scroll

Chinees voor beginners

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Chinees voor beginners. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruit ziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je je kennis gelijk testen met de mutiple choice vragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Chinees voor beginners

Inleiding

Proefles: Chinees voor beginners

Met deze proefles krijg je een indruk van de cursus Chinees voor beginners van het NTI. Je krijgt inzicht in de lesstof en hiermee kun je al een beetje Chinees leren. Tijdens het lezen van de lesstof kun je jezelf testen door vragen te beantwoorden.

Chinees leren: kenmerken van de taal

Toonverandering bij meer 3de tonen in een reeks

De vier tonen zijn de belangrijkste karakteristiek van de Chinese spreektaal. Je weet al, dat je de tonen correct moet 'zingen' om verstaan te kunnen worden. Derhalve moet meteen in deze les al een opmerking gemaakt worden over de tonen. Als meer 3de tonen op elkaar volgen, behoudt alleen de laatste lettergreep zijn eigen toon. De daaraan voorafgaande lettergrepen verliezen hun 3de toon. Zij krijgen dan de 2de toon. Bijvoorbeeld:Let op: in de dialoog staat zǎo, zǎo , . De derde toon blijft dus gehandhaafd als de reeks onderbroken wordt door interpunctie. Waar in dit cursusboek de oorspronkelijke toon van karakters wordt gewijzigd, is de gewijzigde toon in de Pinyin-transcriptie afgedrukt.

Het maken van een vraagzin door middel van het partikel ma

De eenvoudigste manier om in het Chinees een vraagzin te maken, is door gewoon achter een zin het partikel ma te plaatsen. Een partikel is een klein woordje, dat zelf geen betekenis heeft. Het heeft alleen een grammaticale functie. ma zou beschouwd kunnen worden als een uitgesproken vraagteken. Wat betreft de uitspraak: ma heeft geen toon. Als van een gewone zin door middel van ma een vraag gemaakt wordt, dan verandert de oorspronkelijke zinsbouw niet.
Voorbeelden:
Ní hǎo?

De naam van de cursus luidt Ní hǎo? . In de dialoog komt Ní hǎo ook voor en heeft de betekenis 'Hoe maakt u het?'. Deze vraag kan gemaakt worden zonder het partikel ma . Ní hǎo en Ní hǎo ma . komen naast elkaar voor. Beide zinnen zijn correct.

Het partikel Ne

Het vraagwoord ne wordt om een vraag te maken, die in het verlengde ligt van de er aan voorafgaande uitspraak. De betekenis van de vraagzin wordt dan ontleend aan het voorafgaande. Ne geeft een nuance aan de vraag, die in het Nederlands vertaald kan worden met: 'en......dan?' of 'en hoe zit het dan met … ?'
Bijvoorbeeld:

 

Twee opmerkingen over 'niet'

betekent maken. Er is echter één belangrijke uitzondering: het werkwoord yŏu wordt absoluut niet ontkennend gemaakt met . Yŏu heeft een eigen ontkenningswoord, dat je later zal leren. Bovendien moet je er op letten dat de 4de toon van verandert in een 2de toon, als gevolgd wordt door een lettergreep die zelf de 4de toon heeft. Bijvoorbeeld:

De constructie Yào + werkwoord + le

Met behulp van deze constructie wordt aangegeven, dat de toestand of de actie dadelijk en onvermijdelijk gebeuren zal of bereikt zal worden. Bijvoorbeeld:Het weglaten van het onderwerp in een zin

In het Chinees wordt het onderwerp van de zin vaak weggelaten, als de deelnemers aan dat gesprek duidelijk weten over wie of wat het gaat. Zo staat in de dialoog als antwoord op de vraag Ní hǎo?

 

Dit is het einde van het lesstof-gedeelte van de proefles. Hopelijk heb je hiermee een goed beeld gekregen van het lesmateriaal van de opleiding. Naast de literatuur studeer je bij NTI ook met allerlei online studietools. Wil je hier meer over weten? Scroll dan snel verder naar "Studeren bij NTI"!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Boekenwurmen, nachtbrakers, ochtendmensen, carrièretijgers; iedereen is anders en iedereen studeert anders. Met FlexibelStuderen® van NTI studeer jij op een manier die echt bij jou past. Start met jouw opleiding wanneer je wilt. Bepaal zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op als je nog vragen hebt. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Barbara de Loor

Vakopleiding Gewichtsconsulent