Geplaatst op 22 april 2020
Leestijd: 6 min
Cursus Sinterklaas surprise maken
Leer de belangrijkste tips & tricks in de online cursus Sinterklaas surprise maken
Het is weer bijna 5 december. De intocht van Sinterklaas is achter de rug en de lootjes voor de surprise-avond zijn getrokken. Na ontvangst van de lootjes is het altijd weer de vraag wie je hebt getrokken: is het je schoonmoeder of moet je aan de slag voor je jongere broertje. Elk jaar zitten honderden mensen met hun handen in het haar:“Wat voor een surprise ga ik dit jaar maken”.
Download de gratis surprises
Om je op weg te helpen met het maken van een (eenvoudige) surprise bieden we je hieronder 2 bouwplaten aan voor een surprise. Deze surprises zijn geschikt voor cadeautjes met een maximale grootte van een CD of DVD. De bouwplaten voor de surprises download je hieronder:
Een andere surprise maken? Inmiddels hebben we nog 2 bouwplaten voor surprises ontwikkeld. Jouw bouwplaat voor een televisie of een shopping bag download je op onze website.
Online cursus suprise maken Wij helpen je uit de brand! In deze online cursus Sinterklaas surprise maken, geven we je tips voor een eenvoudige en snelle Sinterklaas surprise. Ook geven we je meteen wat tips voor een bijpassend Sinterklaasgedicht.
Hoe maak je een surprise voor Sinterklaas
Voordat je begint met het maken van je surprise is het belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van het cadeau dat je gaat geven. Een surprise wordt pas écht leuk om te ontvangen als deze aansluit bij de interesses van wie de surprise gaat ontvangen.
Op internet en Google zijn veel voorbeelden te vinden van eenvoudige afbeeldingen die je kunt gebruiken bij het maken van een surprise. Print deze afbeeldingen uit en vergroot ze eventueel.
Denk eraan om je cadeau goed in te pakken voordat je aan de slag gaat met het maken van je surprise, zeker als je ervoor kiest om de surprise van papier-maché te maken.
In deze online cursus Sinterklaas surprise maken, bespreken we twee technieken voor het maken van surprises: een surprise van karton en een surprise van papier-maché. We beginnen met de eenvoudigste: een surprise van karton.
Surprise van karton
Voordat je begint met het maken van een surprise is het belangrijk dat je bepaalt, wat voor soort surprise je wilt maken. Het stappenplan voor een surprise van karton is voornamelijk handig wanneer je een platte surprise wilt maken, bijvoorbeeld een laptop of boek.
Een goede voorbereiding is het halve werk: zorg voor een groot en stevig (en stevig) stuk karton, gratis af te halen in je lokale supermarkt.
- Leg twee stukken karton op elkaar.
- Teken de geprinte afbeelding over op het bovenste stuk karton.
- Knip of snijd (altijd van je af!) de afbeelding uit.
- Doe dit twee keer, je maakt namelijk een voor- en achterkant.
- Leg je cadeau tussen de twee kartonnen platen in.
- Snijd lange stroken, even breed als je cadeau. Deze dienen als zijkant.
- Plak de zijkanten met schilderstape (papiertape) aan de voor- en achterkant vast.
- Je kunt nu je surprise met acrylverf of onverdunde verf beschilderen.
Geen zin om te schilderen? Zorg dan dat je de afbeelding in kleur hebt geprint, je kunt deze dan aan de voorkant erop plakken.
Surprise van papier-maché
Als je van iets meer uitdaging houdt, kies dan voor een surprise van papier-maché. Het voordeel van een surprise gemaakt van papier-maché is dat je veel meer 3D kunt werken. Voordat je aan de slag gaat met papier-maché is het belangrijk dat je bepaalt welke vorm je gaat maken. Kies je voor een ronde vorm, voor bijvoorbeeld het maken van een voetbalsurprise, gebruik dan een ballon. Wil je een meer dynamische vorm kies dan voor kippengaas. Te koop bij de Gamma, Praxis en andere bouwmarkten.
