Afstuderen is een proces

Ik sta met respect en ingehouden adem op elke diploma-uitreikingAfgestudeerdwachtend op die onvermijdelijke ene student die niet alleen de afstudeercommissie probleemloos kon overtuigen, maar die in de paar minuten dat hij of zij het woord krijgt, het publiek en mij vol bezieling meeneemt, die zaal uit en haar of zijn wereld in. Die met een bevlogenheid en passie vertelt over datgene wat hem of haar bezig hield in die laatste fase van de studie, het afstuderen. Zo’n afgestudeerde van wie je kunt zien, dat het niet alleen om de opleiding of toekomstmogelijkheden ging, maar voor wie het afstudeeronderzoek een diepe en intense ervaring was.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Dat je iets leuk vindt, is nog geen garantie dat je er goed in bent. Dat is een groeiproces. Stap voor stap, dag voor dag. Hard werken. Een opleiding is meestal een bewuste stap en daarmee een goed begin. De studie begint met theorie, beseffen dat er veel is wat je nog niet weet of beheerst. Het is leren. Het is keuzes maken. Het is openstaan voor nieuwe inzichten en ervaringen.

Tijdens het afstuderen heb je momenten van intense voldoening en momenten van twijfels. Momenten van keihard blokken en moeiteloos samenvoegen. Analytische vermogens worden getest, onderzoeksvaardigheden op de proef gesteld, schrijftalenten worden opgepoetst.

Naast liters koffie en de onbaatzuchtigheid van je gezinsleden en de innige wens om dat felbegeerde diploma te behalen, heb je passie nodig tijdens het afstuderen. Passie voor je onderwerp en een behoefte je opgedane kennis en ervaring inzichtelijk te maken voor anderen. Dienstbaar te maken. Een ding is zeker: elke student die daar staat op die diploma-uitreiking is een succesverhaal. Degene heeft zich bewezen in termen van zelfdiscipline, motivatie en doorzettingsvermogen. Afstuderen is voor hem of haar voorbij.

En weet je wat? Het raakt me altijd weer. Te weten dat iemand niet alleen de juiste beroepskeuze heeft gemaakt, maar ook zijn of haar persoonlijke missie heeft gevonden. De toekomst is niet zomaar een plek waar je heen gaat, maar bouw je zelf. Stap voor stap, dag voor dag. En zo gaat het traject van het afstuderen.