scroll

Makelaar Wonen (K-RMT)

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Makelaar Wonen (K-RMT). Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles Makelaar Wonen (K-RMT)

Inleiding

Nieuwsgierig naar de beroepsopleiding Makelaar Wonen (K-RMT)? Tijdens deze proefles krijg je een voorproefje van de inhoud van de opleiding. Je verkent het studiemateriaal, en hebt de mogelijkheid om oefenvragen te maken. Bovendien ontdek je de mogelijkheden van FlexibelStuderen®. We starten de proefles met een overzicht van de opbouw van jouw opleiding. Veel plezier!

Studieprogramma

Wanneer je toe bent aan een nieuwe carrière of juist een diploma wilt behalen om jouw werk nog beter te kunnen doen, dan is een beroepsopleiding van NTI de perfecte keuze. Tijdens een beroepsopleiding specialiseer jij je in korte tijd in een specifieke skill of vakgebied naar keuze. De opleiding Makelaar Wonen (K-RMT) is opgebouwd uit meerdere modules. Hieronder kun je zien welke onderwerpen aan bod komen:

Studieprogramma

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Vastgoedeconomie
  • Financiën en fiscaliteiten
  • Privaat- en publiekrecht
  • Bouwkunde
  • Wonen

Studiemateriaal

NTI biedt je verschillende studietools aan. Gedurende jouw opleiding ga je aan de slag in een online leeromgeving en maak je gebruik van Mijn NTI. Hierin vind je informatie over jouw opleiding en handige opdrachten die je kunt maken. Daarnaast krijg je boeken thuisgestuurd, die je tijdens jouw opleiding bestudeert.

Meer weten over het lesmateriaal van NTI? Kijk hier.

Neem een kijkje in de opleiding

Deze theorie komt rechtstreeks uit het het studiemateriaal van jouw opleiding. Lees de tekst goed door en test jouw kennis met de volgende vragen!

Makelaardij

In dit hoofdstuk komt het werkterrein van de makelaar en taxateur in onroerende zaken aan de orde. Voor een goed begrip wordt eerst een beeld geschetst van de branche, de historie, de wettelijke bepalingen en certificering & organisatie. Vervolgens komen de taak en functie van de makelaar aan de orde. Omdat de makelaar niet altijd tevens taxateur is, wordt taxatie apart besproken. Uit dit hoofdstuk zal al blijken dat de werkzaamheden van de makelaar zeer divers kunnen zijn. De zeer verschillende (bijzondere) overeenkomsten waarmee de makelaar in aanraking komt, worden in dit hoofdstuk genoemd.

Bij het doornemen van deze leerstof verdient het aanbeveling de genoemde artikelen in het wetboek op te zoeken. Bij het tentamen kan het wetboek gebruikt worden.
Tip: gebruik een markeerstift om (de essentie van) artikelen bij het tentamen makkelijk terug te vinden!

De makelaar
Makelaars zijn altijd tussenpersonen in de totstandkoming van overeenkomsten. De tussenpersoon kan men omschrijven als de opdrachtnemer, die zijn bedrijf (beroep) maakt van de bemiddeling bij het tot stand komen van overeenkomsten tussen zijn opdrachtgever en derden (zie art. 7:425 BW en art. 62 WvK). Op makelaardij is derhalve het begrip ”opdracht” van toepassing. Voor de overeenkomst van opdracht kijken we in Boek 7 BW. Daar worden zowel de opdracht in het algemeen als de bijzondere bemiddelingsovereenkomst geregeld. De bemiddelingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij de bemiddelaar de opdracht krijgt te bemiddelen in het tot stand komen van een overeenkomst. Let op dat er dus sprake is van twee overeenkomsten:

  1. overeenkomst tussen de opdrachtgever en de makelaar tot bemiddeling
  2. overeenkomst tussen de opdrachtgever en een derde (koper of huurder), waarin de makelaar heeft bemiddeld.

Die overeenkomsten kunnen betrekking hebben op onroerende zaken, maar ook op andere zaken, zoals diamanten, onroerend goed, koffie (denk aan Multatuli’s Max Havelaar) of (buiten Nederland, met name in Frankrijk) wijn. In het kader van deze opleiding is de aandacht gevestigd op de makelaar in onroerende zaken, vaak kortweg aangeduid als makelaar.

Formeel bestaat de term makelaar niet meer. In de wet wordt, sinds het afschaffen van de titelbescherming in 2001, gesproken over een tussenpersoon. Omdat de praktijk de term makelaar blijft gebruiken, sluiten we ons daarbij aan in deze leerstof. In het Wetboek van Koophandel (WvK), in het bijzonder in artikel 62 lid 1 sub a WvK, vinden we onder andere de volgende omschrijving van de tussenpersoon:

Onder tussenpersoon wordt verstaan degene die (...) zijn bedrijf maakt van het verlenen van bemiddeling bij het tot stand brengen van overeenkomsten in opdracht en op naam van personen tot wie hij niet in een vaste dienstbetrekking staat”. Dit artikel maakt het onder b en c verder mogelijk dat de tussenpersoon beherend vennoot of bestuurder is van een vennootschap die dat soort activiteiten verricht of gewoon in loondienst is.

