Geplaatst op 22 april 2020
Leestijd: 4 min
Oud student opleiding Doktersassistente
Mijn naam is Stella, ik ben 52 jaar, getrouwd en heb een zoon van 14 en een dochter van 16 jaar. Graag wil ik jullie iets over mijn ervaringen vertellen die te maken hebben met mijn, inmiddels, afgeronde, opleiding doktersassistente die ik heb gevolgd bij het NTI.
Waarom deze opleiding doktersassistente? Ik ben al acht jaar werkzaam als medisch secretaresse op de Spoedeisende Hulp (SEH) van Rijnstate Arnhem. Tijdens het volgen van mijn studie werd er gestart met een pilot om doktersassistentes (DA) in te zetten op de SEH. Deze pilot duurde twee jaar. Mijn collega’s werkten de ene dag als secretaresse, de andere dag als doktersassistente. Toen ik klaar was met mijn opleiding Doktersassistente was de pilot gestopt en werd de DA functie niet voorgezet. Ik twijfelde toen of ik mijn opleiding zou afmaken. Maar met een peptalk van de mentoren van het NTI ben ik toch maar vol goede moed verder gegaan. In mijn studiegroep zaten studenten die met verschillende redenen, zoals dreigend ontslag, omscholing of gewoon iets anders willen doen, deze studie volgden. De leeftijd varieerde van 20 tot 60 jaar. Het was altijd gezellig. De docenten deden hun best ons in de praktijklessen van alles bij te brengen.
Wat vond ik van de opleiding Doktersassistente? De opleiding Doktersassistente was zeer compleet. Er werd aandacht besteed aan algemene-, financiële-, medisch-inhoudelijke- en patiënt gerelateerde zaken. Hier en daar wel wat typefouten in de boeken gevonden, maar deze waren niet van belang voor de stof zelf. Wat ik soms wel lastig vond was het uitzoeken van hoe, wat, waar en wanneer. Je leert bij het NTI digitaal, dus voordat je aan je studie kon beginnen moest je eerst de studiegids goed doornemen. Ook hier heb ik veel gebruik gemaakt van de mentoren. Ik hing regelmatig aan de lijn voor zaken als: wanneer kan ik me hiervoor opgeven, klopt het dat ik dit verslag moet maken etc. Ik vond het ook prettig dat je, indien nodig, je studietijd kon verlengen.
Stage lopen tijdens de opleiding Doktersassistente Nadat ik de meeste theorie-examens had gedaan kon ik mij aanmelden voor de stage van 864 uur. Ik had het geluk in een ziekenhuis te werken waar alle poli’s aanwezig zijn. De administratieve modules kon ik grotendeels op mijn werkplek afhandelen. De overige opdrachten deed ik in het ziekenhuis zoals: wondbehandeling op de poli Chirurgie/Orthopedie, het maken van urinesedimenten op het urinelab e.d. Wat ik zelf erg leuk vond was het afnemen van bloed. Dit gebeurde bij de prikpost. De eerste dag keek ik mee, daarna kon ik makkelijke patiënten, met hun toestemming natuurlijk, prikken. Later mocht ik ook de mensen met lastige aders prikken. Bij de één lag de ader diep, bij de ander rolde deze steeds weg. Nooit geweten dat er zoveel verschil in zat. Het was wel heel apart om nu van deze afdelingen deel uit te maken. Ik leerde veel en had plezier tijdens mijn stage. Dit nam niet weg dat het niet pittig was. Want het was een combi van stage, werk, gezin en studie. Dus ik was de vrouw die zondags het vlees kwam snijden! Toen ik mijn diploma Doktersassistente kreeg was ik superblij maar ook opgelucht. Ik vond het erg leuk om per module een verslag te maken. Dit was best intensief want daarnaast moest je ook nog reflectieverslagen maken. Eerst dacht ik “wat moet ik daarmee”, maar eenmaal bezig leek dit toch wel zinvol. Je werd gedwongen naar je eigen handelen te kijken en eventueel je functioneren aan te passen of bij te stellen.
Het geven van voorlichting was ook een leuk onderwerp binnen de studie. Ik hield het over roken, obesitas en hoge bloeddruk. Al met al heb ik veel van mijn stage geleerd.
Doe ik nog iets met mijn diploma Doktersassistente? In ieder geval inlijsten. Ik merk dat je door zo’n studie ook als mens groeit. Je steekt er veel van op en kunt de geleerde zaken ook in familiekring toepassen. Mijn familie komt nu voor een eerste consult naar mij. Bijvoorbeeld: “Ik ben door mijn enkel gegaan, wat denk jij dat ik het beste kan doen”. Erg leuk.
Zoals het er nu uitziet blijf ik op de SEH werken als medisch secretaresse. Ik vind mijn baan erg afwisselend. In de toekomst komt de functie van doktersassistente misschien wel terug. Of ga ik op de poli Chirurgie/Orhopedie werken. Werken bij een huisarts is ook een optie. Je kunt met dit diploma alle kanten op. En wanneer het druk is op de SEH kan ik eventueel enige handelingen verrichten zoals het aanleggen van een drukverband, het geven van wondverzorging of een injectie.
De diploma-uitreiking Dan is het zover, je krijgt je diploma. Ik vond het een leuke gebeurtenis. NTI had hier serieus aandacht aan besteed. Er waren mentoren aanwezig en mensen van de examencommissie. Je werd ontvangen met koffie/thee en na de plechtigheid was er een hapje en een drankje. En als doktersassistente moest je nog een eed afleggen voor geheimhouding.
Samenvattend: Ook al heeft het bloed, zweet en tranen gekost, het was de moeite waard om deze opleiding te doen. Dus mensen kom je er tijdens je studie niet uit, NTI is zeker bereid je verder te helpen zodat je de opleiding goed af kunt ronden. Tot slot wens ik jullie allen succes met het starten of afronden van de studie doktersassistente.
Groetjes Stella