→ Profiteer van tot wel 50% voordeel op het lesgeld met Vlaamse Opleidingscheques! Lees meer

Omschrijving

Aan de slag als jeugdwerker

Kinderen en jongeren ondersteunen bij hun ontwikkeling zodat ze ondanks tegenslagen toch een rooskleurige toekomst tegemoet gaan. Dat kun jij doen na het afronden van de Associate degree (Ad) Jeugdwerker. De 2-jarige HBO-opleiding stoomt je klaar voor een beroep waarbij je echt iemand kan helpen. Je leert alles over het signaleren en adviseren bij opvoedingsvraagstukken. Hoe laat je de gespreksvoering met zowel kind als opvoeders verlopen? Hoe stel je een preventieplan op? Ook leer je meer over de leefwerelden van jongeren. Wil jij echt het verschil maken? Schrijf je dan nu in voor de Associate degree Jeugdwerker en haal de erkende Ad-titel.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

ma-vr (09:00-18:00)

Wat is een Associate degree opleiding?

Een Associate degree (Ad) is een 2-jarige HBO-opleiding die je opleidt naar een wettelijk erkend getuigschrift. Ad-opleidingen zijn in nauw overleg met het werkveld ontwikkeld. Na afloop van deze opleiding kan je direct aan de slag in dit werkveld.
Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren en te starten met de aansluitende bacheloropleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) met als afstudeerrichting Jeugdzorgwerker. Je kunt dan vrijstellingen krijgen binnen de bachelor.

Voor wie is een Associate degree interessant?

De Associate degree-opleidingen van Hogeschool NTI zijn gericht op:

 • werkenden die hun HAVO-diploma hebben behaald; 
 • werkenden die hun MBO-diploma niveau 4 hebben behaald; 
 • werkenden die aan bovenstaand opleidingsniveau voldoen en zich verder willen ontwikkelen op HBO-niveau; 
 • Werkenden in het aansluitende beroepenveld.

Inhoud

Hoe is deze opleiding opgebouwd?

Bij de Associate degree Jeugdwerker kun je EC's halen. EC's zijn studiepunten volgens de Europese standaard (ECTS: European Credit Transfer System). De gemiddelde studielast is 60 EC's per jaar, maar bij NTI kun je dat flexibel indelen. In het studieprogramma hieronder kun je zien hoe de jaren zijn opgebouwd en hoe de EC's zijn verdeeld.

Het studieprogramma

Associate degree Jeugdwerker 7713

Bij deze opleiding kun je 120 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar leer je meer over de sociale ontwikkeling van het kind en hoe je het beste een gesprek kunt voeren met kinderen en hun opvoeders. Daarnaast leer je hoe je door middel van observatie problemen kunt signaleren en een preventieplan kunt schrijven. Bovendien wordt er ingegaan op algemene vaardigheden zoals methodisch werken en het doen van onderzoek.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Gespreksvoering met Kinderen en Opvoeders
  8 EC
 • Sociale Ontwikkeling van het Kind
  8 EC
 • Methodisch werken
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 AD Jeugdwerker
  6 EC
 • Onderzoeken en Rapporteren in de Hulpverlening
  8 EC
 • Waarnemen en Observeren
  8 EC
 • Signaleren en Preventie
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 AD Jeugdwerker
  6 EC

Jaar 2

Tijdens het tweede studiejaar staat opvoedingsondersteuning in de jeugdzorg centraal. Je leert welke risico’s er zijn rondom de opvoeding en welke invloeden belangrijk zijn in de omgeving van het kind. Het begrijpen van de leefwerelden wordt ook uitgebreid behandeld.

Hoofdfase
 • Opvoedingsondersteuning en Coaching
  8 EC
 • Risico's in Opvoeding en Ontwikkeling
  8 EC
 • Systeem- en Krachtgericht Werken
  8 EC
 • Jeugdzorg en Jeugdbeleid
  8 EC
 • Leefwerelden en Diversiteit
  8 EC
 • Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
  8 EC
 • Plan van Aanpak afstuderen Ad
  2 EC
 • Afstudeerproject Ad
  10 EC
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Wat kun je nog meer verwachten

Inclusief praktijkbijeenkomsten

Tijdens een aantal interessante praktijkbijeenkomsten krijg je van topdocenten meer uitleg over de theorie. Ook leer je samen met medestudenten vaardigheden die je later nodig hebt.

Innovatieve en gepersonaliseerde online leeromgeving

In een online leeromgeving volg je Webinars en krijg je kennisclips, lesmateriaal en opdrachten. Bekijk meer over de online leeromgeving.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Ben je toe aan een carrièreswitch of wil je dat diploma halen waarmee je aan de slag kunt in jouw droombaan? Dan ben je hiervoor bij NTI aan het juiste adres. NTI helpt je graag bij het bereiken van jouw doel!

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Praktijkdagen volgen van echte vakdocenten

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze Ad-opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:

 • havo-diploma
 • vwo-diploma
 • mbo-diploma (niveau 4) 

Niet de juiste diploma's, wel ouder dan 21?

Dan kun je de 21+ toets doen. Als je deze haalt kun je direct starten met een hbo-opleiding van NTI. Lees meer over deze toets.

Met vrijstellingen studeer je sneller

Als je in aanmerking komt voor vrijstellingen, kun je sneller door de opleiding heen. Daarnaast ontvang je dan een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Examen

Wettelijk erkend getuigschrift

Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Wanneer je alle onderdelen van de opleiding met succes afrondt, ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift 'HBO Associate degree Jeugdwerker. Je mag je dan Associate degree (Ad) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master/Associate degree) te verlenen.

ministerie OCW logo 250pxbNVAO geaccrediteerd logo new 250pxb3

Voordelen van examen doen bij NTI

 • Examen doen wanneer jij er klaar voor bent.
 • Digitaal examen doen op tal van locaties door heel Nederland. 
 • Maak papers in je eigen tempo en lever ze online in wanneer jij dat wilt.

Examenkosten 

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. De examenkosten bedragen € 76,08 per maand.

Personenregister kinderopvang

Als je met kinderen gaat werken, heb je in veel gevallen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Ook moet je je aanmelden bij het personenregister kinderopvang via DUO. Je vindt daar ook aanvullende informatie.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat Hogeschool NTI ook financieel de beste keuze is.

Vraag een offerte aan

Kosten HBO Associate degree Jeugdwerker 2.0 7713

Onderdelen Kosten Termijnen / aantal
Lesgeld per termijn € 239,00 24 maanden
Studiemateriaal gratis
Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,00 Eenmalig
Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde vakliteratuur
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Praktijkdagen met topdocenten
 • Jouw diploma

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,1 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten; even goede vrienden.