In werkelijkheid is het takengebied van de moderne makelaar in onroerende zaken veel groter. De makelaar staat als onafhankelijke deskundige zijn opdrachtgever in zeer veel zaken bij. Het woord ”onafhankelijk” ziet hier op de status van de makelaar in juridische zin, want de makelaar werkt uit opdracht en niet in loondienst (dienstbetrekking). Onafhankelijk is de makelaar echter niet, in zoverre dat hij wel partijdig hoort te zijn. Dat wil zeggen dat hij zijn werkzaamheden verricht in het belang van zijn opdrachtgever en niet in het belang van beide partijen (bij een overeenkomst).

Anderzijds is die partijdigheid natuurlijk weer sterk afhankelijk van de aard van de opdracht. Een taxatieopdracht bijvoorbeeld is een deskundigenverslag waarin de taxateur (vaak ook makelaar) geacht wordt naar beste weten en kunnen tot een waardering te komen. De taxatie zou volkomen waardeloos zijn als de waardering gebaseerd zou zijn op de eisen van de opdrachtgever.

Welke stelling is juist?

A. Een makelaar is een partijdige tussenpersoon
B. Een makelaar is de opdrachtgever die niet in loondienst werkt

Geschiedenis

De makelaar is een tussenpersoon die we in de Nederlandse bedrijfsverhoudingen al eeuwen kennen en historisch nogal wat aardige restanten kent. Bijvoorbeeld de makelaarsstok of ”baton”, die in vroeger tijden werd gebruikt om een transactie te bekrachtigen en de bevoegdheid daartoe, door het bezit daarvan, aan te tonen. Deze ”baton” is een soort kort, sierlijk stokje, voorzien van het wapen van de stad en de naam van de makelaar. Aan de Amsterdamse grachten zijn ook de zogenaamde ”makelaars- panden” wel bekend, die een betrekkelijk smalle voorgevel hebben, maar ”achter de voordeur” breed uitlopen. Veel makelaars hadden een zekere welstand, maar achtten het niet opportuun dat ook aan de ”wereld” te laten weten.

De oudste wettelijke vermelding van de makelaardij in Nederland dateert al uit de 13de eeuw. Bij gelegenheid gaf graaf Floris V aan de stad Dordrecht het privilege makelaars aan te stellen. In een Keur op de makelaardij werd toen al vastgesteld dat de makelaar een man (in die tijd nog geen vrouw) van eer moest zijn, fatsoenlijk en ijverig. En deze morele eisen aan de makelaar zijn in zekere zin altijd blijven bestaan. In een Amsterdamse ordonnantie van 1578 wordt over de makelaar gesproken als betrouwbaar, nauwkeurig en eerlijk. In hetzelfde jaar kwam Amsterdam ook met de primeur van het Makelaarsgilde, waarin alle makelaars zich moesten verenigen. Dat gilde stelde ook bepaalde gedragsregels op waaraan makelaars moesten voldoen, en zorgde in zekere zin ook door opleiding voor een bepaalde graad van vakbekwaamheid.

Gedurende lange tijd, vanaf het ontstaan van het Nederlandse Wetboek van Koophandel tot 2001, was de titel makelaar beschermd. Makelaar mocht alleen diegene zich noemen die door de rechtbank was beëdigd. Op het ten onrechte gebruiken van de titel makelaar stelde het Wetboek van Strafrecht ook een straf. Tegelijkertijd waren de werkzaam- heden van de makelaar niet beschermd, en zo mocht ook altijd al ieder bemiddelen als tussenpersoon in transacties van onroerende zaken (en andere zaken). Sinds 1 maart 2001 is de bescherming van de titel opgeheven en mag eenieder zich makelaar noemen.

Persoonscertificering
Tegelijk met de afschaffing van de bescherming van de titel ”makelaar” werd persoons- certificatie door de brancheverenigingen geïntroduceerd. Persoonscertificering is een manier om personen aan te duiden die kennelijk voldoen aan de minimale eisen van de certificering. De beroepspraktijk vond hierin een alternatieve manier om makelaars en/of taxateurs van elkaar te kunnen onderscheiden. In 2004 is daartoe de Stichting VastgoedCert opgericht, die zich ten doel stelt gecertificeerde makelaars en taxateurs te verenigen. De stichting registreert en certificeert makelaars en taxateurs, die zich op basis van eisen van deskundigheid en vakbekwaamheid onderscheiden van anderen die zich makelaar en taxateur noemen.

In de certificeringsregeling wordt vastgelegd aan welke (vakbekwaamheids)eisen een gecertificeerd makelaar moet voldoen. Als gevolg van de invoering van het NRVT certificeert VastgoedCert vanaf 2016 enkel nog makelaars. De taxateurs worden opgenomen in het NRVT-register.
Persoonscertificering dient twee belangrijke doelen:

  • het bieden van een keurmerk voor de consument
  • het bieden van zekerheid aan de geldverstrekker dat de makelaar/taxateur gekwalificeerd is om te taxeren.

