Geplaatst op 22 april 2020
Leestijd: 2 min
Studieplanning: Studietijd of Studiestrijd?
Een student die belt of schrijft met een verzoek om hulp, een bemoediging dan wel aanmoediging of misschien zélfs wel een duw in de goede richting, vraag ik altijd een stukje ‘soulsearching’ te doen: te achterhalen waarom hulp nodig is. Is de motivatie afgenomen? Vind je de opleiding minder leuk of te zwaar? Is de sociale druk en de 'belasting' van je dagelijkse leven groot of minstens toegenomen sinds het begin van je studie? Wat is er anders geworden voor je?
Allemaal facetten die meespelen in de studievoortgang.
Studieoverzichten
Als ik naar studieoverzichten van studenten kijk, valt op dat sommigen heel wisselend actief zijn. Natuurlijk, geen student is hetzelfde. Je studeert net zo uniek als jij bent, want jij bepaalt een hoop binnen de studie zelf.
Natuurlijk, je baan vult je dagelijkse bestaan en vergt bij tijden veel van je. Toch, de baten (het salaris) wegen nog steeds tegen de kosten op mag ik hopen. Daarnaast heb je een gezin, familie, vrienden. Door een studie staat niet alleen jouw sociale leven op de spaarstand, ook die van je familieleden wordt erdoor beïnvloedt.
Wanneer één van de facetten in je leven niet klopt, kan je studietijd veranderen in een strijd.
Omgaan met onverwachte situaties
Jij staat in het midden en doet je uiterste best alles wat er van je verwacht wordt te combineren met alles wat jij kunt bieden. Kúnt en wilt. In je studieplanning kun je rekening houden met onvoorziene omstandigheden, maar toch overvallen ze je. Het leven gebeurt, terwijl jij je nog aan het oriënteren bent. Wat kun je hier aan doen? Hoe ga je hiermee om?Studieplanning
Maak een studieplanning en verdeel daarop je tijd in hapklare brokjes. Blokjes tijd. Een aantal tips om in je studieplanning rekening mee te houden:- Stel prioriteiten en maak deze tot doelen. Schrijf deze duidelijk uit. (Uit eten met je vriendin is ook een prioriteit!)
- Reserveer wisseltijd voor de dingen die je niet kunt doen maar wel zou willen. Wat kan eventueel uitgesteld worden?
- Bouw buffers in die onvoorziene omstandigheden opvangen
- Doe dingen waar je tegenop ziet, juist op momenten dat je lekker in je vel zit
- Probeer iedere dag iets af te ronden, halve dingen die blijven liggen kosten morgen extra tijd
- Neem de moeite om stil te staan bij het waarom van dingen die je gepland hebt. Doe je het juiste nog om de goede redenen?
- Geniet van de dingen die goed gaan. Dat mag best.
- Houd altijd voor ogen dat jij studeert zoals het bij jou past, maar dat als jij verandert en groeit je omgeving niet dezelfde groei hoeft door te maken.
- Wees duidelijk in je verwachtingen van anderen
Ben je student bij het NTI en kun je hulp van je mentor gebruiken? De contactgegevens vind je hier.