Wekelijks, rond de klok van half 10, schakel ik op dinsdagavond over op RTL 4 voor een nieuwe aflevering van Dit Is Mijn Lijf. In dit programma geven talloze Nederlanders zich (regelmatig letterlijk) bloot op de Nederlandse televisie. Niets blijft ons bespaard. Verschillende kwaaltjes en gebreken aan het menselijk lichaam komen aan bod. Variërend van psoriasis, overmatig zweten, voetschimmels tot het hebben van zes tenen!

Dit Is Mijn Lijf

‘Normaal’ kijken doe ik dit programma niet. Naast mij ligt een groot zwart kussen en mijn rechterduim rust op de mute-knop van mijn afstandsbediening. Zodat ik, wanneer het écht ondraaglijk wordt, me kan verschuilen achter het kussen of tenminste het geluid kan dempen.

Bron: RTL XL

Volg ons op Instagram

Klik hier

Al menig keer is Dit Is Mijn Lijf onder vrienden en collega’s besproken. Wat beweegt mensen om mee te doen aan dit programma? Is het eigenlijk wel echt of is het in scene gezet? Wordt de behandeling van deze mensen misschien vergoed? Maar wat ons vooral bezighoudt is de vraag: Waarom kijken wij wekelijks dit programma? Is het sensatie? Ik houd het op educatie!

Want hoe vaak heb je de mogelijkheid om te zien wat voor ‘gekke dingen’ andere mensen onder de leden hebben? En hoe vaak wordt het probleem tijdens de uitzending wel niet aangepakt of zelfs opgelost? Juist, vaak! Dat is voor mij in ieder geval de reden waarom ik wekelijks afstem.

Vorige week was trouwens het toppunt. Een aflevering van een man die al in tijden zijn gebit niet had gepoetst en naar de tandarts was geweest. Eenmaal in de behandelstoel vielen de bro…

Oké, genoeg! Waarom zouden we onszelf langer kwellen als er ook een cursus als Basis Medische Vakken bestaat? Een cursus die je zonder deze afschuwelijke –tegelijkertijd spraakmakende- beelden kunt volgen en je toch een goed beeld geeft van hoe je met alledaagse ongemakken om kunt gaan. En heb je eigenlijk alleen behoefte aan wat duiding omtrent de medische terminologie die wordt gebruikt, ook dan kan je bij het NTI terecht.

Een voordeel: het seizoen van Dit Is Mijn Lijf is tijdelijk gestopt. Even geen bloedspuitende handen of schimmels tussen iemands tenen. Één ding weet ik wel: volgend seizoen kijk ik weer, want naast de theorie blijft de praktijk toch ook erg interessant!