scroll

MBO Keuzedeel Medisch secretaresse

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding MBO Keuzedeel Medisch secretaresse . Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: MBO Keuzedeel Medisch secretaresse

Inleiding

Hé jij! Welkom bij jouw proefles voor het MBO Keuzedeel Medisch secretaresse ! Tijdens deze proefles krijg je een voorproefje van de inhoud van de opleiding. Je verkent het studiemateriaal, inclusief een video die rechtstreeks uit de opleiding komt, en hebt de mogelijkheid oefenvragen te maken. Bovendien ontdek je de mogelijkheden van FlexibelStuderen®. We starten de proefles met een overzicht van de opbouw van jouw opleiding. Veel plezier!

Studieprogramma

Een MBO Keuzedeel is ideaal als jij je in korte tijd wilt bijscholen in een bepaalde beroepsvaardigheid en je cv wilt versterken. Je vergroot je deskundigheid, waardoor jij breder inzetbaar bent in jouw vakgebied. Tijdens het MBO Keuzedeel Medisch secretaresse volg je verschillende vakken, ook wel modules genoemd. Welke module of modules dat zijn en wat deze precies inhouden, ontdek je in het studieprogramma. 

Studieprogramma

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Telefonisch afspraken maken met patiënten.
  • Patiënten adviseren en informeren.
  • Het patiëntenregistratiesysteem en de patiëntendossiers bijwerken en actueel houden.
  • De spreekkamers voorbereiden.
  • Patiënten ontvangen en de arts helpen aan de juiste dossiers.
  • Gegevens verwerken in de systemen.
  • Verwijzende instanties informeren.

Studiemateriaal

NTI biedt je verschillende studietools aan. Gedurende jouw opleiding ga je aan de slag in een online leeromgeving en maak je gebruik van Mijn NTI. Hierin vind je informatie over jouw opleiding en handige opdrachten die je kunt maken. Daarnaast krijg je eventueel boeken thuisgestuurd, die je tijdens jouw opleiding bestudeert.

Meer weten over het lesmateriaal van NTI? Klik hier

Neem een kijkje in een module

Deze theorie komt rechtstreeks uit het studiemateriaal van jouw opleiding. Lees de tekst goed door en test jouw kennis met de volgende vragen!

De organisatie van de gezondheidszorg
De Nederlandse gezondheidszorg zit gecompliceerd in elkaar. De overheid speelt een belangrijke rol in het controleren en sturen van de gezondheidszorg, middels daartoe in het leven geroepen commissies en groeperingen. 

Het indelingsprincipe volgens het doel van de gezondheidszorg
Positieve gezondheidszorg: het bewerkstelligen van gezond gedrag, gericht op de leefwijze. De gedachte hierbij is dat een persoon minder risico loopt ziek te worden, wanneer hij gezond leeft.

  • Preventieve gezondheidszorg: indien iemand een positieve instelling heeft ten aanzien van de gezondheid, wil dit nog niet zeggen dat men gezond blijft. Preventieve gezondheidszorg is gericht op het voorkomen van ziekte en invaliditeit. Een manier om de weerstand te verhogen tegen bepaalde ziekten is vaccineren. En tweede manier is het isoleren van een persoon met een besmettelijke ziekte.
  • Curatieve gezondheidszorg: het herstellen van iemands gezondheid.
  • Palliatieve gezondheidszorg: herstel is niet altijd mogelijk. In dat geval is het streven ernaar het lijden van de persoon zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door sterftebegeleiding, of te leren omgaan met een handicap.

Zoals besproken in de tekst kent de Nederlandse gezondheidszorg meerdere verschillende doelen. Dit maakt de Nederlandse gezondheidszorg ook relatief gecompliceerd.

Tijdens de Covid-19 pandemie in Nederland, besloot de Nederlandse overheid om burgers massaal te vaccineren tegen het Covid-19 virus. De vaccinaties werden toegediend met als reden om de weerstand tegen het virus te verhogen. Waarvan zijn deze vaccinaties een voorbeeld?

Het indelingsprincipe naar functionele kenmerken van de gezondheidszorg
Ook wel bekend als de verdeling in de drie echelons op basis van gemeenschappelijke functionele kenmerken.

