Omschrijving
Wat zijn jouw taken als jeugdzorgwerker?
Als jeugdzorgwerker neem je de opvoeding van kinderen en jongeren niet over. Je speelt vooral een rol bij het begeleiden en adviseren. Dit kan op verschillende niveaus. Voor het voorkomen van problemen biedt je begeleiding bij de opvoeding. Daarnaast kunnen er hulpvragen ontstaan, waarbij jij bepaalt wat een passende hulp kan zijn. Als er onwenselijke situaties ontstaan, ben jij er om oplossingen te bieden. Zo geef je als jeugdzorgwerker precies de hulp die jeugdigen en hun (mede)opvoeders nodig hebben. Iets voor jou? Lees dan snel verder en kom alles te weten over HBO SPH - afstudeerrichting Jeugdzorgwerker.
Als jeugdzorgwerker aan de slag in de jeugdzorg
Werk jij graag met kinderen en jongeren? En wil je een bijdrage leveren aan hun ontwikkeling en opvoeding? Dan is de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) – Jeugdzorgwerker iets voor jou! Na het volgen van de opleiding kun je aan de slag als jeugdzorgwerker. Je krijgt niet alleen te maken met de belangen van de jeugdigen, maar ook met die van hun (mede)opvoeders. Als jeugdzorgwerker weet jij straks hoe je om kunt gaan met het verschil in wensen en behoeften van deze twee groepen.
FlexibelStuderen® doe je bij NTI
Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.
Online leeromgeving
Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hier kun je leerstof interactief oefenen met Memotrainers en proeftentamens, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.
Inclusief vakliteratuur
Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt kwalitatieve studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.
Kies je eigen studievariant
Bij Hogeschool NTI bepaal je zelf hoe je een opleiding volgt, flexibel of klassikaal. Studeer je het liefste zelfstandig, in het tempo dat jij prettig vindt? Dan kies je voor de flexibele variant. Je volgt enkele klassikale bijeenkomsten op een moment dat het jou uitkomt. Wil je liever vaste contactmomenten en meer klassikale bijeenkomsten? Dan kies je voor de klassikale variant.
Heb je hulp nodig bij het maken van je keuze? Onze studieadviseurs staan voor je klaar. Vraag gratis een studieadviesgesprek aan.
Inhoud
Het studieprogramma
In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).
HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker 7918
Bij deze opleiding kun je 240 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:
Jaar 1
Jaar 1 begint met de module methodisch werken, die de basis vormt voor alle opleidingen in het sociale domein. Naast een aantal basisvaardigheden die je ontwikkelt richt je je vooral ook op de vaardigheden en kennis die je als jeugdzorgwerker nodig hebt.
Inleidende fase
-
Examentraining Methodisch werken (optioneel)0 EC
-
Gespreksvoering met kinderen en opvoeders8 EC
-
Waarnemen en observeren8 EC
-
Signaleren en preventie8 EC
-
Sociale ontwikkeling van het kind8 EC
-
Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening8 EC
-
Methodisch werken8 EC
-
Portfolio-opdracht 1.2 T en K in het soc.ag. werk6 EC
-
Portfolio-opdracht 1.1 Werkveld Jeugdzorgwerker6 EC
-
Startmodule0 EC
Jaar 2
Jaar 2 van de SPH-opleiding Jeugdzorg heeft een verdiepend karakter. Je verdiept je o.a. in jeugdzorg en -beleid, leefwerelden en diversiteit en opvoedingsondersteuning.
Bekijk het studieprogramma van jaar 2
Hoofdfase
-
Opvoedingsondersteuning en coaching8 EC
-
E-coaching8 EC
-
Systeem- en krachtgericht werken8 EC
-
Leefwerelden en diversiteit8 EC
-
Begeleidingsplan opstellen8 EC
-
Jeugdzorg en Jeugdbeleid8 EC
-
Portfolio-opdracht 2.1 SPH - JZW Pedagogisch adv.6 EC
-
Portfolio-opdracht 2.2 SPH-Jzw. Integr. mndrj. vl.6 EC
Jaar 3/4
In jaar 3 komen onderwerpen als risico’s in opvoeding, pedagogische civil society, mediawijsheid, gezondheid en leefstijl aan bod waarmee je je verder gaat verdiepen in het vakgebied. Je sluit HBO Jeugdzorg af met een stage en een afstudeeronderzoek.
