Geplaatst op 22 april 2020
Leestijd: 3 min
Waarom zeuren we?
“Jeetje wat is het heet”.
Ja, je gelooft het niet. Maar nadat we net 3 maanden hebben lopen zeuren over regen en kou, zeuren we vanaf vandaag blijkbaar weer over de hitte. Waarom doen wij dat, waarom zeuren we? Waarom maken we het onszelf zo onmogelijk moeilijk?
Google heeft het antwoord zegt ze, met 1.670.000 hits op de vraag “waarom zeuren we over het weer?”. Iets met persoonlijke onvrede, een uitlaatklep voor andere frustraties, spanning ventileren, je kunt het zo gek niet bedenken of we verzinnen wel iets om ons eigen gezeur te rechtvaardigen.
Waarom zeuren we?
Mijn vraag is vooral: wat levert ons gemopper ons op? Waarom zeuren we? Want of het nou gaat over het weer, de politiek, crisis, te dure kinderopvang, en pensioenen, we kunnen het als de beste.
Dat wat je aandacht geeft, groeit
Jon Kabat-Zinn, grondlegger van de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), het 8-weekse programma waarin je leert om mindful te zijn, zegt: “dat wat je aandacht geeft, groeit”. Hmm, in dat geval kunnen we onze zeurende buur/collega/partner/medestudent beter zo snel mogelijk de mond snoeren dus? Nou, dat hangt ervan af hóe je reageert. De manier waarop je aandacht geeft is heel belangrijk voor je eigen welbevinden, dus kies dan voor open, nieuwsgierig en mild, in plaats van voor veroordelend.
Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)
Onprettige ervaringen willen we het liefst zo snel mogelijk weg werken, terwijl ze onvermijdelijk bij het leven horen. En gedachtes zoals: “ik wil dit niet!” helaas geen effect hebben op de situatie waar je op dat moment in zit. In de behandeling van depressie is deze techniek al jaren geleden effectief gebleken (Kabat-Zinn, 2007). En inmiddels zetten steeds meer psychologen Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) in als een effectieve methode o.a. bij stress-, pijn- en angstklachten, eetstoornissen en verslavingsproblemen (van der Meulen & Brandsma, 2010).
En ook voor ‘de gewone mens’ (waartoe ik mezelf voor het gemak ook reken) werkt dit programma om relaxter te leren omgaan met de uitdagingen van het leven bijna feilloos. Maar dan moet je wel even oefenen. Want open omgaan met regen en kou? Niet veroordelen? Dat klinkt nog niet zo makkelijk. En dat is het ook niet. Maar wel een briljante oefening die je heel vaak kan doen om uiteindelijk ook met échte tegenslagen mild om te kunnen gaan.
Geniet!
Voor nu: geniet van die felle brandende zon die in je ogen prikt en de opvliegers aanwakkert. Ontvang haar met open armen en accepteer dat ze er is, gewoon zoals ze er is. Laat haar er zijn want je krijgt dit warme hemellichaam met al het gemopper van de wereld toch niet weg. En dat praatje zometeen bij de koffie-automaat? Vertel je collega’s over je nieuwste ervaring met deze hitte. En hou de politiek, crisis, te dure kinderopvang en de pensioenen er buiten.
Literatuur
- Kabat-Zinn, J. (2007) Mindfulness en bevrijding van depressie. Voorbij chronische ongelukkigheid. Amsterdam, Uitgeverij Nieuwezijds.
- Meulen van der, R. & Brandsma, R. (2010) Onderzoek naar de effectiviteit van Mindfulness. Gedownload dd 5 juni 2013 van aandachttraining.info
Anne Lepelaars werkt als freelance psycholoog en is docent/coördinator Toegepaste Psychologie bij Hogeschool NTI.