→ Profiteer van tot wel 50% voordeel op het lesgeld met Vlaamse Opleidingscheques! Lees meer

Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Aan de slag in de kinderopvang

Maatschappelijke ontwikkelingen gaan steeds sneller, waarbij de opvoeding van kinderen en jeugdigen steeds meer als maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt gezien. De rol van begeleiders in de kinderopvang en voor- en naschoolse educatie wordt dan ook steeds groter. Tijdens deze 2-jarige Associate degree Kinderopvang staat de begeleiding van kinderen, jongeren en hun opvoeders centraal. Hoe bied je ondersteuning bij opvoeden? Hoe kun je preventief optreden? Deze erkende opleiding bereidt onder meer uitstekend voor op de functie Pedagogisch Beleidsmedewerker/ Coach. Iets voor jou? Lees dan snel verder!

Wat is een Associate degree opleiding?

Een Associate degree (Ad) is een 2-jarige HBO-opleiding die je opleidt naar een wettelijk erkend getuigschrift. Ad-opleidingen zijn in nauw overleg met het werkveld ontwikkeld. Na afloop van deze opleiding kan je aan de slag in dit werkveld. Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren en te starten met de aansluitende bacheloropleiding Pedagogiek. Je kunt dan vrijstellingen krijgen binnen de bachelor.

Voor wie is een Associate degree interessant?

De Associate degree-opleidingen van Hogeschool NTI zijn gericht op:

 • werkenden die hun HAVO-diploma hebben behaald; 
 • werkenden die hun MBO-diploma niveau 4 hebben behaald; 
 • werkenden die aan bovenstaand opleidingsniveau voldoen en zich verder willen ontwikkelen op HBO-niveau; 
 • Werkenden in het aansluitende beroepenveld.

Wettelijk erkende hbo-opleiding

Hogeschool NTI is erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze Ad-opleiding is daarnaast goedgekeurd door de NVAO. Wist jij dat Hogeschool NTI een goed rapport heeft gehad van de onderwijsinspectie? Lees hier meer over de erkenningen van Hogeschool NTI.

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Met veel of weinig begeleiding van je studiecoach, samen met studiegenoten of juist in je eentje. Jij kiest! Ervaar FlexibelStuderen® van NTI en haal dat erkende diploma.

NTI: uitstekende kwaliteit

Kies je voor NTI? Dan mag jij van ons het volgende verwachten:

 • Je ontvangt waardevolle en erkende getuigschriften
 • Je krijgt de beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Je krijgt persoonlijke begeleiding wanneer jij dat nodig hebt
 • Je hebt alles binnen handbereik met onze online leeromgeving
 • Je studeert waar en wanneer jij wilt: op jouw manier en jouw moment

NTI en corona: starten gewoon mogelijk

NTI is de uitvinder van FlexibelStuderen®, dat betekent dat wij veel ervaring hebben in het geven van erkende online opleidingen. Je studeert in een handige online leeromgeving met een combinatie van zelfstudie, online lessen en opdrachten. Eventuele praktijkdagen zijn tijdelijk vervangen door virtual classrooms. Zo loop je geen enkel risico en kun je met een gerust hart blijven werken aan een betere toekomst. Starten is dus gewoon mogelijk. Wil je meer weten? Lees meer over FlexibelStuderen® in de coronaperiode.

Inhoud

Het studieprogramma

In het studieprogramma kun je zien uit welke modules de opleiding bestaat. De studiepunten geven een indicatie van de omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (EC's of ECTS).

Associate degree Kinderopvang 7714

Bij deze opleiding kun je 120 EC's halen, onderverdeeld in de volgende vakken:

Jaar 1

In het eerste jaar wordt een gedegen kennisbasis gelegd door middel van modules zoals Inleiding Pedagogiek en Sociale ontwikkeling van het kind. Daarnaast wordt ingegaan op algemene vaardigheden zoals waarnemen, observeren, signaleren en preventie. Ook ontwikkel je professionele gespreksvaardigheden om goed te leren communiceren met kinderen en opvoeders.

Inleidende fase
 • Startmodule
  0 EC
 • Inleiding Pedagogiek
  8 EC
 • Gespreksvoering met kinderen en opvoeders
  8 EC
 • Sociale ontwikkeling van het kind
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.1 AD Kinderopvang
  6 EC
 • Onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
  8 EC
 • Waarnemen en observeren
  8 EC
 • Signaleren en preventie
  8 EC
 • Portfolio-opdracht 1.2 AD Kinderopvang
  6 EC

Jaar 2

Centraal tijdens het tweede studiejaar wordt ingegaan op de ondersteuning en het geven van advies voor het speciale kind. Er wordt ingegaan op eventuele risico’s en de invloed van verschillende levensstijlen en de media.

