Wat ga jij doen met je leven?Wanneer je een HBO-opleiding begint bij het NTI, begint deze niet alleen met de ontvangst van je lesboeken, de handleidingen en de toegang tot Fronter en de digitale leeromgeving. De eerste officiële stap is je aanmelding voor de Studie- en BeroepenOrientatiebijeenkomst, in de volksmond SBO-avond genoemd.

Deze bijeenkomst is je eerste ontmoeting met Hogeschool NTI. Tijdens deze bijeenkomst ontmoet je studenten vanuit heel Nederland, die allemaal net als jij deze stap gezet hebben. Studenten vanuit heel Nederland, van allerlei leeftijden, achtergronden, toekomstdromen en opleidingskeuzes worden samengebracht. Je trainer van die bijeenkomst zal je wegwijs maken, motiveren en voorbereiden op de studie.

Maak een succes van je keuze

Zelf ben ik ook trainer en die eerste bijeenkomst heeft altijd iets bijzonders. De verwachtingen van al die verschillende studenten, hun bereidheid om te leren en de wens die ze zo overduidelijk koesteren om een succes te maken van hun keuze.

De laatste bijeenkomst heb ik iets nieuws gedaan. Ik heb iedereen een hand-out meegegeven. Want na het enthousiasme van het begin wacht de vanzelfsprekendheid van alledag. En dan is een extra steuntje in de rug mooi meegenomen.

Wat ik ze vertel en meegeef is dit:

Volg ons op Instagram

Klik hier

De eerste stap die je zet is altijd vandaag. Vandaag begint iedere dag opnieuw en iedere dag opnieuw kun je dus een keuze maken. Jouw keuze.

Kies je voor een toekomst die jij zelf kunt bepalen of kies je ervoor om in het heden te blijven hangen en te roepen “Morgen ga ik iets doen. Iets veranderen. Morgen ga ik beginnen. Morgen, volgende week, als de kinderen naar school gaan, als de vakantie voorbij is, als de tv uitgaat, als..als..als..”

Succes heeft niet alleen te maken met talent of met aanleg. Het heeft ook en vooral te maken met inzet. Doorzettingsvermogen. Motivatie. De wil om te slagen!

Maak het beste van je carrière

Wanneer je kiest om iets van je leven te maken, een nieuwe stap te zetten dan is het een goed idee die stap verder uit te bouwen. Een carrière voor jezelf, een opleiding die je de kans biedt het beste uit jezelf te halen; een uitdaging die een belofte inhoudt. Het beste van je leven te maken, voor jezelf een toekomst te creëren. Dat heeft alles met studie te maken. Zodra je beslist om te groeien en jezelf te ontwikkelen, je kansen te verbeteren, jezelf doelen durft te stellen, dan is álles mogelijk. Je Propedeuse, je Bachelor, misschien zelfs een Master. Waarom niet? Wie of wat houdt je tegen?

Blijf jezelf uitdagen

Als je kiest om jezelf uit te blijven dagen, dan kies je ook voor inzicht krijgen, kennis vergaren, je potentieel ontwikkelen, vertrouwen te stellen, alles te onderzoeken en nooit iets zomaar voor waar aan te nemen.

Het begint met een wil, een plan, een idee. Met een opleiding kun je je eerste stappen zetten!

Waarom was je vanavond hier? Omdat het van Hogeschool NTI moet? Of omdat je zelf besloten hebt dat je iets wilt bereiken door een HBO opleiding te gaan volgen? Succesvol studeren vraagt naast doorzettingsvermogen en concentratie, om een planning, een actieve houding en zelfreflectie.

Tien suggesties om je doel te bereiken

  1. Visualiseer het eindresultaat. Waar wil jij zijn over 5 jaar?
  2. Schrijf je doel(en) op papier
  3. Geef aandacht aan datgene wat je aan het doen bent
  4. Durf vragen te stellen
  5. Kijk naar je prestaties en inzet... en wees eerlijk over je inzet
  6. Beloon jezelf
  7. Zoek af en toe de frisse lucht op
  8. Besteed aandacht aan je werk, in vorm, taalgebruik en inhoud
  9. Maak een duidelijke dagindeling
  10. Stel je eigen grenzen en respecteer die van een ander!
Heel veel succes met je keuze, wat deze ook mag zijn en waar deze je ook mag leiden! En vergeet niet te genieten van ieder behaald succes, ieder goed gemaakt verslag, elke mijlpaal. Bedenk dat elk punt dat je bijgeschreven krijgt op je studieoverzicht op MijnNTI door jou zelf verdiend is!

Als mentor, trainer en studentenbegeleider, vraag ik jou, lezer, om deze vraag te beantwoorden:

Wat ga jij doen met je leven?