Volgende week woensdag 5 december vier ik Sinterklaas met mijn familie. Elk jaar is het weer een uitdaging om een leuke surprise te bedenken. Afgelopen vrijdag hoorde ik over de gratis cursus Sinterklaas surprise maken van het NTI. De cursus biedt twee verschillende bouwplaten aan: het boek van Sinterklaas en een 'modern' boek, een iPad. Aangezien mijn vriend echt een moderne student is heb ik in dit geval gekozen voor de iPad.

Nu bleef ik nog met de vraag zitten 'waar moet ik beginnen'. In dit stappenplan leg ik jullie uit hoe ik het heb aangepakt.

Het stappenplan

Stap 1

Surprise maken stap 1Ik heb de mallen voor de surprise uitgeknipt en overgetrokken op karton. Voor het karton heb ik gebruik gemaakt van een doosje wat ik terug kon vinden bij de printer. Vervolgens heb ik de de mallen uit het karton geknipt.

 

 

Surprise maken stap 2

Tip 1: gebruik niet te dik karton. Je kunt beter een paar stukjes karton op elkaar plakken dan dat je karton te dik is. Hierdoor wordt het lastig om het te knippen en ben je een stuk langer bezig.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Tip 2: Houd er altijd rekening mee dat op het moment dat je karton omvouwt je vouw altijd wat dikker wordt. Zorg er dus voor dat je zijkanten altijd iets dunner zijn dan de afbeelding op je bouwpakket.

Surprise maken stap 3Stap 2

Deze kartonnen stukken dien je twee keer uit te knippen. Dit zorgt voor wat meer dikte. Daarnaast kan je hier ook een cadeautje in stoppen. Denk hierbij aan een CD, DVD of een boek.

Tip: Mocht je een cadeautje hebben dat te groot is om in de surprise te stoppen kun je altijd overwegen om een briefje in de surprise te stoppen met een tip waar je het cadeautje verstopt hebt.

Surprise maken stap 4Stap 3

Nadat je deze stukken hebt uitgeknipt kun je de afbeeldingen van de bouwplaat erop plakken. Om een strakker effect te krijgen kan je de bouwplaat eerst op alle vouwlijnen alvast vouwen.

Als je de bouwplaat erop geplakt hebt kun je de twee delen op elkaar plakken. Vergeet niet je cadeautje er tussen te stoppen! Mocht je de tablet nog een mooi glanzend effect willen geven kun je er altijd nog voor kiezen om de surprise te lamineren met plakplastic of doorzichtig plakband.

Succes! De bouwplaten vind je overigens hier:

Met dank aan Femke Jansen voor het schrijven van deze handleiding.