Geplaatst op 22 april 2020
Leestijd: 3 min
Is creatief schrijven te leren?
Is creatief schrijven te leren?
In die paar jaar dat ik nu met schrijven bezig ben, heb ik mij telkens afgevraagd of (creatief) schrijven wel te leren was. Er waren weinig momenten waarin ik niet de drang voelde om te stoppen met schrijven en om een andere hobby te gaan zoeken. ‘Ik kan het niet’ en ‘Ik kom er nooit’ waren de standaardzinnen die elke dag tegen mezelf zei. Ik dacht dat je talent nodig had om het te kunnen maken in het schrijversvak, maar als ik André Jute, de auteur van ‘Writing a Thriller’ mag geloven, dan is talent wel het laatste wat je nodig hebt.Op de eerste pagina van Jute’s boek word je al meteen met de realiteit geconfronteerd:
"In this book I intend to provide you with 0.9% of the fabric that makes up a published writer; that is the most help anyone can realistically offer the aspiring writer. The rest of the whole writer is made up of 0.1% communicative ability, often miscalled 'talent' - and the remaining 99.0% is 'perseverance', which aptly describes the writer's condition. The 0.9% I'm offering help with is the nitty-gritty of craft and technique without which no-one, no matter how talented or keen, can write a novel."
Talent
Ik heb veel mensen gesproken die geloven dat talent datgene is dat je ver brengt in het schrijversvak, maar Jute veegt die misvatting meteen van de kaart. Van de 100% dat het schrijversvak inhoudt, is volgens hem slechts 0.1% te wijten aan talent. De rest bestaat uit 0.9% technieken en 99.0% bloed, zweet en tranen. Daar moest ik erg hard over nadenken, en toen besefte ik mij dat hij gelijk had. Ik vergeleek mijn eerste korte verhaal met mijn laatste, en het verschil was groot. Professionals hebben mij dan wel verteld dat ik talent heb, maar het was niet dat zogenaamde talent (sorry, ik blijf sceptisch) dat mij een betere schrijver heeft gemaakt. Het waren die duizenden uren die ik in het schrijverschap heb gestoken door veel te schrijven, veel te lezen over schrijven, schrijfcoaching en een
schrijfcursus te volgen en door veel feedback te vragen op mijn schrijfsels. Je hebt niets aan dat zogenaamde talent als je er niets mee doet. Ik heb zat schrijvers gezien die geweldig konden schrijven zonder ooit een schrijfboek te hebben opengeslagen, maar zij kwamen er niet, omdat ze nooit dat ene manuscript of verhaal afmaakten. Daartegenover heb ik zat verhalen gelezen van schrijvers waarover ik twijfelde of die hun droom ooit waar zouden kunnen maken, die door hard werken ontzettend vooruit kwamen en toch nog hun debuut maakten!