Omschrijving

Effectieve samenwerking in de zorg

Tegenwoordig wordt bij het inschakelen van professionele hulp eerst gekeken naar mogelijke informele ondersteuning. Door veranderingen in de zorg- en welzijnssector is er steeds meer samenwerking tussen formele en informele hulpverleners. Een goede samenwerking is essentieel voor de cliënt en andere betrokkenen. Dit keuzedeel geeft jou de kennis en vaardigheden om deze samenwerking effectief vorm te geven. Je leert hoe de draagkracht, draaglast en ondersteuningsbehoefte van de informele zorgverlener in kaart te brengen en het sociale netwerk te betrekken en activeren.

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

Inhoud

Wat leer je?

Tijdens het keuzedeel Samenwerken met informele zorgverleners krijgt je inzicht in goede communicatie en samenwerking met informele zorgverleners. Je leert diverse hulpvragen te identificeren, en kan zorgverleners indien nodig doorverwijzen naar de juiste instanties op het gebied van wetgeving

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

 • Roltheorie en dynamiek in samenwerking
 • Verschillen tussen mantelzorgers en vrijwilligers begrijpen
 • Succes- en faalfactoren in samenwerking identificeren
 • Omgaan met knelpunten, spanningen en dilemma's in de samenwerking
 • Toepassen van gesprekstechnieken met informele zorgverleners
 • Stimuleren van zelfredzaamheid en eigen kracht in het samenwerkingsproces

Waarom een MBO Keuzedeel?

Keuzedelen zijn een onderdeel uit een erkende mbo-opleiding. Met een MBO Keuzedeel verbreed of verdiep jij je in een bepaalde beroepsvaardigheid. Je vergroot je deskundigheid, waardoor jij breder inzetbaar bent in jouw vakgebied. Ideaal als jij je in korte tijd wilt bijscholen en je cv wilt versterken. De praktijkgerichte keuzedelen van NTI zijn erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hiermee bied jij echt meerwaarde op de arbeidsmarkt.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je opleiding, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want bij NTI maakt het niet uit wat voor type student je bent. Ben je een dromer, een doener, een ochtendmens of studeer je het liefst 's nachts? Met FlexibelStuderen® studeer je op jouw moment en op jouw manier.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Krijg feedback van je docent

FlexibelStuderen®

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met het MBO Keuzedeel Samenwerken met informele zorgverleners heb je geen vooropleiding nodig. Je kunt direct met de opleiding beginnen. Houd er wel rekening mee dat deze opleiding op mbo-niveau is.

Heb je nog vragen? Bel ons gerust!

Heb je vragen over het MBO Keuzedeel Samenwerken met informele zorgverleners? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Zij staan voor jou klaar!

Examen

Afronding MBO Keuzedeel Samenwerken met informele zorgverleners

Je sluit het MBO Keuzedeel Samenwerken met informele zorgverleners af met een theorie-examen. Je maakt het examen wanneer jij er klaar voor bent.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 36,67 per maand.

Ontvang een NTI-certificaat

Na succesvolle afronding van dit keuzedeel ontvang je een NTI-certificaat. Dit keuzedeel is onder andere onderdeel van de erkende MBO opleiding Begeleider maatschappelijke zorg met Crebonummer 25780.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College profiteer je van een uniek all-in concept. Studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs zijn allemaal inbegrepen in de prijs. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten. Bovendien mag je alle MBO Keuzedelen gratis verlengen. Je mag dus langer over je opleiding doen, zonder extra kosten!

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

logo Surfspot transparantAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo krijg je bijvoorbeeld tot 50% korting op Adobe Creative Cloud en NordVPN, en krijg je extra voordeel op laptops, smartphones en gadgets. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Kosten MBO Keuzedeel Samenwerken met informele zorgverleners 6456

Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde studieboeken
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Toegang tot je online leeromgeving
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Erkend mbo-certificaat

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.