Anouk Boer werkt als talent business partner en geeft op haar website Afgestudeerd en Dan? tips en advies voor afgestudeerden op weg naar een succesvolle carrière.

De arbeidsmarkt is altijd in beweging. Oude beroepen verdwijnen, nieuwe beroepen ontstaan en ook door regelgeving verandert het nodige op de arbeidsmarkt. Met deze opleidingen zit jij in ieder geval goed voor de toekomst:

Tandartsassistent

tandarts in opleidingEen goede mondhygiëne is heel belangrijk voor de algehele gezondheid. Mensen worden hier steeds meer bewust van. Het is dan ook de verwachting dat de vraag naar tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten zal stijgen.

Als tandartsassistent ondersteun je de tandarts met de tandheelkundige behandeling. De KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, vindt dat tandartsassistenten die nieuw tot de arbeidsmarkt toetreden in het bezit moeten zijn van een mbo-diploma Tandartsassistent. Als jij een carrière als tandartsassistent wel ziet zitten, is het aan te raden dit diploma te halen. Je kan als tandartsassistent doorstuderen om te werken als preventieassistent of mondhygiënist.

Meer over MBO Tandartsassistent

Pedagogisch Beleidsmedewerker en Coach

basisopleiding-pedagogische-medewerker-kinderopvang.jpgVanaf 2019 is het verplicht voor elke kinderopvang en peuterspeelzaal om een pedagogisch beleidsmedewerker en coach in dienst te hebben. Dit moet iemand zijn met minimaal een hbo-opleiding als pedagogisch beleidsmedewerker. Voor iedereen die als pedagogisch medewerker wilt werken, of nog niet de juiste opleiding heeft, is deze opleiding dus een must voor je toekomst. Als pedagogisch beleidsmedewerker houd je je bezig met de ontwikkeling van een pedagogisch beleid en het coachen van medewerkers op een kinderopvang of peuterspeelzaal.

Meer over de HBO-opleiding 

Volg ons op Instagram

Klik hier

Doktersassistent

NTI MBO Doktersassistent HuisartsenpostEr is een tekort aan huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners. Het wordt steeds lastiger vacatures te vullen, doordat het aantal vacatures sterk toeneemt. Als doktersassistent heb je een belangrijke rol bij het functioneren van een huisartsenpraktijk. Je bent het eerste aanspreekpunt van patiënten en geeft voorlichting over behandelingen. Met een opleiding tot doktersassistent, bereid jij je voor op de huidige en toekomstige vraag op de arbeidsmarkt.

Meer over MBO Doktersassistent

Onderwijsassistent

5545 MBO Onderwijsassistent 1Er heerst al een aantal jaren een lerarentekort. Dagelijks worden kinderen naar huis gestuurd omdat er niet genoeg leraren zijn om les te geven. De verwachting is dat dit tekort in de toekomst alleen maar zal toenemen.

Dit jaar komt er geld beschikbaar per school om de werkdruk van leraren te verminderen. Een onderwijsassistent kan de werkdruk van leraren verminderen door deze te ondersteunen met activiteiten en het begeleiden van leerlingen. Als het geld van scholen daadwerkelijk wordt ingezet voor het aannemen van onderwijsassistenten, zullen er veel vacatures open komen. Als je kiest voor een opleiding als onderwijsassistent is dit ook een goede doorstroomroute naar de pabo of een andere lerarenopleiding.

Meer over MBO Onderwijsassistent

Nederlands

man studeren bibliotheekVanaf 2017 moeten pedagogisch medewerkers het taalniveau 3F voor mondelinge taalvaardigheid en lezen beheersen. Dit staat gelijk aan taalniveau B2. Als pedagogisch medewerker is het belangrijk om een stimulerende taalomgeving voor kinderen te creëren. Dit is extra belangrijk voor kinderen die thuis weinig Nederlands horen en spreken.

Het beheersen van Nederlands taalniveau B2 kan worden aangetoond met een hbo-diploma, wo-diploma, mbo 4-, havo- of vwo-diploma met op de cijferlijst een voldoende voor Nederlands. Gemeenten hebben subsidie gekregen om het taalniveau van pedagogisch medewerkers te verbeteren. Pedagogisch beleidsmedewerkers kunnen zich voorbereiden op de toekomst door aan deze kwaliteitseis te voldoen.

Meer over Nederlands 3F