Bekijk het studieprogramma van jaar 3/4
Ondersteuning & verbreding
-
Integrale aanpak en multidisciplinaire samenwrkng8 EC
-
Pedagogische civil society8 EC
-
Praktijkgericht Onderzoek8 EC
-
Toegepast recht en ethiek8 EC
-
Risico's in opvoeding en ontwikkeling8 EC
-
Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl8 EC
-
Portfolio-opdracht 3.1 SPH-JZW Participatie6 EC
-
Portfolio-opdracht 3.2 SPH-JZW Interventieplan gzh6 EC
-
Afstuderen28 EC
-
Training Plan van aanpak Deel I2 EC
-
Training Plan van aanpak Deel II0 EC
-
Stage30 EC
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken? Bekijk dan de studiegids!
Wat leer je tijdens de opleiding HBO Jeugdzorgwerker?
Jeugdzorgwerker is een afstudeerrichting van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening, die deel uitmaakt van het domein Social Work. Tijdens de opleiding komen alle thema’s aan bod die je in staat stellen om succesvol te functioneren als startende jeugdzorgwerker. De opleiding bestaat uit een waardevolle mix tussen modules waarin je sterke basiskennis opdoet en modules waarin je specifieke vaardigheden ontwikkelt.
Inclusief 13 praktijkbijeenkomsten
De opleiding bevat interessante praktijkbijeenkomsten verspreid over de opleiding. Topdocenten geven jou uitleg over de theorie, op deze manier gaat het beter voor je leven. Daarnaast leer je samen met andere studenten de vaardigheden die je later nodig hebt als jeugdzorgwerker. Onderwerpen die onder andere aan bod zijn:
- Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
- Misbruik in opvoedingssituaties
- Jeugdzorg en Jeugdbeleid
- Opvoedingsondersteuning en coaching
Locaties
Bij NTI kun je zelfstandig studeren, waar en wanneer jij wilt, en je praktijkdagen flexibel inplannen. Houd er wel rekening mee dat de praktijkdagen plaatsvinden op centraal gelegen locaties in Nederland.
Webinars
Naast de praktijkbijeenkomsten volg je webinars. Dit zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. De webinars gaan onder andere over:
- Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
- Ketenaanpak en multidisciplinaire samenwerking
- Signaleren en preventie
Persoonlijke begeleiding
"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".
Toelating
Toelatingseisen
Je kunt direct starten met de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker als je een van de volgende diploma's hebt:
- havo-diploma
- vwo-diploma
- mbo-diploma (niveau 4)
Heb je een ander diploma en twijfel je of dat voldoet? Neem contact op met een studieadviseur voor een gratis studieadviesgesprek.
Voldoe je niet aan de toelatingseis en ben je 21 jaar of ouder?
Dan kun je de 21+-toets doen. Wie slaagt voor de 21+-toets kan direct starten met een hbo-opleiding van Hogeschool NTI. Het doel van deze toets is vaststellen of je een goede kans hebt om deze hbo-opleiding succesvol af te ronden. De toets kost € 75,-. Dit bedrag krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets bij ons inschrijft voor een hbo-opleiding. Meer info en aanmelden voor de 21+ toets.
Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!
Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.
Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!
Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een module, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Wil je weten of jij in aanmerking komt? Lees hier meer over vrijstellingen.
Stage
Stageduur SPH - Jeugdzorgwerker
De stage in het vierde jaar is goed voor 30 EC. Dit betekent dat je 840 uur aan je stage moet besteden. Hiervan loop je 700 uur daadwerkelijk stage. Je krijgt twee stageberoepsopdrachten in het kader van de stage. Daarnaast schrijf je een stageplan.
Stageplaats
Tijdens de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker mag je de stageplaats zelf uitkiezen. Heb je een baan in het vakgebied van je studie? Dan kun je die voordragen als stageplaats. De stageplaats wordt vooraf eerst goedgekeurd en erkend door een vakdeskundige. Hierdoor weet je zeker dat de stageplek aansluit bij jouw opleiding.
Een leuke stageplek vinden via Stage Instituut
Om het jou makkelijker te maken bij het vinden van een stageplek, hebben we een exclusieve overeenkomst met een stagebemiddelingsbureau: het Stage Instituut. Als student van Hogeschool NTI kun je op de website van het Stage Instituut gratis zoeken naar een stage die past bij jouw opleiding en solliciteren op vacatures. Dit maakt het zoeken naar een stageplek leuker en makkelijker! Bekijk hier de website van het Stage Instituut.
