Geplaatst op 22 april 2020
Leestijd: 2 min
Investeren in je studie om te bewijzen dat je het kunt!
Diploma-uitreiking bij Hogeschool NTI: praktisch iedere maand zijn er mensen die hun bachelorgetuigschrift behalen bij Hogeschool NTI: na vijf, zes, soms zeven jaar studie en een enkeling die het in drie- drieënhalf jaar redt. Ongelooflijk wat een opoffering mensen hebben moeten brengen. Om je hbo-opleiding af te ronden, moet je over de verschillende jaren bij elkaar 6720 uur studietijd investeren en dan ook nog al je tentamens halen. Ga er maar aan staan.
Toch zijn er iedere dag mensen die starten met een bacheloropleiding, omdat ze zich verder willen ontwikkelen. Soms weten mensen vrijstelling voor bepaalde onderdelen te verkrijgen op basis van eerder behaalde certificaten bij andere hogescholen, soms is er, onder voorwaarden, de mogelijkheid om de stage in het derde of vierde studiejaar vrijgesteld te krijgen omdat mensen al in werkveld werken. Daardoor wordt wellicht je studietijd iets beperkt, maar dan nog: een enorme stap die je neemt.
Gaan studeren is één ding, maar dan ook een opleiding die voor een groot deel zelfstandig doorlopen moet worden: dat is een uitdaging. Aan de andere kant kun je op ieder moment in het jaar beginnen, kun je veelal je tentamens zelf plannen en afleggen in een testcenter bij jou in de buurt, kun je verplichte praktijkdagen zelf boeken op het moment dat het jou het beste uitkomt en ook word je ondersteund door mentoren die telefonisch, per mail en steeds vaker via Facebook te bereiken zijn. Docenten geven je feedback op de oefenopgaven die je maakt en daarna instuurt in de digitale leeromgeving, waar je extra studie-informatie, oefenopgaven, filmpjes en links vindt die je studie verder kunnen ondersteunen: Ja, het is nog steeds een opgave, maar een opleiding bij het NTI ondersteunt je maximaal om flexibel je opleiding te doorlopen. En dan… elk behaald tentamen is een succesmoment waar je even op kunt teren en waardoor je gestimuleerd wordt om door te zetten.
Veel mensen lukt het om zich op deze manier te bekwamen in het vakgebied van hun keuze en zich zodanig te ontwikkelen dat ze in het werk een volgende stap kunnen maken of inhoudelijk meer mogelijkheden hebben om zich positief te onderscheiden. Tijdens diploma-uitreikingen vraag ik vaak: wat is nu hetgeen je vooral geleerd hebt? Antwoorden: zelfdiscipline, onderzoek doen, rapporten schrijven en…Heel vaak hoor ik: "ik wist wel dat ik het kon, maar nu heb ik het bewezen: iedereen mag het weten." En zo is het.