Omschrijving

Aan de slag als jeugdwerker

Kinderen en jongeren ondersteunen bij hun ontwikkeling zodat ze ondanks tegenslagen toch een rooskleurige toekomst tegemoet gaan. Dat kun jij doen na het afronden van de Associate degree (Ad) Jeugdwerker. De 2-jarige HBO-opleiding stoomt je klaar voor een beroep waarbij je echt iemand kan helpen. Je leert alles over het signaleren en adviseren bij opvoedingsvraagstukken. Hoe laat je de gespreksvoering met zowel kind als opvoeders verlopen? Hoe stel je een preventieplan op? Ook leer je meer over de leefwerelden van jongeren. Wil jij echt het verschil maken? Schrijf je dan nu in voor de Associate degree Jeugdwerker en haal de erkende Ad-titel.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

Wat is een Associate degree opleiding?

Een Associate degree (Ad) is een 2-jarige HBO-opleiding die je opleidt naar een wettelijk erkend getuigschrift. Ad-opleidingen zijn in nauw overleg met het werkveld ontwikkeld. Na afloop van deze opleiding kan je direct aan de slag in dit werkveld.

Voor wie is een Associate degree interessant?

De Associate degree-opleidingen van Hogeschool NTI zijn gericht op:

 • werkenden die hun HAVO-diploma hebben behaald; 
 • werkenden die hun MBO-diploma niveau 4 hebben behaald; 
 • werkenden die aan bovenstaand opleidingsniveau voldoen en zich verder willen ontwikkelen op HBO-niveau; 
 • Werkenden in het aansluitende beroepenveld.

Inhoud

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de Associate degree Jeugdwerker kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

Associate degree Jeugdwerker 2404

Bij deze opleiding kun je 120 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar maak je kennis met het brede vakgebied Social Work. Leer je over het verloop van de sociale persoonlijkheidsontwikkelingen van de prenatale periode tot en met de adolescentie en leer je hoe je het beste een gesprek kunt voeren met kinderen en hun opvoeders. Ook de thema’s armoede en inclusief werken komen aan bod.

Inleidende fase
 • Startmodule (introductie)
  0 EC
 • Kernbegrippen Social Work (AD)
  8 EC
 • Ontwikkelingspsychologie (AD)
  8 EC
 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders (AD)
  8 EC
 • Armoede en stress-sensitief werken
  8 EC
 • Social Work in de praktijk
  8 EC
 • Inclusief werken
  8 EC
 • Integrale beroepsopdracht jaar 1
  6 EC
 • Professionaliseringsopdracht jaar 1
  6 EC

Jaar 2

Tijdens het tweede studiejaar ga je een praktijkonderzoek doen en leer je hoe je door middel van observatie problemen kunt signaleren en een preventieplan kunt schrijven. Verder komen de verschillende uitdagingen die jongeren ervaren aan de orde en wordt er aandacht besteed aan het begeleiden van groepen.

Hoofdfase
 • Onderzoekend vermogen (AD)
  8 EC
 • Signaleren en preventie (AD)
  8 EC
 • Leefwerelden en diversiteit (AD)
  8 EC
 • Jeugdzorg en jeugdbeleid (AD)
  8 EC
 • Groepsbegeleiding (AD)
  8 EC
 • Stage AD
  10 EC
 • Afstudeerproject Ad
  10 EC

Wat kun je nog meer verwachten

Inclusief online praktijkbijeenkomsten

Tijdens een aantal interessante praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

FlexibelStuderen®

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze Ad-opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4) 

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een HBO-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Stage

Stageduur

Tijdens de Associate degree Jeugdwerker loop je stage in bijvoorbeeld een jongerencentrum waarin je helpt met activiteiten organiseren of contact legt met de doelgroep. Zo ervaar je hoe het is om jeugdwerker te zijn. Je bent voor deze opleiding 100 uur met de stage bezig. Je wordt vanuit NTI begeleid door een stageadviseur.

Stageplaats

Je mag je stageplaats zelf uitkiezen. Om je te helpen, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Heb je al een baan in het vakgebied? Dan kun je deze voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de opleiding Jeugdwerker past.

Examen

Wettelijk erkend getuigschrift

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Wanneer je alle onderdelen van de opleiding met succes afrondt, ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift 'HBO Associate degree Jeugdwerker. Je mag je dan Associate degree (Ad) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Associate degree) te verlenen. Bekijk meer over de kwaliteit van Hogeschool NTI.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo new 250pxb3

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland. 
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten 

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. De examenkosten bedragen € 92,25 per maand.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Beroepen

Personenregister kinderopvang

Als je met kinderen gaat werken, heb je in veel gevallen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Ook moet je je aanmelden bij het personenregister kinderopvang via DUO. Je vindt daar ook aanvullende informatie.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen extra kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat Hogeschool NTI ook financieel de beste keuze is.

Kosten HBO AD Jeugdwerker 2404

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 229,95 24 maanden
Examenkosten € 92,25 24 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw getuigschrift

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.