Martha Alderson, schrijver van het boek ‘the Plot whisperer’, begint haar eerste hoofdstuk met het volgende citaat: “Why is writing so important? Because it teaches you about yourself, expands your horizons, and challenges you to discover new truths”. Schrijven is meer dan de daad alleen. Al jouw schrijfsels zeggen ook iets over jezelf.

Favoriete genres

Schrijven wat zegt mijn verhaal over mij - NTIMijn favoriete genres zijn horror, science-fiction en fantasy. Dat ik mij aangetrokken voel tot deze genres is niet zonder reden. Van kleins af aan droom ik al over het reizen naar andere werelden en dimensies, magische spreuken en het vechten met monsters met zwaarden en lasergeweren. Dat ik hier verhalen over schrijf is dan ook niet zo verwonderlijk. De verhalen zijn de persoonlijke uitlaatklep van mijn geest. Ieder verhaal zegt dan ook iets over mij, over wat ik belangrijk vind, wat mij raakt en wat mij aan het denken zet.

Volg ons op Instagram

Klik hier

De kracht van horror en thrillers

Horror en thrillers lenen zich bijvoorbeeld erg goed om meer inzicht te krijgen in de geest van een ander. Het is niet gemakkelijk om in het hoofd van een moordenaar te kruipen en je personage anderen te laten martelen en vermoorden. Als ik een gruwelijke scène heb geschreven, moet ik daarna altijd goed op adem komen, omdat zo’n scène niet alleen erg veel energie vraagt, maar je ook naar de duistere plekken van de mensheid brengt. Aan die duistere plekken wil je niet altijd denken. Toch, als ik het verhaal dan heb afgerond, heb ik weer wat geleerd over mezelf: ‘Gelukkig ben ik geen psychopaat!’. En natuurlijk is niet iedere moordenaar een psychopaat. Juist de personages die zo gewoon zijn en toch de meest gruwelijke dingen doen, lenen zich goed voor dit soort verhalen. Het is dan de uitdaging om je zo goed mogelijk in te leven in een personage: waarom doet hij dit? Wat dreef hem tot deze daad? Wat voelt hij als hij dit doet? Hoe voelt hij zich daarna?

Schrijven is meer dan schrijven alleen

Het schrijven van verhalen geeft je meer inzicht in jezelf, maar dagen je ook uit, zoals Martha Alderson zegt, om nieuwe waarheden te ontdekken en je horizon te verbreden. Vraag jezelf bij het schrijven van het volgende verhaal eens af waarom je voor dat onderwerp, thema, personage hebt gekozen. Wat trekt je aan en wat zegt dat over jezelf? Schrijven is meer dan schrijven alleen!