-opleiding oriënteer je je in het werkveld van sociaal werk (Social Work), je maakt kennis met de methodische werkwijze en je leert ook over de verschillen tussen de sociale beroepen: maatschappelijk werker en sociaal pedagogisch hulpverlener.

Inleidende fase
 • Startmodule
 • Agogische gespreksvaardigheden
 • Groepsdynamica
 • Methodisch werken
 • Portfolio-opdracht 1.1 SPH/MWD Werkveld SW
 • Onderzoeken en Rapporteren in de Hulpverlening
 • Waarnemen en Observeren
 • Signaleren en Preventie
 • Portfolio-opdracht 1.2 SW/Ped. T en K sog.ag. wrk

Jaar 2

In het tweede jaar ga je je meer verdiepen in de wereld van SPH. Je gaat aan de slag met specifieke kennis en vaardigheden. Zo volg je o.a. de vakken Diagnostische vaardigheden binnen Social Work en Opvoedingsondersteuning en coaching.

Hoofdfase
 • Opvoedingsondersteuning en Coaching
 • E-coaching
 • Systeem- en Krachtgericht Werken
 • Portfolio-opdracht 2.1 SPH Pedagogisch advies
 • Integrale Aanpak & Multidisciplinaire Samenwerking
 • Diagnostische vaardigheden binnen Social Work
 • Hulpverleningsplan opstellen
 • Portfolio-opdracht 2.2 SPH Theorie en prktk verg.
 • Specialisatie SPH / MWD (60 EC)

Jaar 3/4

In het derde jaar van de SPH-opleiding kies je een specialisatie: Jeugd of Hulpverlening. Het vierde jaar richt zich vooral op de stage en het afstuderen.

Werkervaring/Stage
 • Stage
 • Training Plan van aanpak Deel I
 • Training Plan van aanpak Deel II
 • Afstuderen
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Wat kun je nog meer verwachten bij de SPH-opleiding

Kies jouw specialisatie in het derde jaar:

 • Hulpverlening: Help mensen met een beperking, of opvoedkundige of justitiële problemen.
 • Jeugd: Je helpt jongeren en kinderen zodat ze niet opnieuw in de knel raken.

14 praktijkbijeenkomsten

Tijdens 14 interessante praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!

Toelating

Toelatingseisen

Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) als je een van de volgende diploma's hebt:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4)
 • 21+ toets behaald

Voldoe jij aan één van deze eisen?

Schrijf je direct in voor deze opleiding

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een hbo-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Tijdens deze SPH-opleiding loop je stage. Zo ervaar je hoe het is om als SPH'er binnen dit vakgebied te werken. Je bent voor deze opleiding 840 uur met de stage bezig. 700 uur doe je ervaring op in de praktijk. De overige uren werk je aan je verslag. Je wordt vanuit NTI begeleid door een stageadviseur.

Stageplaats

Je mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding past.

Stage lopen hoeft pas vanaf je derde jaar, je hebt dus nog even tijd om een stageplek te zoeken! Mocht dit door bijvoorbeeld tijdgebrek ook de komende jaren niet lukken, dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen.

Examen

Wettelijk HBO-getuigschrift Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

De HBO Bachelor opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening van NTI is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het Ministerie van OCW. Je ontvangt na het succesvol afronden van de opleiding het wettelijk erkende hbo-getuigschrift Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo new 250pxb3

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland. 
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 82,39 per maand. Deze kosten zijn inclusief het afstudeerexamen.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen de eerste 3 jaar lesgeld en examenkosten

Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij NTI hanteren we een all-in concept waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Deze betaal je alleen in de eerste drie studiejaren. Je kunt ook meer tijd nemen voor je studie, bij NTI kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Vraag een offerte aan

Kosten HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening 7915

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 189,00 36 maanden
Examenkosten € 82,39 36 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Veelgestelde vragen

Wat kan je worden met de opleiding SPH?

Na de opleiding SPH kun je direct aan de slag als sociaal werker in de sociaal pedagogische hulpverlening. Je kunt werken in uiteenlopende werkvelden binnen zorginstellingen of bij de cliënt thuis. Denk ook aan ouderenzorg, jeugdzorg, verslavingszorg, vluchtelingenwerk of de justitiële hulpverlening. Doe de gratis proefles en ontdek of dit vak bij jou past.

Wat doet een sociaal pedagogisch hulpverlener?

Na de hbo-opleiding SPH kan je werken als sociaal pedagogisch hulpverlener. Dan is het jouw taak om mensen te helpen hun zelfstandigheid terug te vinden. Jij hebt de rol als ondersteuner, professional en coördinator. Je helpt mensen de situatie in kaart te brengen, bepaalt samen met de cliënt waar hulp voor nodig is en stelt een toekomstbestendig plan op. Meer over het werkveld van een sociaal pedagogisch hulpverlener leer je tijdens de stage.

Kan ik de opleiding SPH in deeltijd volgen?

Je kunt de SPH opleiding van NTI ook in deeltijd volgen. Wil jij een opleiding volgen naast je werk of gezinsleven? Volg dan de flexibele variant van deze opleiding. Je studeert waar en wanneer het jou uitkomt, en je krijgt persoonlijke begeleiding via jouw digitale leeromgeving. Ontdek nog meer voordelen van FlexibelStuderen® bij NTI.

Handige extra's

NTI Premium

NTI introduceert NTI Premium. Een maandabonnement met meer dan vijfhonderd online trainingen. Krijg toegang tot podcasts, webinars en cursussen vol actuele thema’s. Een compleet aanbod voor elk type student, flexibel te volgen en elke maand opzegbaar. Ontdek hier alle voordelen.

€ 14,95    (Maandelijks)

Ervaringen

HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)

4 sterren - gebaseerd op 20 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal
Examens

 

De opleiding vind ik tot nu toe erg duidelijk en doelgericht. De readers zijn goed geschreven en ze doen er zo veel mogelijk aan om je weg te wijzen binnen NTI. Ik ben erg tevreden. De klantenservice helpt je ook goed en mentoren helpen je waar ze kunnen.

Bekijk alle ervaringen

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.