Let wel, het gaat hier om private initiatieven die niet bij overheidswege zijn ingesteld maar ondergebracht in verschillende stichtingen. Binnen die stichtingen wordt de certificering beheerd door consumentenorganisaties en de desbetreffende brancheorganisaties.
Om betrouwbaarheid te waarborgen, wordt de certificatieprocedure beoordeeld door een accreditatieinstelling. In Nederland is het de Raad voor accreditatie die toezicht houdt op onpartijdigheid en deskundigheid van de certificeringinstelling aan de hand van een internationale ISO-norm.

De organisaties hebben ieder hun eigen vakbekwaamheidseisen en voldoen beide aan de ISO-norm. Hierna wordt dieper ingegaan op de Stichting VastgoedCert. Taxateurs worden gecertificeerd door het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). De Stichting VastgoedCert is een branchebreed platform voor de registratie en certificatie van makelaars en taxateurs in onroerende zaken met ruim 6.500 ingeschrevenen.

De Stichting VastgoedCert kent drie kamers, te weten:

  • Wonen
  • Bedrijfsmatig Vastgoed
  • Landelijk Vastgoed.

Een ”lid” van VastgoedCert (eigenlijk kent een stichting geen leden) is te herkennen aan de term Registermakelaar-taxateur (RMT), Register-Taxateur (RT), Register-Makelaar (RM) of Register-deskundige Marktanalyse en Modelmatige Waardebepalingen (RDMW). Sinds de invoering van het Nederlands Register voor Vastgoed Taxateurs (NRVT) in 2016 worden de titels RMT (Register Makelaar Taxateur) en RT (Register Taxateur) niet meer door Vastgoedcert uitgegeven. Degenen die de titel al hadden, mogen die blijven voeren. Taxateurs die bij het NRVT zijn ingeschreven, voeren de titel RT (Register Taxateur). Voor door Vastgoedcert gecertificeerde makelaars geldt voor de Kamers Wonen, Bedrijfsmatig Vastgoed en Landelijk Vastgoed de titel RM (Register- makelaar).

Tijdelijk kan de titel RT dus gevoerd worden door iemand die voor de invoering van het NRVT-register al gecertificeerd was voor de Kamer Bedrijfsmatig Vastgoed van Vastgoedcert als door iemand die gecertificeerd is volgens de regels van het NRVT. Om RM te worden, is vereist dat men in het bezit is van bepaalde diploma’s, waarvan het SVM/NIVO-diploma makelaardij het bekendst is. De diploma’s vormen een bewijs van toelating tot de praktijktoets Makelaardij.

Het doel van de Stichting VastgoedCert is het (doen) certificeren en registreren van de (technische) vakbekwaamheid van makelaars en taxateurs o.z. Let op! De stichting ziet niet toe op ethische en gedragsnormen van de verschillende brancheorganisaties. Alle geregistreerde makelaars voldoen aan de opleidingseisen. Als men niet aan bepaalde opleidingseisen voldoet, kan men niet toetreden tot één van de kamers van de Stichting VastgoedCert. Voor elk van de kamers geldt dat men in het bezit moet zijn van een theoriediploma en praktijkdiploma. Daarnaast gelden per kamer verschillende certificatievoorwaarden.

Als men eenmaal is gecertificeerd bij de Stichting VastgoedCert, zal men ook aan bijscholing moeten doen. Dit garandeert dat de kennis van de gecertificeerden up-to- date is en blijft. Zonder dit instrument zou certificeren immers na verloop van tijd zijn waarde verliezen. Iedere kamer kent zijn eigen hercertificatie-eisen.

Studieplanning

De opleiding Makelaar Wonen (K-RMT) strekt zich uit over een periode van 24 maanden. Gedurende jouw opleiding kan je steunen op een studieplanning. Hieronder vind je een voorbeeldplanning, gemaakt voor de module Vastgoedeconomie. Wil je liever een ander studieschema volgen? Dat kan! Je kan deze planning natuurlijk anders indelen indien je minder tijd hebt om te studeren. Wil je een vak sneller afronden? Dat kan natuurlijk ook. Je hebt zelf de regie in handen!

Studieplanning

Makelaar Wonen (K-RMT)

Week 1 – Datum: bijv. 01.03 t/m 07.03
Thema 1: Inleiding in de vastgoedeconomie

 

Taak: 

Afgerond:

Lezen: studiemateriaal

Opdracht: oefenopgaven

Lezen: studiemateriaal

Opdracht: oefenopgaven

Week 2 – Datum:
Thema 2: Consumptie

 

Lezen: studiemateriaal

 

Opdracht: oefenopgaven

 

Week 3 – Datum:
Thema 3: Productie

 

Lezen: studiemateriaal

 

Opdracht: oefenopgaven

 

Heb je nog vragen? Of twijfel je over jouw opleiding?

Neem gerust contact met ons! Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness