Ontwikkeling voor ZZP'ersHoe houd je als zelfstandig ondernemer je kennis en vaardigheden op peil? Om te kunnen blijven ondernemen is ontwikkeling van levensbelang. Tegelijk schiet het volgen van een opleiding er nog wel eens bij in. Naast het eigenlijke werk ben je ook verantwoordelijk voor je administratie, het inschrijven op opdrachten, netwerken, het bijhouden van je website en social media en deadlines halen. Opleiding en ontwikkeling wordt dan al snel een ondergeschoven kindje.

Plannen

Bedenk vooraf waar je nu staat, waar je wilt komen en hoe je dat wil gaan bereiken. Stem je ambitie af op de lengte van je polsstok. Te veel ambitie en te weinig tijd is fataal voor je motivatie. Wees realistisch en plan in grote lijn een paar jaar vooruit. Maak een jaarplan waarin meer in detail je ontwikkelingsplan is uitgewerkt.

Discipline en flexibilteit

Naast drukke perioden zijn er altijd ook rustiger tijden in het leven van de zelfstandige, zeker nu. Door de economische crisis kan je ‘de tijd helemaal aan acquisitie besteden’, zoals ik laatst iemand hoorde opmerken. Elk nadeel heeft zijn voordeel, maar daarmee ben je er nog niet. Met zelfdiscipline kom je een heel eind. Flexibiliteit is minstens zo belangrijk. De vrijheid om flexibel een modulair programma te volgen is zeer welkom wanneer je wel ruimte hebt om te studeren, maar niet op vaste dagen. Of wanneer je tussen twee opdrachten in even een flinke spurt wil maken.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Op deze manier je kennis bijhouden kan ook een gevoel van vrijheid geven.  In een ver verleden volgde ik via de Open Universiteit twee Kort Hoger Onderwijs programma’s. Op het moment zelf was het discipline en zweten, maar achteraf gezien blijft er een romantisch beeld hangen. Thuis aan de keukentafel, in de Theetuin, een plaatselijke weldadige oase van rust en op het studiecentrum, destijds ergens hoog in het VU gebouw in Amsterdam.

Netwerken

Dat laatste, een studiecentrum, was overigens zeer essentieel. In een tijd waarin internet nog niet bestond waren contacten met studiebegeleiders en mede studenten noodzakelijk, maar ook welkom. Ook nu, ondanks internetfora als echtzzp.nl of zipconomy.nl  blijft het persoonlijke contact voor zelfstandig professionals belangrijk. Dat geldt niet alleen voor opleiding en ontwikkeling, maar ook voor sociale contacten, netwerken, acquisitie en samenwerking.

Lokale netwerken worden voor zelfstandig ondernemers steeds belangrijker. Er zijn veel initiatieven op dit gebied. Sommige zijn zeer succesvol, andere komen niet of nauwelijks van de grond. Ook hier geldt het dilemma dat zelfstandig professionals veel tijd en energie hebben als ze zonder opdracht zitten, maar bij veel werk niet thuis geven voor nevenactiviteiten. Structurele inzet en aandacht is van groot belang. Probeer aan te sluiten bij lokale initiatieven, via ondernemersverenigingen, bibliotheken etc.

Succesfactoren

Succesfactoren voor persoonlijke ontwikkeling  zijn:
  • Plannen: Een minimaal vast aantal uren per week of maand voor studie, daarnaast in je ‘flexibele’ uren proberen prioriteit aan  te geven aan ontwikkeling.
  • Discipline: Hou vast aan je planning, neem geen genoegen met zelfexcuses en beloon jezelf af en toe voor het behaalde resultaat.
  • Motivatie: De tijd dat de pay off komt voor je investering ligt nog ver vooruit en jezelf kietelen is niet leuk. Hou daarom contact met lotgenoten, bij voorkeur dicht bij huis via lokale netwerken.