  • Het basisechelon: Er is geen hulpvraag; het aanbieden van en het initiatief nemen tot, ligt bij de hulpverlener. Richt zich op risicogroepen. De activiteiten zijn preventief van aard.
  • Het eerste echelon (huisarts, fysiotherapie, enzovoort): Er is sprake van een geringe en/of ontbrekende specialisatie. De hulpverlener komt pas in actie, nadat er een hulpvraag is gesteld. Richt zich primair op het individu.
  • Het tweede echelon (semimurale- en intramurale zorginstellingen): Is pas toegankelijk na verwijzing door de huisarts. Er is sprake van (verregaande) specialisatie. Hulp wordt primair verleend aan het individu, na het stellen van een hulpvraag.

De Nederlandse gezondheidszorg is ingedeeld naar functionele kenmerken. Deze verdeling wordt gemaakt op basis van de drie echelons: basisechelon, eerste echelon, tweede echelon. Als medisch secretaresse kan je komen te werken bij verschillende instanties zoals huisartsen en fysiopraktijken, die vervolgens weer behoren tot hun eigen echelon.

Tot welke echelon behoren de huisartsen en fysiopraktijken?

Het indelingsprincipe naar plaats van de zorg

  • Extramurale (buitenmuurlijke): zorg wordt gegeven buiten de muren van de instellingen (basisechelon en eerste echelon).
  • Semimurale (halfmuurlijke) zorg: opname is niet nodig door het geven van poliklinische zorg of dagbehandeling.
  • Intramurale (binnenmuurlijke) zorg: opname in zorginstelling is nodig.

De extramurale zorg
De extramurale gezondheidszorg omvat de huisarts en de thuiszorg (kruiswerk) en is gericht op zorgverlening in de thuissituatie. De basisgezondheidszorg kenmerkt zich door drie aspecten:

  1. er is geen sprake van een hulpvraag, 
  2. de hulpverlening richt zich op risicogroepen, en 
  3. de activiteiten zijn voornamelijk preventief van aard.

De huisarts
De huisarts speelt een cruciale rol in het verlenen van persoonlijke zorg aan diegenen die daartoe een beroep op de huisarts doen. In principe betekent dit 24-uurs zorg, gericht op de fysieke, psychische en sociale aspecten van het ziek zijn van de patiënt. De huisartsenpraktijk kent diverse vormen: de solopraktijk, de duopraktijk, de groepspraktijk of het gezondheidscentrum.

Het gezondheidscentrum biedt onderdak aan meerdere beroepsbeoefenaren, die gezamenijk binnen de mogelijkheden van het centrum, een behandeling kunnen aanbieden. De huisarts kan de patiënt doorverwijzen naar specialistische hulp.

Een belangrijk aspect van de Nederlandse gezondheidszorg is de basiszorg. De basisgezondheidszorg richt zich op risicogroepen, en is ook met name preventief van aard.

Stelling: 'de basisgezondheidszorg is een vorm van binnenmuurlijke zorg'



Studieplanning

Het MBO Keuzedeel Medisch secretaresse strekt zich uit over een periode van 6 maanden. Gedurende jouw opleiding kan je steunen op een studieplanning, zoals hieronder weergegeven. Wil je liever gebruikmaken van een ander studieschema? Dat kan! Je bent niet verplicht om de planning aan te houden en kan deze anders indelen als je even wat minder tijd hebt. Wil je een vak sneller afronden? Dat kan natuurlijk ook. Je hebt zelf de regie in handen!

Studieplanning

Module Medisch secretaresse

Week 1 – Datum: bijv. 01.08 t/m 07.08
Thema: Organisatie, doel en functionele kenmerken van de gezondheidszorg

 

Taak: 

Afgerond:

Lezen: hoofdstuk 1 en 2 studieboek

Opdracht: maken meerkeuze oefenopgaven 

Lezen: reader inzake het omgaan met medische gegevens

Week 2 – Datum: 08.08 t/m 14.08
Thema: De semimurale gezondheidszorg

 

Lezen: Hoofdstuk 3 en 4 studieboek

 

Opdracht: maken meerkeuze oefenopgaven

 

Opdracht: schrijven essay

 

Extra: aanmelden tentamen

 

Heb je nog vragen? Of twijfel je over jouw opleiding?

Neem gerust contact met ons! Onze adviseurs staan voor je klaar!

Persoonlijk studieadvies    Start een chat

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

  1. Erkende opleidingen, bekende naam
  2. Studeren met veel persoonlijk contact
  3. Voordelig studeren, transparant over kosten
  4. Studeren op jouw moment en jouw manier
  5. Overal studeren met onze online leeromgeving
  6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
  7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness