→ Profiteer van tot wel 50% voordeel op het lesgeld met Vlaamse Opleidingscheques! Lees meer

Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Vul postcode en huisnummer in

Er zijn geen straat en plaatsnaam gevonden voor deze postcode. Je kunt je straat en plaatsnaam handmatig aanpassen.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Oriënteer je op het sociale werkveld

Jongerencentra, VluchtelingenWerk, Slachtofferhulp: daar kun je aan de slag als sociaal maatschappelijk dienstverlener. Een sociaal maatschappelijk dienstverlener helpt mensen die vragen of problemen hebben op het gebied van sociale voorzieningen. Vraag je je af of het beroep sociaal maatschappelijk dienstverlener bij jou past? Volg dan de mbo basisopleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener (SMD). Tijdens de boeiende mbo basisopleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener leer je de belangrijkste theorie over sociaal maatschappelijke dienstverlening, maar hoef je geen stage te lopen. Schrijf je snel in!

Wat doet een maatschappelijk dienstverlener?

Als sociaal maatschappelijk dienstverlener werk je bijvoorbeeld als sociaal of cultureel werker. Een sociaal maatschappelijk dienstverlener:

 • geeft informatie over sociale voorzieningen; 
 • achterhaalt knelpunten bij cliënten; 
 • brengt het netwerk van cliënten in kaart; 
 • stelt een dienstverleningsplan op.

Waarom een mbo basisopleiding?

Als je al werkt en in korte tijd meer verdieping wilt geven aan je baan, is een mbo basisopleiding ideaal voor jou. Tijdens deze opleiding hoef je namelijk geen stage te lopen. Ook is een mbo basisopleiding een uitkomst als je erachter wilt komen of een vakgebied je aantrekt. De voordelen van een mbo basisopleiding zijn:

 • Je ontvangt een officieel NTI-diploma;
 • Je kunt de opleiding binnen 6 maanden afronden;
 • Je hoeft geen stage te lopen;
 • Het lesgeld voor een basisopleiding is lager dan voor een mbo-opleiding.

NTI en corona: starten gewoon mogelijk

NTI is de uitvinder van FlexibelStuderen®, dat betekent dat wij veel ervaring hebben in het geven van erkende online opleidingen. Je studeert in een handige online leeromgeving met een combinatie van zelfstudie, online lessen en opdrachten. Eventuele praktijkdagen zijn tijdelijk vervangen door virtual classrooms. Zo loop je geen enkel risico en kun je met een gerust hart blijven werken aan een betere toekomst. Starten is dus gewoon mogelijk. Wil je meer weten? Lees meer over FlexibelStuderen® in de coronaperiode.

Inhoud

Wat leer ik?

Deze SMD-opleiding behandelt de theorie van de volledige mbo-opleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener. Tijdens de mbo basisopleiding leer je hoe je praktische ondersteuning biedt aan de cliënt, verdiep je je in verschillende doelgroepen en de kwaliteit van de zorg. Ook leer je methodisch begeleiden. Als sociaal maatschappelijk dienstverlener help je de cliënt onder andere bij vragen over sociale zekerheid, belasting, financiën, huisvesting, onderwijs en recht. Daarom komt het bieden van juridische en financiële ondersteuning ook aan bod tijdens de opleiding.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de basisopleiding:

 • Methodisch begeleiden
 • Communicatie
 • Organisatie
 • Praktische ondersteuning
 • Juridische en financiële ondersteuning
 • Kwaliteitszorg

Uniek: studieboeken bij het lesgeld inbegrepen!

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld studiemateriaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken. Deze zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen. 

Toelating

Geen vooropleiding nodig

Voor de mbo basisopleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener heb je geen vooropleiding nodig. Houd er wel rekening mee dat deze SMD-opleiding op mbo-niveau 4 is.

Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo basisopleiding die bij je past is niet gemakkelijk. De studieadviseurs van het NTI kunnen je daarbij helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities 
 • je droombaan 
 • je vooropleiding 
 • je persoonlijke situatie

Examen

Examens van de mbo basisopleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener

De mbo basisopleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener bevat theorie-examens.

Digitale examens volgens de nieuwste mbo-norm

Het NTI MBO-college biedt de MBO Basisopleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener aan volgens de nieuwste mbo-norm. Dat betekent dat voor deze basisopleiding nieuwe examens zijn gemaakt. De examens worden digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op tal van locaties door heel Nederland. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen voor de MBO Basisopleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener. Lees meer over hoe digitaal examineren in de praktijk werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een officieel NTI-diploma

Erkening-mbo-opleiding.pngNa succesvolle afronding van de mbo basisopleiding ontvang je een officieel NTI-diploma. Een waardevol diploma van een erkende onderwijsinstelling dat goed aansluit op jouw toekomstige baan!

