→ Profiteer van tot wel 50% voordeel op het lesgeld met Vlaamse Opleidingscheques! Lees meer

Omschrijving

Studiegids ontvangen

Je ontvangt de gids binnen enkele minuten in je mailbox.

Om je te helpen bij jouw studiekeuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen. Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, je toestemming kun je ieder moment weer intrekken. Bekijk ook gerust onze privacyverklaring.

Verkorte opleiding Doktersassistent

De verkorte opleiding Doktersassistent is ideaal voor wie in korte tijd beroepsspecifieke kennis wil opdoen in dit vakgebied. Je hebt geen vooropleiding nodig en hoeft geen stage te lopen, maar je rondt al wel een groot deel van de erkende MBO-opleiding Doktersassistent af. Als doktersassistent zorg je voor de optimale zorgverlening aan patiënten. Dit doe je in afstemming met de patiënt en de arts en volgens bepaalde richtlijnen en protocollen. Na afloop van de korte MBO-opleiding Doktersassistent ken je de theorie bij de belangrijkste taken, heb je kennisgemaakt met laboratoriumvaardigheden en medisch technisch handelen.

Waarom een korte MBO-opleiding?

Een korte MBO-opleiding is ideaal wanneer je in korte tijd beroepsspecifieke kennis wil opdoen in een bepaald vakgebied. Je hebt geen vooropleiding nodig en kunt de opleiding snel doorlopen, omdat je geen stage hoeft te lopen en geen keuzedelen en algemene vakken (Nederlands, Rekenen, Engels, Loopbaan en burgerschap) hoeft te volgen. Als je na de korte opleiding wilt doorstromen naar de erkende volledige MBO-opleiding, krijg je vrijstelling voor de onderdelen die je al behaald hebt.

 • Geen vooropleiding nodig
 • Je volgt beroepsspecifieke vakken uit de erkende volledige MBO-opleiding
 • Je doet brede vakkennis op
 • Geen stage, keuzedelen en algemene vakken
 • Je ontvangt een officieel NTI-diploma

Wat doet een doktersassistent?

Een doktersassistent kan werkzaam zijn in diverse soorten organisaties, zoals de huisartsenpraktijk, (poli-)kliniek, sociale of jeugdgezondheidszorg en een laboratorium. Een doktersassistent heeft uiteenlopende taken, waarbij de optimale zorgverlening aan de patiënt het belangrijkst is. Andere taken omvatten:

 • Verwerken van patiëntgegevens
 • Hulpvraag in behandeling nemen
 • Assisteren bij uitvoering van medische verrichtingen
 • Voorlichting geven
 • Bevorderen en bewaken van kwaliteitszorg

Belangrijke competenties van de doktersassistent zijn beslissen en activiteiten initiëren, begeleiden, aandacht en begrip tonen, samenwerken en ethisch en integer handelen.

Inhoud

Wat leer ik tijdens Kort MBO Doktersassistent?

Tijdens deze verkorte opleiding Doktersassistent verdiep je je in de uiteenlopende taken van een doktersassistent. Terwijl je de korte doktersassistente opleiding doorloopt, doe je zo belangrijke theoretische en praktische kennis op. Als stevige basis verdiep je je eerst in de werking van het menselijk lichaam en ziekteleer. Vervolgens leer je hoe de organisatie van een dokterspraktijk eruit ziet. Als doktersassistent zorg je er onder andere voor dat alles op rolletjes loopt in de praktijk of organisatie. Ook doe je kennis op over geneesmiddelen, over advies geven en over triage. Triage zorgt ervoor dat de patiënt de juiste zorg krijgt, op het juiste moment en bij de juiste hulpverlener.

Studieprogramma

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de korte MBO-opleiding:

 • Anatomie, fysiologie en pathologie (deel 1)
 • Anatomie, fysiologie en pathologie (deel 2)
 • De organisatie van de dokterspraktijk
 • Deskundigheidsbevordering
 • Geneesmiddelenkennis
 • Kwaliteit en professionaliteit
 • Triage, voorlichting en advies

Inclusief praktijkdagen

Bij de verkorte opleiding Doktersassistent zijn twee gratis praktijkdagen inbegrepen. Tijdens de praktijkdagen ga je onder begeleiding van een vakdocent aan de slag met medisch technische handelingen en laboratoriumvaardigheden. Jouw toekomstige werkplek wordt hierbij nagebootst. Het lijkt dus op een echte werksituatie. Onder andere de volgende onderwerpen staan centraal op deze dagen:

 • Hygiëne
 • Pols tellen
 • Hechtingen verwijderen
 • Vingerprik
 • Bloedbepaling: glucose, cholesterol, hemoglobine

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Bij NTI hebben we allerlei soorten studenten. Daarom kun je zelf kiezen hoe je studeert. Kies zelf je startdatum en je studietempo. Doe examen wanneer jij eraan toe bent. Heb je extra studietijd nodig? Geen probleem: je kunt je studieduur gratis verdubbelen. Je blijft dan gewoon gebruikmaken van de begeleiding en (online) studietools zoals jij dat gewend bent. Lekker flexibel dus. Of je nu een ochtendmens, nachtbraker, dromer of chaoot bent, FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Online leeromgeving

Bij NTI studeer je in een online leeromgeving. Hierin kun je onder andere oefenopgaven maken, vragen stellen en een actueel overzicht zien van je cijfers en examens. Je vindt er alles wat je nodig hebt om flexibel te studeren.