Hoofdfase
 • Opvoedingsondersteuning en coaching
  8 EC
 • Mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
  8 EC
 • Pedagogiek in jeugdzorg en onderwijs
  8 EC
 • Leefwerelden en diversiteit
  8 EC
 • Pedagogische adviezen voor het speciale kind
  8 EC
 • Risico's in opvoeding en ontwikkeling
  8 EC
 • Plan van Aanpak afstuderen Ad
  2 EC
 • Afstudeerproject Ad
  10 EC
Wil jij uitgebreide informatie over de inhoud van deze vakken?

Wat leer ik tijdens de Ad-opleiding Kinderopvang?

Tijdens de Ad-opleiding Kinderopvang staat de begeleiding van kinderen, jongeren en hun opvoeders centraal. Je leert hoe je opvoedingsondersteuning kunt bieden, wat jeugdzorg inhoudt en hoe je preventief kunt optreden. Er is veel aandacht voor sociale en communicatieve competenties. Denk aan gespreksvoering met kinderen en opvoeders, coaching van opvoeders en pedagogische adviezen geven. Je gaat ook aan de slag met opdrachten waarbij het gedrag van kinderen geobserveerd wordt. De volgende onderwerpen komen o.a. aan bod:

 • pedagogiek in jeugdzorg en onderwijs
 • sociale ontwikkeling van het kind
 • onderzoeken en rapporteren in de hulpverlening
 • mediawijsheid, gezondheid en leefstijl
 • leefwerelden en diversiteit

Inclusief praktijkbijeenkomsten en webinars

Bij deze Associate degree-opleiding maken praktijkbijeenkomsten en webinars onderdeel uit van het studieprogramma. Een praktijkbijeenkomst is een klassikale les waarin je medestudenten ontmoet en les krijgt van een expert uit het werkveld. Je kunt zelf plannen wanneer je bij een praktijkbijeenkomst wilt zijn. Webinars zijn online lessen waarbij de docent extra aandacht geeft aan moeilijke vraagstukken of laat zien hoe de kennis toegepast kan worden. Je volgt tijdens de Ad-opleiding Kinderopvang o.a. de volgende praktijkbijeenkomsten en webinars:

 • inleiding pedagogiek (webinar)
 • signaleren en preventie (webinar)
 • opvoedingsondersteuning en coaching (praktijkbijeenkomst)
 • risico's in opvoeding en ontwikkeling (praktijkbijeenkomst)

Locaties

Bij NTI kun je zelfstandig studeren, waar en wanneer jij wilt, en je praktijkdagen flexibel inplannen. Houd er wel rekening mee dat de praktijkdagen plaatsvinden op centraal gelegen locaties in Nederland.

Online leeromgeving

Bij NTI kun jij studeren op jouw moment, in een online leeromgeving. In deze afgeschermde omgeving heb je contact met je docenten en medestudenten. Hier kun je leerstof interactief oefenen, E-modules volgen en kennisclips bekijken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Inclusief vakliteratuur

Tijdens jouw opleiding krijg je alle studieboeken thuisgestuurd. Handig, zo hoef je niet zelf achter het lesmateriaal aan. Je krijgt kwalitatieve studieboeken die ook bij reguliere hogescholen op de literatuurlijst staan. Deze vakliteratuur is volledig bij het lesgeld inbegrepen.

Persoonlijke begeleiding

"Je staat er niet alleen voor tijdens je studie, je kunt altijd met ons, de mentoren, bellen, appen of mailen. Wij helpen je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie en denken mee over oplossingen".

Lees meer

Toelating

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot deze Ad-opleiding moet je in het bezit zijn van een van de volgende diploma's:

 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • MBO-diploma (niveau 4)

Maak de 21+ toets als je niet over het juiste diploma beschikt

Beschik je niet over een van de bovengenoemde diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken. Het doel van deze toets is vaststellen of je een reële kans hebt om deze HBO-opleiding van Hogeschool NTI succesvol af te ronden. De kosten voor de 21+ toets bedragen € 75,-. Dit geld krijg je terug wanneer je je binnen 14 dagen na de uitslag van de toets inschrijft voor de HBO-opleiding van je keuze. Lees hier meer en meld je aan voor de 21+ toetsNaast de 21+ toets kun je bij NTI ook je HAVO-, VWO-, of MBO niveau 4 diploma halen. Hiermee word je ook toegelaten tot een HBO-opleiding.