Stageplaats
In het vierde jaar van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) – Jeugdzorgwerker ga je stage lopen. Dit doe je in een omgeving waar je na het afstuderen als jeugdzorgwerker ook werkzaam kunt zijn. Hierbij kun je onder andere denken aan de volgende werkvelden en organisaties: bureaus jeugdzorg, instelling voor jeugd- en opvoedhulp, kinder- en jeugdpsychiatrie en gehandicaptensector. Je gaat zelf op zoek naar een stageplaats. Als je baan daarvoor geschikt is, kun je deze laten meetellen als stage. Het stagebureau van Hogeschool NTI kan je, indien nodig, helpen bij het vinden van een geschikte stageplek. Voordat je aan de stage kunt beginnen, dient de stageplaats te worden erkend. De aanvraag hiervoor wordt beoordeeld door een vakdeskundige, zodat je zeker weet dat de stageplek aansluit bij je opleiding.
Personenregister kinderopvang
Per 1 maart 2018 gaat het personenregister kinderopvang van start. In het kader van je stage heb je een verklaring omtrent gedrag (VOG) nodig. Verder meld je je aan bij het personenregister kinderopvang via duo.nl/personenregisterkinderopvang. Je vindt daar ook aanvullende informatie.
Niet in staat om stage te lopen? Ga voor een hbo-programma!
Ben je niet in staat om stage te lopen tijdens de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker, omdat je hier bijvoorbeeld geen tijd voor hebt door je werk? Dan raden wij je aan om voor een hbo-programma te kiezen in plaats van voor de volledige bacheloropleiding. Een hbo-programma is een korte opleiding op hbo-niveau waarbij je geen stage hoeft te lopen.
Examen
Wettelijk hbo-getuigschrift
Deze opleiding is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de meest recente kwaliteitseisen van het ministerie van OCW. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je het wettelijk erkende hbo-getuigschrift 'HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) afstudeerrichting Jeugdzorgwerker'. Je mag je dan Bachelor of Social Work noemen.
Examens
Tijdens HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker heb je alle vrijheid om je examens flexibel in te plannen. De examens zijn vaak een combinatie van digitale examens, portfolio-opdrachten en papers. De papers kun je thuis in je eigen tempo maken en kun je dagelijks inleveren in de online leeromgeving. Digitale examens kun je op tal van locaties in Nederland doen.
Elke dag digitaal examen doen
Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je examen wilt doen voor de opleiding HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) - Jeugdzorgwerker. Het merendeel van de examens bij Hogeschool NTI wordt dagelijks digitaal op tal van locaties door heel Nederland afgenomen. En als je een keer niet direct voor je examen slaagt, kun je snel weer een herexamen inplannen. Dit biedt jou optimale flexibiliteit! Lees hier meer over de digitale examens.
De examenkosten bedragen € 76,39 per maand.
Beroepen
Aan de slag als jeugdzorgwerker
Na het volgen van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening – Jeugdzorgwerker, kun je direct aan de slag in de jeugdzorg (bekijk de regels voor werken in de jeugdhulp). Je kunt werken als jeugdzorgwerker bij instellingen als: bureaus jeugdzorg, instellingen voor jeugd- en opvoedhulp, ziekenhuizen, kinderopvang, centra voor jeugd en gezin, gemeentes en justitiële jeugdinrichtingen. Als jeugdzorgwerker houd jij je bezig met de hulp bij opgroeien en opvoeden. Daarbij krijg je te maken met de belangen van jeugdigen én hun (mede)opvoeders. Functies die onder jeugdzorgwerker vallen zijn onder meer:
- Ambulant hulpverlener jeugdzorg
- Gezinsvoogd
- Gezinshuisouder
- Jeugdreclasseerder
- Pedagogisch medewerker jeugdzorg
- Medewerker algemeen meldpunt kindermishandeling.
Studieduur & lesgeld
Voor een 4-jarige HBO Bachelor betaal je maar 3 jaar
Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept, waarbij je alleen lesgeld en examenkosten betaalt. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Bacheloropleidingen hebben een wettelijke duur van 4 jaar. Bij ons bepaal jij echter zelf het tempo waarin je je deeltijdopleiding doorloopt. Je betaalt bij Hogeschool NTI alleen in de eerste drie studiejaren. En heb je langer nodig, dan kun je tot 6 jaar over je studie doen zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.
HBO Bachelor SPH - Jeugdzorgwerker 7918
Termijnen | 3 Jaar | 36 Maanden * |
---|---|---|
Lesgeld per termijn | € 1.824,00 | € 169,00 |
Examenkosten | € 916,67 | € 76,39 |
- Inschrijfgeld en dossiervorming € 75,-
- * is het gangbare betaaltempo
Korting op software, hardware en meer via Surfspot!
Ervaringen met NTI
Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.
Studiegids ontvangen
Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.