Thuiswerken kent vele voordelen. Je kunt later opstaan, je hoeft niet iedere dag te reizen en je hebt geen last van die ene vervelende collega. Maar met deze vrijheid komt ook een groot nadeel. Als je vanuit huis werkt kan het namelijk lastig zijn privé en werk gescheiden te houden. Je staat op in je kantoor en je gaat naar bed in je kantoor. Ontspannen na een lange werkdag is dan niet altijd gemakkelijk. Met de volgende tips zorg je ervoor dat jij privé en werk wel goed gescheiden houdt en je toekomt aan ontspanning.

vrouw thuis werken en ontspannen

Maak een duidelijke scheiding tussen werktijd en privétijd

Spreek met jezelf en eventueel je collega’s af wat jouw werktijden zijn en wanneer je bereikbaar bent. Houd je hier strak aan. Gedraag je ook zo alsof je naar kantoor gaat. Sta op tijd op en trek iets aan wat je naar je werk ook zou aantrekken. Werken in je badjas is natuurlijk comfortabel, maar je brein komt zo niet in de werkmodus. Stop ook op tijd met werken. Sluit je laptop af en kijk niet meer op je werkmail. Vlug een e-mailjte beantwoorden na werktijd kost inderdaad niet veel tijd. Maar het weerhoudt je ervan na een lange werkdag ‘thuis te komen’ waardoor je niet in staat bent te relaxen.

Vrije tijd als jij daar zin in hebt!Ga offline

Als je al heel de dag achter je laptop hebt gezeten is het fijn even offline te gaan. Hoe verleidelijk een avond bankhangen of scrollen op social media ook is, doe het met mate. Zorg voor afwisseling door bijvoorbeeld te gaan sporten, de natuur in te gaan of een hobby te (her)ontdekken. Door offline te gaan kom je meer in contact met je gezin of huisgenoten en kun je gezamenlijk tijd doorbrengen.  

Kies om de beurt een activiteit

Vind je het lastig je tijd door te brengen zonder internet of beeldschermen? Spreek dan met je gezin of huisgenoten af dat ieder om de beurt een activiteit bedenkt. Misschien wil de een wel een avond spelletjes spelen, de ander iets lekkers bakken of koken en de volgende een stevige wandeling maken. Zo hoef je niet iedere dag zelf te beslissen wat je gaat doen en leer je elkaar en elkaars hobby’s beter kennen.

Volg ons op Instagram

Klik hier

Start een nieuwe hobby

Digitale fotografieNa het werk en het avondeten heb je nog een aantal uur vrije tijd over. Wanneer je deze niet voor de televisie doorbrengt kun je veel nieuwe dingen leren. Misschien had je vroeger wel een hobby die je weer nieuw leven wilt inblazen? Of ga aan de slag met iets nieuws als striptekenen, patisserie of fotografie. Hobby’s waarbij je actief bezig bent en je handen gebruikt zorgen bovendien voor meer mentale ontspanning. Je moet je geheel concentreren op de handelingen waardoor je hoofd niet afdwaalt naar werkgerelateerde zaken.

Ga opruimen

Het is bewezen dat mensen zich rustiger voelen in een opgeruimd huis. Ga in je vrije tijd dus ook eens de zolder of kledingkast opruimen. Gooi dingen weg en kijk wat je eventueel kan doneren of verkopen. Een leeg huis maakt gelukkig en het opruimen zelf is een goede weg naar ontspanning.

Maak wandelen leuker

Wandelen is goed voor je conditie en voor je brein. Frisse lucht en beweging zorgen ervoor dat je mentaal weer helemaal opgeladen wordt. Maar wat nou als je wandelen saai vindt? Met de app Geocaching kun je van iedere wandeling een speurtocht maken! Wereldwijd zijn er milljoenen schatten verstopt die je met deze app kunt gaan opsporen. Zo krijgt jouw wandeling een doel en als je de schat vindt heeft het je ook nog iets opgeleverd!

sticker party animalFeierabend

In Duitsland heb je Feierabend als je klaar bent met werken. Eigenlijk betekent dit gewoon dat je klaar bent en naar huis kunt gaan. Maar letterlijk vertaald betekent het feestavond. Maak er dus ook een feestje van! Zet je werkbrein uit en doe dingen waar jij gelukkig van wordt.