HELP!! Ik heb een examen geboekt! Examenvrees? Je hebt er lang naar toegewerkt, je er op voorbereid, je hebt er afspraken voor afgezegd en de boeken bestudeerd en gelezen. Het huiswerk, de leertaken en het proeftentamen heb je allemaal gemaakt, gecheckt en opnieuw gemaakt. En dan is het zover. Je boekt het examen. Nu mag je het bewijs komen leveren dat je deze module, dit vak beheerst.

Examenvrees?Ineens is het dan “die dag”. Je hartslag verdubbelt, je voelt je misselijk, het zweet breekt je uit, je handen beginnen te trillen en je stem slaat over. De samenvattingen waar je zo goed op hebt geblokt, lijken wel erg summier en misschien had je die ene keer toch beter wél kunnen leren in plaats van een avondje film kijken.

“IK BEN ER NOG NIET KLAAR VOOR!!”

Als dit je niet bekend voorkomt, stop dan nu met lezen en ga weer aan de studie! Maar als je dit herkent, weet dan dat je hier niet alleen in staat.

Schrale troost zal je denken, maar troost desalniettemin!

Examens zijn momentopnames. Spannend genoeg, je wordt getoetst, er hangt iets van af. Maar tegelijk is het ook een uitdaging. Spanning is niet erg. Spanning is de manier waarop lichaam en hersenen elkaar alert houden. Aanzetten tot actie. Of in termen van evolutie: de vlucht- of vechtrespons. Ik kan je verzekeren, dat vluchten in dit opzicht geen bruikbare optie is!

Volg ons op Instagram

Klik hier

Uit de praktijk

Tijdens gesprekken met studenten komt regelmatig één specifieke vraag naar voren. Hoe kan ik die spanning, om examen te moeten doen, beteugelen? Of in ieder geval lang genoeg de baas zijn, om het examen af te leggen! Dat is voor iedereen anders. Het hangt af van je temperament en van je doorzettingsvermogen.

5 tips ter voorkoming van examenvrees

  • begin bijtijds, maak ruimte in je planning en leer aaneengesloten (concentratie);
  • denk positief! Je kunt het! Dat heb je al eerder bewezen;
  • maak een samenvatting aan het eind van iedere leermoment, of het nu een uur is of een dagdeel;
  • ga de dag tevoren bijtijds naar bed;
  • ga ruim voordat je examen moet doen de deur uit. Stress door verkeershinder is onnodig.
En als je bent aangekomen op de examenlocatie, haal dan diep adem, ga naar het toilet en drink nog wat water.

Realiseer je dat je hier op bent voorbereid. Je hebt geleerd.

P.S. Binnen Hogeschool NTI is een training in ontwikkeling om studenten te helpen bij examenvrees en faalangst. Je hebt onze aandacht!