- Maak je keuze voor het materiaal
- Ballon: blaas de ballon op, niet te hard, hij moet een ronde vorm houden
- Kippengaas: vorm de kippengaas in het figuur dat je wil maken
- Knip de kranten in lange stroken en haal deze door een emmer met behangerslijm
- Leg de repen krantenpapier over de ballon of het kippengaas en zorg dat er ongeveer drie lagen over elkaar liggen
- Laat het geheel goed uitharden, eventueel door te föhnen
- Stop het cadeau in de surprise. Maak het gat dicht door de krantenrepen met papier-maché over het gat te leggen.
- Als de surprise volledig is uitgehard kun je aan de slag met schilderen. Gebruik hiervoor acrylverf of onverdunde waterverf.
Succes!
Sinterklaas gedichten: Hoe maak ik snel een sinterklaasgedicht
Bij een persoonlijke surprise hoort natuurlijk ook een persoonlijk gedicht. Tegenwoordig zijn er tal van Sinterklaas gedichten generators die je op weg kunnen helpen bij het maken van een gedicht. Maar écht opvallen doe je hier niet mee. Om een goed Sint gedicht te schrijven begin je eerst met het verzamelen van een aantal feiten over diegene voor wie je een gedicht schrijft.
Maak een lange lijst met woorden die jij vindt passen bij deze persoon. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:
- Welke leuke momenten heb je afgelopen jaar meegemaakt?
- Wat zijn voor hem/haar hoogtepunten geweest dit jaar? (een nieuwe woning, baan, huisdier of relatie.)
- Waar houdt hij/zij van? Welke hobby’s heeft hij/zij?
Als je een lijst hebt met woorden die bij de persoon passen, kijk je welke woorden eenvoudig rijmen. De woorden die niet of nauwelijks rijmen kun je vervangen door een synoniem (gebruik daarvoor het synoniemenwoordenboek) of kies ervoor om het woord te schrappen van je lijst.
Bepaal het rijmschema
De belangrijkste basis voor je sinterklaasgedicht heb je nu verzameld. Voordat je gaat dichten kies je een rijmschema. Het meest gekozen rijmschema voor een sinterklaasgedicht is het AABB-rijmschema. Wil je opvallen kies dan voor het ABAB-rijmschema! Er zijn daarnaast nog verschillende rijmschema’s waaronder limerick’s en elfjes, deze behandelen we in deze cursus niet.
Het verschil tussen de rijmschema’s AABB en ABAB
Als je kiest voor het AABB-rijmschema zorg je ervoor dat steeds twee regels op elkaar rijmen. Je ziet hieronder dat regel 1 en 2 op elkaar rijmen en regel 3 en 4. Als je kiest voor het ABAB-rijmschema zorg je ervoor dat regel 3 op regel 1 rijmt en regel 4 op regel 2.
AABB | ABAB | ||
1 | Sinterklaas was dolbij | 1 | Sinterklaas was dolbij |
2 | Hij zette zijn paard zelfs opzij | 2 | Toen hij aankwam in Nederland |
3 | Zwarte piet had namelijk gehoord | 3 | Hij zette zijn paard zelfs opzij |
4 | Dat jij eindelijk een doelpunt had gescoord | 4 | Stond het zelfs elke dag in de krant |
Als je een keuze hebt gemaakt voor een rijmschema kun je aan de slag met het maken van je gedicht. De website Rijmwoordenboek.net kan een uitkomst bieden als je geen rijmend woord weet te verzinnen.
Download de gratis cursus surprise maken
Om je op weg te helpen met het maken van een (eenvoudige) surprise bieden we je hieronder twee verschillende bouwplaten aan voor een surprise. Deze surprise zijn geschikt voor cadeautjes met een maximale grote van een CD of DVD. De bouwplaten voor de surprises download je hieronder: