Boek uitgeven?

Boek uitgevenEr zijn een heleboel mensen in Nederland die schrijven. Velen hebben de droom om regulier uitgegeven te worden en veel van hen zijn hard op weg om die droom waar te maken. Als beginnend schrijver wilde ik die stap ook maken, maar waar moest ik beginnen? In deze blog deel ik vier stappen die ik heb ondernomen en/of nu nog steeds onderneem, om dichterbij mijn droom te komen.

Schrijfboeken

De eerste stap die ik maakte om meer te weten te komen over schrijftechnieken, was het lezen van schrijfboeken. In het Nederlands taalgebied zijn een tal van schrijfboeken uitgegeven. Elk boek behandelt een ander genre en/of schrijftechniek die je stap voor stap inzicht geven in het schrijversvak. Het lezen van schrijfboeken is tevens een relatief goedkope manier om kennis te maken met het vak. Je krijgt handvatten aangeboden en je kunt verder gaan experimenteren met volgende of al bestaande schrijfsels. De Nederlandstalige schrijfboeken kun je vinden in de Schrijfbibliotheek van Schrijven Online. Mocht je ook redelijk Engels kunnen, kijk dan ook eens naar de schrijfboeken van Writer’s Digest.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Schrijfwedstrijden

Dit is voor mij een doorlopende stap. Alvorens ik begon aan een schrijfcursus of schrijfcoaching, deed ik al mee aan schrijfwedstrijden. Door mee te doen aan schrijfwedstrijden, kun je jezelf meten met andere schrijvers. Niet alleen kun je hierdoor zien of je schrijfsels al op niveau zijn, maar sommige schrijfwedstrijden vervaardigen ook juryrapporten. Hierdoor krijg je ook deskundig commentaar op je schrijfsels en verbeterpunten voor de volgende keer.

Schrijfcursus

Schrijfcursussen heb je in verschillende soorten en maten. Je kunt kiezen voor een cursus via een gerenommeerd opleidingsinstituut zoals de Schrijversvakschool en Scriptplus. Hier heb je face-to-face contact met medecursisten en een docent. Maar je kunt ook kiezen voor een online cursus van bijvoorbeeld het NTI, waar je in je eigen tempo de opdrachten kunt doen en voor een lagere prijs. Al met al ligt het er aan welk genre je wilt beoefenen. Bij de Schrijversacademie bieden ze specifieke genres aan, bijvoorbeeld romans en thriller. Bij online cursussen zijn de lessen vaak globaal en loop je langs verschillende genres en pik je van alles wat mee. Door het volgen van een schrijfcursus leg je een stevige basis voor toekomstige schrijfsels.

Schrijfcoaching

Schrijfcoaching is een stap die je altijd opnieuw kunt nemen. Afhankelijk van de diensten die een schrijfcoach aanbiedt, krijg je persoonlijk commentaar op je werk, bijvoorbeeld je manuscript, en word je op weg geholpen om je werk naar een volgend niveau te brengen. Schrijfcoaching is geen garantie voor uitgave, maar je krijgt wel net dat beetje extra mee om je werk geschikter te maken voor publicatie.