Een spelfout is net een grote vetvlek op een wit overhemd. Daarom is spelling oefenen belangrijk.

Ik ben zo iemand die meteen over een spelfout struikelt. Eigenlijk wil ik taalfouten ook altijd met een dikke rode stift doorstrepen. Maar ja, dat is zo zonde van je computerscherm.

Niet dat ik zelf nooit taalfouten maak. De Nederlandse spelling is een vat vol tegenstrijdigheden. Net als je denkt dat je het begrijpt, is het ineens weer totaal anders. Bijvoorbeeld: hoe schrijf je het voltooid deelwoord van e-mailen. Ik heb …? Of van updaten? Of deleten?

vetvlek-op-shirtDaarom controleer ik altijd wat ik schrijf en laat ik het vaak nog nalezen. Maar waarom zou je die moeite doen? Is dat nou zo belangrijk, goed spellen? Iemand begrijpt toch wat je bedoelt en daar gaat het toch om?

Ik denk zelf dat een spelfout zoiets is als een grote vetvlek op een wit overhemd tijdens een sollicitatiegesprek. Laat me dat uitleggen.

Stel je voor

Je hebt een sollicitatiegesprek. Je wilt natuurlijk geen modderfiguur slaan. Dus zorg je ervoor dat je goed voor de dag komt. Om door een ringetje te halen. Je bereidt je goed voor op het gesprek. Je weet alles over het bedrijf en je hebt thuis geoefend op alle vragen die ze je maar kunnen stellen. En natuurlijk ben je veel te vroeg aanwezig. Je wilt immers geen enkel risico nemen. Zenuwachtig ijsbeer je door de wachtruimte.

Dan word je eindelijk binnengeroepen. Je geeft de sollicitatiecommissie een klef handje. Je gaat zitten. En het enige wat de sollicitatiecommissie ziet is die vetvlek op jouw witte overhemd.

Er wordt heus nog wel geluisterd naar wat je zegt. En je bent vast ook hartstikke geschikt voor die functie.

Alleen die vetvlek.

Probeer er maar eens níet op te letten.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Wat denk je, zou je die baan nog krijgen? Sterker nog, zou jij iemand die zo naar een sollicitatiegesprek komt aannemen?

Ik denk het niet.

Want je denkt onbewust toch: iemand die niet eens goed oplet of z’n kleren wel schoon zijn, let vast ook niet goed op bij andere dingen. Kan je zo iemand wel vertrouwen met belangrijke zaken?

Zo gaat het met een spelfout ook. Het lijkt net alsof je er onvoldoende tijd en aandacht aan hebt besteed. Alsof je het niet belangrijk vindt. En zo wil je toch niet overkomen?

Dus wat is de oplossing?

Hoe zorg je dat je goed spelt?

Heel simpel: op internet kun je gemakkelijk de officiële spelling controleren in de Woordenlijst Nederlandse Taal. En antwoorden op spellingvragen vind je op de website Taaladvies of de website van Onze Taal.

Zelf typ ik altijd het woord of de spellingregel waarover ik twijfel in Google, gevolgd door het woord “taaladvies”. Dan zit ik meestal in een keer bij het goede antwoord.

En wat ook helpt:

Voor de tweede cursus kun je trouwens een officieel diploma halen.

Dus: een spelfout is net een vetvlek. En daarom is goed spellen belangrijk.

O, en voor ik het vergeet:

  • Ik heb ge-e-maild
  • Ik heb geüpdatet
  • Ik heb gedeletet
Echt waar, ik verzin het niet.