Wanneer het Nederlands elftal in een belangrijke voetbalwedstrijd speelt, heeft iedereen een mening over het spel. ‘In elke Nederlander schuilt een coach’ wordt dan gekscherend gezegd. Een vergelijkbaar fenomeen doet zich voor bij voeding. Zoveel mensen als er zijn, zoveel opvattingen over wat al dan niet gezond is, lijkt het wel. We leven in een maatschappij waarin kennis hoogtij viert. In alle media worden we geconfronteerd met berichten over voeding. Berichten die elkaar soms aanvullen, soms tegenspreken.

Selectieve aandacht

Mensen hebben dus veel mogelijkheden om informatie over voeding op te doen, maar waar leidt deze overvloed aan voedingsinformatie toe? In de psychologie is ‘selectieve aandacht’ een bekend fenomeen. Dit betekent dat iemand bepaalde informatie wel en andere niet in zich opneemt. Allerlei factoren zijn hierop van invloed. Externe, zoals de manier waarop de informatie aangeboden wordt. En interne, zoals de mate waarin iemand überhaupt in dit onderwerp geïnteresseerd is. Hoe belangrijk voeding voor de mens ook is, niemand is in staat alles in zich op te nemen. Dus ook daarbij vindt selectie plaats.

Help, wat is nu gezond?

voeding.jpg

En zo kan het dat ik op straat door een buurvrouw word aangesproken met de vraag of ik nu vind of melk wel of niet gezond is. Zelf heeft ze door negatieve berichten hierover de melk aan de kant gezet. Het is dezelfde buurvrouw die eerder vroeg wat ik van de nieuwe hype ‘tarwegras’ vond. Ze had een positief verhaal hierover gehoord en het inmiddels zelf ook gekocht. Kennelijk staat ze open voor nieuwe manieren om gezond te eten. Ik vermoed echter dat intussen de chips en chocola nog gewoon in haar keukenkastje liggen. Naast selectieve aandacht is hier dan ook sprake van inconsistent gedrag. Ook dat is heel menselijk en zien we vaak bij eetpatronen.

Raw food versus obesitas

Het is moeilijk, zo niet onmogelijk om als ‘gewone consument’ door de bomen het bos te zien. Er is – gelukkig – een trend gaande om gezonder te gaan eten. Biologisch eten is na een jarenlange strijd eindelijk hip geworden en boeken over raw food en slow cooking liggen in elke boekhandel. Maar daarnaast vormen obesitas en de daaruit voortvloeiende welvaartsziekten een aanzienlijk maatschappelijk probleem. Dankzij of ondanks de overvloed aan voedingsinformatie is er dus een grote diversiteit aan voedingspatronen ontstaan. Een uitdaging voor de diëtisten en voedingskundigen, die zich met een degelijke opleiding echt voedingsexpert mogen noemen.

De studie Voeding & Diëtetiek wordt vanaf april nieuw aangeboden bij het NTI. Een boeiende, actuele en veelzijdige studie die je opleidt tot een echte voedingsexpert.

Volg ons op Instagram

Klik hier