Smartphone…begint niet met je smartphone.

“Hoe zou jij het vinden als ik tijdens onze ontmoeting af en toe even een roman open sla om een alinea te lezen? Huh? Ja. Dat doe jij namelijk ook steeds met je smartphone.”

Extra gespreksdeelnemers

Als psycholoog ben ik natuurlijk per definitie een gespreksliefhebber. Nu is het in mijn werk gelukkig (nog?) niet zo dat cliënten zich tijdens gesprekken laten afleiden door hun telefoon. Maar privé is het een heel ander verhaal. In mijn ogen draaien gesprekken om verbinden, delen en samen zijn. Maar steeds vaker zit ik niet meer alleen met mijn gesprekspartner in een gesprek. Steeds vaker voegen anderen in, terwijl ik ze echt niet uitgenodigd heb, via de telefoon van degene tegenover mij. En voor ik het weet praat de ander met zijn digitale vrienden in plaats van met mij. Wat ik eerlijk gezegd niet altijd even fijn vind.

Tips voor ‘echt contact’

Met mij zijn er meer die zich storen aan de afleidende smartphone. Maar hoe deal je met deze nieuwe conversation-hacking-experience? Tips voor ‘echt contact’ tijdens een gesprek voor 2:
  1. Een betere wereld begint… Juist ja, bij jou. Nog steeds. Ik kan de ander veroordelen om zijn intense liefdesrelatie met zijn telefoon, maar zolang je zelf je telefoon op tafel blijft leggen zal de wereld er niet prikkelarmer op worden. Laat je smartphone in je tas of begin een LAT-relatie en laat hem thuis. Het liefst in de sokken-la.
  2. Klinkt misschien bijna simpel, maar je mag het ook hardop zeggen als je het vervelend vindt. Gebruik de feedback-regels, kies je woorden zorgvuldig en vraag met je liefste stem om een prikkelvrije avond voor 2. Doe het meteen als je elkaar hallo hebt gezoend zodat je het gedrag van de ander niet hoeft af te wachten en af te wijzen. Stel het voor in de wij-vorm: “Ik merk dat ik echt onrustig word van de afleiding van mijn telefoon, zullen wij kiezen voor een smartphone time-out vanavond?”.
  3. Ga naar plekken waar smartphones verboden zijn of strafregels gelden voor het bekijken van je telefoon: Phone-stacking. Er zijn zelfs kroegen die 5 euro van de rekening halen als jij smartphone-vrij verblijft. Google “smartphone-vrije-cafes” en gij zult vinden.
  4. Lukt bovenstaande niet met jouw vrienden? Ga op bezoek bij je opa, oud-tante of misschien zelfs je ouders. Zitten zelfs zij ook bovenop hun mobieltje? Sluit je dan, via je smartphone natuurlijk, aan bij de anti-smartphone-movement en ontdek hoe mooi een social-media arm leven kan zijn. Ik kan het je persoonlijk aanbevelen.
Meer tips? Vul aan en ik zal je dankbaar zijn.

Was getekend zonder ambiant awareness, Anne

Volg ons op Instagram

Klik hier