Soms kun je niet op het juiste woord komen tijdens het schrijven

Creatief schrijven - hoe omschrijf ik dat - NTI

Het is de taak van de schrijver om beelden op te roepen. We hebben geen special effects zoals filmmakers, of een decor dat alles laat zien. Met slechts woorden in ons bezit moeten wij overbrengen wat zich afspeelt in onze eigen geest. En dat is niet altijd even makkelijk. Soms kun je niet op het juiste woord komen en soms lukt het gewoon weg niet om iets te omschrijven. Wat doe je dan? In deze blog deel ik drie tips die ik zelf gebruik als ik vastloop met omschrijvingen.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Tip 1: inspiratie door foto’s

Ik kan soms urenlang op internet surfen om dat ene plaatje te vinden dat enigszins overeenkomt met het beeld in mijn hoofd. Soms zijn de beelden in mijn hoofd gewoonweg vaag: ik zie ze niet. Dit kan bijvoorbeeld een landschap zijn dat maar half geschilderd is of een gezicht van een personage. Om dit beeld dan aan te scherpen, heb ik meer concreet materiaal nodig. Ik zoek dan op internet of in tijdschriften naar foto’s van mensen of landschappen die het beeld in mijn hoofd versterken. Dan knip ik ze uit en plak ik ze op zodat ik er altijd op terug kan vallen.

Tip2: Beeldwoordenboek

‘Hoe noem je de onderdelen van een huis?’ en ‘Welke kledingsstukken bestaan er?’ zijn voorbeelden van vragen die niet altijd even makkelijk te beantwoorden zijn. Je kunt er mensen naar vragen of je best doen op internet, maar er zijn ook tal van beeldwoordenboeken op de markt gebracht die je een heel eind op weg kunnen helpen. Het Groot beeldwoordenboek van Van Dale is daar een voorbeeld van. Verschillende voorwerpen, etenswaren, kledingstukken, gebouwen, lichaamsdelen, aardrijkskundige en geografische onderdelen komen aan bod. Er zijn maar liefst 8.000 afbeeldingen om je te helpen bij je omschrijvingen.

Tip 3: De buitenlucht in!

Soms heb je niet genoeg aan afbeeldingen om je omschrijvingen op papier te krijgen. Een manier om inspiratie op te doen is de buitenlucht ingaan. Kijk wat er zich in de omgeving afspeelt: een drukke winkelstraat, het verkeer, een rustig bospad, een vrouw die met haar hond wandelt en probeer dit bestaande beeld te koppelen aan het beeld in je hoofd. Of je nou fantasy schrijft of een thriller, vaak kan een omschrijving van een bestaande omgeving of situatie je ook helpen met de denkbeelden in je hoofd.