Omschrijving

Bijzondere zorggroepen bij de tandarts

Tijdens je werk in de zorg of als tandartsassistent krijg je te maken met mensen uit bijzondere zorggroepen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking, angstige mensen, kwetsbare ouderen, mensen met een verslaving of daklozen. Kennis over deze doelgroepen en de juiste handelswijze zijn hierbij enorm waardevol. Het maakt de situatie voor de patiënt veiliger en het maakt jouw werk ook aangenamer. Het MBO keuzedeel Bijzondere zorggroepen TA leert hoe je ook deze zorggroepen goed kunt bedienen. Denk hierbij aan het opbouwen van een vertrouwensband, het betrekken van de omgeving, steun bieden aan de specialist of bijzondere medische risico's. Wil jij jezelf ontwikkelen op dit gebied? Meld je aan en werk aan je professionalisering!

Hulp bij studiekeuze

Twijfel jij of deze studie bij je past?
Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs:

Inhoud

Wat leer je?

Het keuzedeel Bijzondere zorggroepen voor de tandartsassistent leert je hoe je het beste om kunt gaan met mensen uit een bijzondere doelgroep. Hierbij worden voorbeelden uit de werkpraktijk gebruikt zodat je de theorie direct kunt koppelen aan de praktijk. De inhoud van dit keuzedeel is bovendien breed inzetbaar, dus ook erg waardevol voor andere beroepen of bezigheden met mensen uit bijzondere zorggroepen.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

 • Passende ondersteuning aan bijzondere zorggroepen
 • Adequate omgang met patiënten
 • Opbouwen van een vertrouwensrelatie
 • Aanpassen van communicatie
 • Tandheelkundige risico's voor specifieke zorggroepen
 • Patiëntgerichte preventie
 • Betrekken van het netwerk

Waarom een MBO Keuzedeel?

Keuzedelen zijn een onderdeel uit een erkende mbo-opleiding. Met een MBO Keuzedeel verbreed of verdiep jij je in een bepaalde beroepsvaardigheid. Je vergroot je deskundigheid, waardoor jij breder inzetbaar bent in jouw vakgebied. Ideaal als jij je in korte tijd wilt bijscholen en je cv wilt versterken. De praktijkgerichte keuzedelen van NTI zijn erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hiermee bied jij echt meerwaarde op de arbeidsmarkt.

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je opleiding, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw mentor of docent. Jouw mentor helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen. Lees meer over de begeleiding.

Studeren bij NTI

Wil jij studeren op een manier die echt bij jou past? Kies dan voor FlexibelStuderen® van NTI. Want bij NTI maakt het niet uit wat voor type student je bent. Ben je een dromer, een doener, een ochtendmens of studeer je het liefst 's nachts? Met FlexibelStuderen® studeer je op jouw moment en op jouw manier.

Bekijk de voordelen van FlexibelStuderen®

Studeren via jouw online leeromgeving

Krijg feedback van je docent

FlexibelStuderen®

Examen doen als jij er klaar voor bent

Vrije tijd als jij daar zin in hebt

Toelating

Toelatingseisen

Om te starten met het MBO keuzedeel Bijzondere zorggroepen TA heb je geen vooropleiding nodig. Je kunt direct met de opleiding beginnen. Houd er wel rekening mee dat deze opleiding op mbo-niveau is.

Heb je nog vragen? Bel ons gerust!

Heb je vragen over het MBO keuzedeel Bijzondere zorggroepen TA? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Zij staan voor jou klaar!

Stage

Doe veel praktijkervaring op tijdens de stage

Een stage van 80 uur maakt onderdeel uit van het MBO keuzedeel Bijzondere zorggroepen TA. Je kunt stage lopen op een flexibele manier: halve dagen of hele dagen, één of meerdere dagen per week. Het is belangrijk dat de stageplaats erkend is door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Je voert hier verschillende opdrachten uit, zodat je de belangrijkste vaardigheden goed kunt oefenen. Heb je al een baan in dit werkgebied? Dan kun je die voordragen als stageplaats. We kijken dan nog wel of deze goed bij de cursus past.

Hulp bij jouw stage

Om jou te helpen om een leuke stageplek te vinden, hebben we een exclusieve overeenkomst met Het Stage Instituut. Via hen kun je zoeken en solliciteren op een stage. Zodra je begint met jouw stage krijg je een stageadviseur toegewezen. Je kunt bij jouw stageadviseur voor vragen terecht.

Examen

Afronding MBO keuzedeel Bijzondere zorggroepen TA

Je sluit het MBO keuzedeel Bijzondere zorggroepen TA af met een theorie-examen. Je maakt het examen wanneer jij er klaar voor bent.

Examenkosten

De examenkosten bedragen € 56,67 per maand.

Ontvang een NTI-certificaat

Na succesvolle afronding van dit keuzedeel ontvang je een NTI-certificaat. Dit keuzedeel is onderdeel van de erkende MBO opleiding Tandartsassistent met Crebonummer 25699.

Herexamens en inhalen

Voor eventuele herexamens en het inhalen van gemiste praktijkdagen bij NTI worden aanvullende kosten gerekend.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College profiteer je van een uniek all-in concept. Studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs zijn allemaal inbegrepen in de prijs. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten. Bovendien mag je alle MBO Keuzedelen gratis verlengen. Je mag dus langer over je opleiding doen, zonder extra kosten!

Besteed jouw persoonlijke opleidingsbudget

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget beschikbaar, zodat jij je kan blijven ontwikkelen. Versterk jouw positie op de arbeidsmarkt en vraag het budget dit jaar aan! Lees meer.

Voordelig studeren met speciale regelingen

Voor de kosten van een opleiding kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies. Check hier welke subsidies er zijn.

Kosten MBO keuzedeel Bijzondere zorggroepen TA 6342

Het lesgeld is inclusief
 • Alle benodigde studieboeken
 • Begeleiding tijdens je hele studie
 • Toegang tot je online leeromgeving
 • Gratis verlenging van je studieduur
 • Erkend mbo-certificaat

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8 sterren - gebaseerd op 1588 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

Kunnen wij je verder helpen?

We zijn benieuwd of alles duidelijk voor je is. Wij staan klaar om je persoonlijk te woord te staan, uiteraard geheel vrijblijvend. Of ben je klaar om de volgende stap te zetten? Je kunt zelf je startdatum kiezen mocht je je binnen 14 dagen toch nog bedenken, dan kun je je studie weer stopzetten.