Heb je een vraag? Een hbo-studieadviseur helpt je graag!

Hogeschool NTI heeft een team van professionele hbo-studieadviseurs. Zij kunnen je helpen bij jouw studiekeuze. Zij staan voor je klaar en beantwoorden al je vragen. Je kunt vrijblijvend een studieadviesgesprek aanvragen. Dit gesprek kan plaatsvinden op onze hoofdlocatie in Leiden, maar ook telefonisch. Vraag direct een gratis studieadviesgesprek aan.

Met vrijstellingen studeer je sneller en voordeliger!

Vrijstellingen bieden je de mogelijkheid je studie nog sneller en voordeliger te volgen. Als je vrijstelling krijgt voor een bepaalde module bij aanvang van je studie, hoef je geen examen te doen. Daarnaast ontvang je een korting van € 12,50 per EC-punt op het lesgeld. Lees hier meer over vrijstellingen.

Examen

Wettelijk erkend getuigschrift HBO Associate degree Kinderopvang

Erkening-hbo-opleiding.pngDeze Ad-opleiding Kinderopvang is door de NVAO geaccrediteerd en voldoet daarmee aan de hoogste kwaliteitseisen. Wanneer je alle onderdelen van de opleiding met succes afrondt, ontvang je het wettelijk erkende getuigschrift 'HBO Associate degree Kinderopvang'. Je mag je dan Associate degree (Ad) noemen. Dit getuigschrift wordt afgegeven door Hogeschool NTI. Hogeschool NTI is in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) bevoegd om graden (Bachelor/Master/Associate degree) te verlenen. 

Examenkosten Associate degree Kinderopvang

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens de door jou gekozen betaalfrequentie. Je doet pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 70,83 per maand.

Beroepen

Het werkveld van een afgestudeerd Ad’er Kinderopvang

Als afgestudeerd Ad’er Kinderopvang kom je terecht in een veelheid van functies waarin kinderen of jeugdigen tussen de 0 tot 12 jaar centraal staan. Je hebt een verantwoordelijke rol als begeleider. Als afgestudeerd Ad’er Kinderopvang kun je bijvoorbeeld als opvoedkundige of begeleider in de kinderopvang of de voor- of vroegschoolse educatie aan de slag. Bovendien voldoet de Associate degree Kinderopvang van NTI aan de kwalificatie-eis voor de nieuwe functie van pedagogisch beleidsmedewerker/coach.

Personenregister kinderopvang

Per 1 maart 2018 gaat het personenregister kinderopvang van start. Je kunt je aanmelden bij het personenregister kinder­opvang via duo.nl/personenregisterkinderopvang. Je vindt daar ook aanvullende informatie.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij NTI betaal je geen kosten voor vakliteratuur, studiemateriaal en reprorecht. Wij hanteren een all-in concept. Hierdoor ben jij bij ons een stuk voordeliger uit dan bij reguliere hogescholen. Vergelijk de totale kosten van onze erkende opleidingen maar eens met die van andere opleiders. Dan zie je dat Hogeschool NTI ook financieel de beste keuze is.

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen

Associate degree Kinderopvang

4 sterren - gebaseerd op 1 ervaringen
Flexibiliteit
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

 

Ik ben nu op ongeveer een kwart van de opleiding en vind het erg leuk om te doen. Helaas zijn niet alle opdrachten volledig gericht op de kinderopvang. Zo kun je bij enkele opdrachten kiezen uit een casus, maar kinderopvang komt dan niet voor. Er zijn wel opdrachten die je zelf kunt invullen naar het onderwerp Kinderopvang, waardoor je toch met je eigen vakgebied bezig blijft.

De boeken zijn goed lees- en leerbaar en de opdrachten zijn uitdagend. De examens zijn heel makkelijk en flexibel te plannen.

Er zijn diverse thuisopdrachten die je naar eigen tijd en inzicht kunt plannen. Alleen voor de praktijkdagen zijn er weinig flexibele mogelijkheden (vaak keuze uit 2). Ook zijn de locaties niet altijd centraal (bijvoorbeeld alleen de optie voor Leiden, en ik vind Leiden niet centraal gelegen). Nakijken van huiswerk duurt soms wat lang, maar examens gaan daarentegen weer heel snel.

Bekijk alle ervaringen