Creatief schrijven Rekening houden met doelgroep en genreAls je begint met het schrijven van een tekst is het niet altijd duidelijk bij welke doelgroep het past. Soms is het noodzakelijk dat je van te voren weet voor wie je schrijft, omdat dit genreafhankelijk is, maar soms bepaal je een doelgroep ook pas achteraf. Hoe weet je in welke categorie je valt?

Genre-eisen

Soms heb je geen keuze en moet je alvorens je gaat schrijven wel rekening houden met je doelgroep. Ik schrijf regelmatig columns voor een gamewebsite. Deze website is gespecialiseerd in games en is daarbij ook gericht op gamers. Ik moet mij dan ook richten op de doelgroep gamers , schrijven over games en alles wat daarbij komt kijken. Het zou vreemd zijn als ik plotseling over de nieuwste modetrend ging schrijven. Tenzij dit wat met gaming te maken heeft natuurlijk…

Als je een liefdesverhaal gaat schrijven, ben je ook onderworpen aan specifieke genre-eisen. Kijk maar eens op de website van Harlequin.com, een van de grootste uitgeverijen op het gebied van romantische boeken voor vrouwen. Per subgenre kun je een lijst met ‘richtlijnen’ vinden. Als je een liefdesroman schrijft kun je niet onder je doelgroep uit. Bepaalde genres bepalen dan ook meteen je doelgroep.

Schrijf eerst voor jezelf

Het is niet altijd nodig om van te voren een doelgroep vast te stellen. Soms schrijf je een verhaal dat voortkomt uit een onderwerp of gebeurtenis dat jouw interesse heeft gewekt. Ik schrijf genoeg korte verhalen zonder een doelgroep in mijn achterhoofd te hebben en als ik aan een manuscript begin, denk ik ook niet altijd aan een genre of doelgroep. Ik schrijf het verhaal omdat

Volg ons op Instagram

Klik hier

ik dat verhaal graag wil schrijven. Het is een verhaal met een onderwerp dat mij raakt en dat verhaal wil ik hoe dan ook op papier hebben, ongeacht de doelgroep of het genre.  Ik schrijf het verhaal dan ook in de eerste instantie voor mezelf en achteraf beslis ik dan bij welke doelgroep of genre het eventueel zou kunnen passen.

Maak je niet al te druk

Tenzij je gevraagd bent om een specifiek verhaal te schrijven voor een specifieke doelgroep, zou ik mij niet al te druk maken over een doelgroep of genre. Het belangrijkste is dat je je verhaal op papier krijgt. Zonder verhaal kún je je ook helemaal niet druk maken om een doelgroep of genre. Blijf dan ook vooral schrijven en schrijf vooral wat jou op het hart ligt.

Zelf een verhaal of boek schrijven?

Wil jij zelf aan de slag met het schrijven van een verhaal of boek? Bekijk hieronder de schrijfopleidingen van het NTI.