Juf MirtheMirthe is na haar middelbare school gestart met de mbo-opleiding Onderwijsassistent bij NTI en kan al bijna haar diploma in de wacht slepen. Ze vertelt over het vak van onderwijsassistent en hoe ze haar studie afstemt op alle ontwikkelingen rondom het coronavirus op dit moment.

Welke opleiding volg je?
"Ik volg nu 1,5 jaar de opleiding tot onderwijsassistente bij jullie."

Wist je altijd al dat je in het onderwijs wilde werken?
"Toen ik een jaar of 8 was, speelde ik al juf thuis met een schoolbord en werkboekjes die ik kreeg van mijn buurvrouw. Mijn stage op de middelbare school, deed ik steeds in het onderwijs, dus de keuze was daarom ook snel gemaakt."

Wat vind je zo mooi aan het vak?
"​Het mooiste van mijn vak, vind ik dat ik de leerlingen kan begeleiden in hun leerproces en hen tegelijkertijd ook iets kan bijbrengen aan hun opvoeding. Ik ben nu zelf 8 jaar van de basisschool af en alles krijgt nu een betekenis, met alles wat ik leer. Ik heb nu geleerd waarom ze dingen op een bepaalde manier aanpakken en waarom sommige dingen op een bepaalde manier gaan in het onderwijs."

Wat is jouw ideale werkplek?
"​Mijn ideale werkplek zou zijn: een klas, waarin leerlingen een bepaald leerprobleem hebben. Ik kan ze dan begeleiden en tegelijkertijd helpen bij hun oefeningen. Ik loop nu stage in een plusklas voor meer- en hoogbegaafde leerlingen en ik ben nu helemaal op mijn plekje."

Hoe zou je het vak van juf/onderwijsassistent omschrijven?
"Uitdagend, mooi, leerzaam en druk :)."

Volg ons op Instagram

Klik hier

Hoe ver ben je nu met de opleiding?
"​Ik heb nu alle theorie-examens en de stageopdrachten klaar. Ik hoef nu alleen nog maar mijn keuzedelen af te ronden en mijn proeven uit te voeren. Ook staat mijn Duits en Nederlands examen gepland. Omdat er nu het coronavirus heerst, weet ik niet of ik het dit schooljaar ga redden. Dat is een enorm voordeel van NTI: ik kan zelfs in de vakantie nog even door." 

Wat is het leukste vak tijdens deze opleiding?
"​Het leukste vak van de opleiding vind ik wel de bijbehorende theorie van dit vak."

Hoe ervaar je het flexibel studeren van NTI?
"Ik vind het heel prettig. Ik kan op elk moment van de dag inloggen en kan er aan werken wanneer het voor mij uitkomt. Soms zit ik in een flow, dat ik wel uren kan doorgaan, maar soms is het ook belangrijk om dan even tussendoor pauze te nemen (dat vergeet ik dan soms). Vaak las ik ook even een pauzedagje in. Daar laad ik dan op, zodat ik de volgende keer met volle energie weer aan het werk kan."

Hoe ervaar je het studeren op dit moment (tijdens het coronavirus)?
"Ik volg de opleiding op het Rea College. Dat is een re-integratiebureau. Veel van de studenten hebben al opleidingen achter de rug, waarin zij helaas zijn vastgelopen. Het Rea College helpt hen hierbij. Zelf ben ik direct na de middelbare school gestart, waardoor ik op mijn 20ste, als het goed is, geslaagd ben. Zij hebben de opleiding ingekocht. Ik ga 1 dag in de week naar school en loop 3 dagen stage. Op dit moment is alles stilgelegd. Ik zit nu 2 dagen in de week thuis te werken achter mijn computer en ga nu 1 dag naar stage. Ik had 2 maanden geleden een planning gemaakt, waardoor alles precies zou uitkomen voor de vakantie. Helaas gaan de examens nu niet door en kan ik mij richten op de theorie van mijn keuzedeel en de bijbehorende stageopdrachten maken."

Heb je thuis een vaste plek waar je altijd aan het studeren bent? Hoe ziet dat eruit?
"Op dit moment zit ik aan de keukentafel met mijn map, aantekeningenblaadje, agenda en laptop. En natuurlijk een kopje thee erbij. Het is soms even lastig om een plekje te vinden, omdat iedereen bij ons thuis werkt."

Zitten er voordelen aan dat je nu bij NTI studeert?
"Ik vind het fijn dat het systeem zo overzichtelijk is. Ook vind ik het fijn dat ik de examens lekker in de buurt kan maken en dat ik naar Leiden moet voor de instellingsexamens. Ik kan altijd genieten van een dagje reizen en in de trein ook gelijk wat werken. Dat is natuurlijk het voordeel: laptop erbij, inloggen en aan de slag. Het is wel belangrijk natuurlijk dat je gemotiveerd bent en veel discipline hebt. Het is fijn dat ik zo goed contact heb met mijn stagebegeleider van NTI, waarbij ik terecht kan als ik een vraag heb. Ik ben tevreden en kan hopelijk over een half jaartje mijn diploma ophalen. Succes!"

Benieuwd naar Mirthes ervaringen als juf? Je kunt haar volgen op haar instagramaccount: _juf.Mirthe 

Bekijk MBO Onderwijsassistent