Geplaatst op 22 april 2020
Leestijd: 3 min
Doorstuderen als alternatief voor werkloosheid?
‘Wat adviseer je mij als begeleider? Zal ik doorstuderen of moet ik aan het werk gaan. Ook gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en het grote aantal werkloze jongeren op dit moment’.
Dit is een vraag die in de praktijk veel aan mij wordt gesteld de laatste tijd. In mijn werk als manager marketing en verkoop, begeleid ik ieder halfjaar wel twee tot vier afstudeerders die met deze vraag komen.
De vraag om door te studeren kan ik kort beantwoorden: "Als je laat zien dat je als student iedere keer nog een ‘stapje’ maakt op de opleidingsladder zal dat altijd in je voordeel werken. Zowel binnen je bedrijf als buiten je bedrijf." Ik leg uit: "Binnen het bedrijf wordt steeds vaker een zogenaamde ‘vlootschouw’ gemaakt. Dit houdt in dat het management kijkt naar de mensen met potentie en de mensen die zich blijvend hebben ontwikkeld. Indien je jaarlijks of tweejaarlijks ‘iets’ aan vakgerichte ontwikkeling hebt gedaan kun je je voorstellen dat je meerwaarde hebt ten opzichte van collega’s die afgelopen tien jaar niets deden. Het lijkt een open deur, maar hiervan is vaker sprake dan je denkt."
Life long learning
Je verstevigt dus je zogenaamde ‘brede’ inzetbaarheid voor het bedrijf door blijvend door te studeren. De term ‘life long learning’ komt daarom steeds vaker voor op de p&o afdeling van bedrijven. Zorg dat je hier gebruik van maakt. Oud-studenten die ik spreek, die net even dat extra stapje hebben gezet door nog een extra studie (hbo-opleiding of Master) te volgen, hebben daar nooit spijt van gehad.
Jeugdwerkloosheid op de arbeidsmarkt
Het tweede deel van de vraag over het aantal werkeloze jongeren en de ontwikkeling van de huidige arbeidsmarkt is voor mij minder makkelijk te beantwoorden. De aanpak van met name werkeloosheid onder jongeren is prioriteit voor het kabinet. Om dat te onderstrepen werd zelfs op 7 oktober jl. een ‘Jeugdtop’ gehouden in de Rotterdamse Haven. Zowel premier Rutte, vicepremier Asscher als ook minister Bussemaker van Onderwijs waren aanwezig. Het kabinet trekt 80 miljoen euro uit ter bestrijding van jeugdwerkeloosheid is de moraal van het verhaal. De vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven werd gevraagd leerbanen te creëren. Een mooie vraag waaraan gehoor wordt gegeven. Echter op welke termijn dit gebeurt laat nog op zich wachten. Op korte termijn zal er mijn inziens niks veranderen. Dus als je de intrinsieke motivatie hebt om door te studeren doe dat dan is mijn advies.
Doorstuderen
Een ander argument om toch voor een vervolgstudie te kiezen, is dat vanaf 2015 veel ouderen met pensioen gaan. Vanaf dat moment zijn jongeren hard nodig evenals vaklieden. Als je dan met je papiertje op de stoep staat heb je een duidelijk beter perspectief. Daar komt nog bij voor de huidige medewerkers die zich in deeltijd willen ontwikkelen, dat het nu je kans is om met p&o in gesprek te gaan. In opleidingsfondsen van bedrijven zitten honderden miljoenen euro’s die kunnen worden gebruikt voor opleiding en scholing. Zorg dat je daar nu aan de bal komt om in 2015 klaar te zijn voor de volgende stap!
HBO Commerciële economie en Small business en Retailmanagement
Het NTI speelt hierop in door haar HBO opleidingen Commerciële economie en Small Business en Retailmanagement continu te actualiseren. Nieuwe arbeidsmarkt-ontwikkelingen worden geïntegreerd, zoals de omgang en inzet van social media, het implementeren van nieuwe businessmodellen en een duidelijke aansluiting gericht op praktijkkennis waar bedrijven en recruiters naar zoeken. Het docententeam wordt bijgestaan door een krachtige beroepenveldcommissie met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Deze werkvelddeskundigen zijn op de hoogte van alle laatste ins en outs vanuit de praktijk. Hun advies wordt actief verwerkt in de hbo-opleidingen. Op deze manier waarborgt het NTI actuele en praktijkgerichte opleidingen!
Het NTI biedt door samenwerking met de praktijk de mogelijkheid om te studeren en trainingen te volgen wanneer jij dat wil. Als student zit jij aan het stuur en bepaal je welke praktijktrainingen je volgt. Eventueel in overleg met jouw p&o afdeling. Uiteraard kun je de opgedane vaardigheden bij het NTI al tijdens je werk testen bij jouw bedrijf of elders in je stage- en afstudeerperiode.
Wil jij na het lezen van deze blog vooruit? Bekijk dan al onze 850 opleidingen en creëer meerwaarde!