Uniek: studieboeken bij het lesgeld inbegrepen!

Waar andere particuliere onderwijsaanbieders gebruikmaken van losbladig en zelf ontwikkeld studiemateriaal, kiest het NTI MBO-College ervoor om te werken met de beste studieboeken. Deze zijn volledig bij je lesgeld inbegrepen. 

Persoonlijke begeleiding

Je staat er niet alleen voor tijdens je opleiding, je kunt altijd met vragen terecht bij jouw studiecoach of docent. Jouw studiecoach helpt je bij niet-inhoudelijke vragen over je studie, zoals het maken van een studieplanning, en denkt mee over oplossingen. Bij je docent kun je terecht voor alle vakinhoudelijke vragen.

Toelating

Heb ik een vooropleiding nodig?

Je hebt geen bepaalde vooropleiding nodig voor Kort MBO Doktersassistent. Je kunt direct van start!

Advies van onze studieadviseurs

Het kiezen van een mbo-opleiding die bij je past is niet gemakkelijk. Daarom kunnen de mbo-studieadviseurs van NTI je helpen. Dit kan via een vrijblijvend studieadviesgesprek bij ons op kantoor in Leiden of via de telefoon. De studieadviseurs zijn ook ’s avonds bereikbaar. Meld je direct aan voor een studieadviesgesprek. Om er samen achter te komen wat voor jou de beste opleiding is, praat de studieadviseur met je over:

 • je ambities
 • je droombaan
 • je vooropleiding
 • je persoonlijke situatie

Examen

Hoe rond ik de opleiding af?

De geleerde kennis van de opleiding Kort MBO Doktersassistent wordt getoetst door middel van theorie-examens.

Digitaal examen doen wanneer het jou uitkomt

De examens bij het NTI MBO-College worden digitaal op locatie afgenomen. Dit is dagelijks mogelijk op tal van locaties door heel Nederland. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je digitaal examen wilt doen voor de opleiding Kort MBO Doktersassistent. Lees meer over hoe digitaal examineren in de praktijk werkt en waar je de testcenters kunt vinden.

Ontvang een officieel NTI-diploma

Erkening-mbo-opleiding.pngNa succesvolle afronding van de opleiding Kort MBO Doktersassistent ontvang je een officieel NTI-diploma. Het NTI MBO-College is wettelijk erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zo ben je verzekerd van een waardevol diploma dat goed aansluit op jouw toekomstige baan.

Doorstuderen?

Wil je na afloop alsnog voor een erkend mbo-diploma (niveau 4) gaan, dan kun je doorstromen naar een verkort en voordeliger traject van de volledige MBO-opleiding Doktersassistent. De vakken die je al hebt behaald en praktijkdagen die je hebt bijgewoond hoef je dan niet meer te volgen.

De examenkosten bedragen € 45,77 per maand op basis van het aanbevolen studietempo.

Studieduur & lesgeld

Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten

Bij het NTI MBO-College profiteer je van een uniek all-in concept, waarbij studiemateriaal, afstuderen, diplomering, reprorecht en hand-outs inbegrepen zijn. Je betaalt alleen lesgeld en examenkosten en je mag dit in maandelijkse termijnen voldoen. Alle korte MBO-opleidingen mag je zelfs gratis verlengen. Schrijf je nu in en profiteer tijdelijk van 25% korting!

Kort MBO Doktersassistente 4638

Termijnen 13 Maanden *
Lesgeld per termijn € 135,25
Nu met 25% korting € 101,44
 • Inschrijfgeld en dossiervorming € 50,-
 • 5% korting bij betaling ineens
 • * is het aanbevolen studietempo

Korting op software, hardware en meer via Surfspot!

surfspot logoAls je studeert bij NTI krijg je hoge kortingen op officiële software, hardware en andere ICT-producten via Surfspot. Zo kun je bijvoorbeeld 80% korting krijgen op Office, tot 50% korting op Photoshop en heb je een virusscanner voor maar €5,-.  Dat maakt studeren bij NTI nog voordeliger.

Ervaringen met NTI

Voor deze opleiding zijn nog geen ervaringen achtergelaten. Je kunt hieronder wel zien hoe de NTI-opleidingen gemiddeld scoren op basis van alle ervaringen.

8,2 sterren - gebaseerd op 1398 ervaringen
Flexibiliteit
Praktijkdagen
Mentor
Studieprogramma
Docent
Niveau
Studiemateriaal