Examenkosten MBO Basisopleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener

De examenkosten worden samen met het lesgeld in rekening gebracht. Je betaalt lesgeld en examenkosten volgens het door jou gekozen studietempo. Je krijgt vervolgens twee keer zo lang de tijd om je studie af te ronden, zonder extra kosten. Je doet dus pas examen wanneer jij er klaar voor bent.

De examenkosten bedragen € 28,33 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College profiteer je van een uniek all-in concept, waarbij studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs inbegrepen zijn. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit zelfs in maandelijkse termijnen voldoen. Alle mbo basisopleidingen mag je gratis verlengen. Schrijf je nu in en profiteer tijdelijk van 25% korting!

Basisopleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener 4 4084

Termijnen 6 Maanden * 9 Maanden
Lesgeld per termijn € 148,50 € 99,00
Nu met 25% korting € 111,38 € 74,25
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner vanaf €5,-. Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen

MBO Basisopleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener

5 sterren - gebaseerd op 2 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal

 

Je kan op je eigen tempo studeren en je kan zelf kiezen wanneer je examen wil doen en op welke locatie je het examen wil afleggen. Ik raad het echt iedereen aan.

Ik vind het moeilijk om in cijfers uit te drukken wat ik van de hele opleiding vind; makkelijker daarintegen vind ik het om er over te vertellen. Bij deze dan: ik vind tot nu alles 100% mee vallen. De doos boeken uitpakken was spannend, wat ga ik aan lesmateriaal vinden? Kan ik het? Maar ik heb me goed verdiept in alle papieren die erbij zaten en het wees zich vanzelf. Tip: lees èèrst alles goed door! Daarna ben ik gaan leren, en ook dat was (wel veel) maar het is te doen. Tip; maak een goed leerplan en laat je er niet vanaf brengen; door niks!
Je hebt een doel en dat is een diploma halen....focus je dààrop. Toen ik werd gebeld na enige tijd door een mentor, had ik wel wat vragen, maar hij legde me uit hoe ik de antwoorden kon vinden. Kauwt dus niks voor maar helpt je zèlf te zoeken en te vinden. Ik vind dat een fijne manier van leren. Ik bezocht gisteren in Leiden de eerste start- en stagedag en daar kreeg ik nèt dat ene zetje om er vanaf nù helemààl voor te gaan...Waarschijnlijk komt er nòg een start- en stagedag (bij voldoende animo) en daar ga ik zèker naar toe! Voor hen die ook naar zo`n start- en stagedag willen heb ik een tip: Ga zèèr ruim op tijd van huis (file- en wegopbrekingen nemen veel tijd in beslag) anders kom je te laat en mis je veel van de goede info. Van mijn huis kàn ik de reis in 1:45 uur rijden,maar het werden er 2:50 minuten!!!! Omdat ik al om 7:)) van huis ging kwam ik gelukkig tòch op tijd.
En neem geld mee voor de parkeerplaats, dat moet je nl. ook betalen omdat je niet kunt parkeren op eigen terrein van de NTI. Èn er is weinig parkeerplek achter het gebouw....je moet echt op tijd komen. Gooi ook voldoende geld in de parkeermeter want de blauwe petten lopen er vaak rond!
Maar dat terzijde, het is allemaal goed gegaan.
Wat ik een minpuntje vind is dat sommigen die een klacht hadden dat in de groep gooiden terwijl de leraar die voor de klas van alles aan het uitleggen was , al tijd tekort kwam. Voor klachten is een speciaal digitaal formulier ( dat legt ze je ook uit op de start en stagedag) en die moet je ervoor invullen.
Ik zelf vind deze vorm van opleiding erg goed, maar je moet jezelf wèl streng houden aan je leerschema, anders kom je in de knoei met de tijd en leerstof. Motivatie en dicipine zijn erg belangrijk...heb je die (nog ) niet? Dan kun je dat mooi erbij leren als je gaat thuisstuderen.... IK hou mijn doel voor ogen, ik wil een diploma , en ik wil `voor mezèlf laten zien dat ik het kan.
NTI... tot nu toe ben ik erg tevreden, bedankt!

Bekijk alle ervaringen