Studeren tijdens corona: dit zijn de cijfers én ervaringen

Studeren tijdens de coronacrisis vraagt om creatieve oplossingen. Wij vinden het belangrijk dat onze studenten zoveel mogelijk kunnen doorstuderen, daarom werken we hard aan alternatieven voor bijvoorbeeld examens, praktijkdagen en afstudeergesprekken. En met succes!

Wist je dat:

  • Hbo-studenten nu digitaal hun afstudeergesprek hebben: al 24 hbo-studenten en 4 masterstudenten zijn op deze manier afgestudeerd.
  • Er de afgelopen 2 weken 80 praktijklessen digitaal zijn doorgegaan
  • Mbo-studenten zich gewoon kunnen blijven aanmelden voor hun stage: 103 studenten hebben zich aangemeld in de maand maart!
  • Studenten vanaf 7 april weer digitale examens kunnen doen. 8 testcentra in Nederland zijn “corona proof” gemaakt.
  • ​​​​​​​De klassikale ronde van maart en april “gewoon” van start is gegaan, met waar nodig een aangepast rooster.

Laura is een van de eerste digitaal afgestudeerde studenten

Laura afgestudeerd nieuwsberichtLaura heeft de opleiding HBO Rechten gevolgd en is een van de eersten die in deze bijzondere tijd is afgestudeerd. We vroegen haar hoe zij dit heeft ervaren.

Wanneer hoorde je dat je geslaagd was?
"Door de coronacrisis mocht ik gelukkig digitaal afstuderen. Nadat de presentatie en de eindverdediging erop zaten moest ik het gesprek beëindigen. Hierna heb ik een aantal spannende minuten in afwachting gezeten, waarna ik werd teruggebeld door de examinatoren. Zij gingen immers in overleg over het eindcijfer. Zodra beide examinatoren weer in beeld waren zeiden ze tegelijk: 'Gefeliciteerd!', en toen wist ik natuurlijk al dat ik geslaagd was. Hierna kreeg ik mijn cijfer voor de scriptie en het eindgesprek te horen."

Wat deed je toen?
"Ik riep juichend: YES!!! Ik voelde me zó blij, dat kan ik bijna niet in woorden uitdrukken. Nadat het gesprek werd beëindigd heb ik als eerste mijn vriend gebeld en familie en vrienden ingelicht. Ik geloof dat ik wel 15 rondjes door de woonkamer heb gerend!"

Heb je het al gevierd?
"Ondanks deze gekke tijd hebben wij het zeker gevierd! Mijn moeder stond voor de deur met een verse Limburgse vlaai van de bakker en een bos bloemen (uiteraard op 1,5 meter afstand) en 's avonds hebben we eten besteld bij een Grieks restaurant hier in de stad. Het voelde als een echt feestje!"

Hoe ging jouw afstuderen in deze coronatijd?
"De beoordeling van mijn scriptie en de datum van het eindgesprek had ik nét binnen toen het coronavirus in Nederland uitbrak en helaas steeds meer mensen ziek begonnen te worden. Toen ik tijdens de persconferentie hoorde dat de scholen zouden sluiten tot en met 6 april, kwam dit wel even als een klap aan. Ik had namelijk mijn eindgesprek op 6 april en heb toen wel een week of 2 in onzekerheid gezeten. Maar uiteraard staat gezondheid van iedereen voorop, dat is het belangrijkste! Toen ik een e-mail kreeg van het afstudeerbureau dat mijn eindgesprek 'gewoon' door zou gaan op 6 april, voelde ik natuurlijk wel veel opluchting!"

Had je nu juist extra tijd om te werken aan je afstuderen?
"Ja, omdat we nu zoveel mogelijk binnen moeten blijven heb ik juist extra focus gelegd op het voorbereiden van het eindgesprek. Zo heb ik mijn scriptie regelmatig doorgelezen en mijn presentatie veel geoefend. Dat gaf mij zekerheid en ook het gevoel dat ik toch elke dag met mijn studie bezig was."

Wat ga je nu na je studie doen?
"Ik ga nu op zoek naar een mooie baan in de juridische sector. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!"

Hoe heb je het studeren bij NTI ervaren?
"Over het algemeen is alles bij mij prima gegaan. Ik heb wel veel discipline moeten hebben om mijn opleiding succesvol af te kunnen ronden, maar zie dat ook als een grote investering in mijn toekomst. Ik ben ook erg blij dat er alles aan is gedaan vanuit NTI om ervoor te zorgen dat ik op de geplande datum kon afstuderen. Ondanks het studeren op afstand, geeft dit echt het gevoel dat er aan je wordt gedacht en er aan oplossingen wordt gedacht."

Hoe zag je studietijd eruit? Heb je bijvoorbeeld gewerkt met een planning?
"Ik heb altijd gewerkt met een planning en heb me daar ook zeer streng aan gehouden. Hiernaast heb ik mezelf beloond wanneer ik een module had afgesloten, denk hierbij aan een lunch met mijn partner of een vriendin, een lekkere kop koffie bij Starbucks, etc. Het hoeft niets 'groots' te zijn, maar je mag best trots zijn op jezelf als je iets hebt bereikt!"

Heb je een tip voor studenten en toekomstige studenten van NTI?
"Mijn belangrijkste tip: hou vol! Soms zakt de motivatie even weg, dat hebben we allemaal. Maar zorg dat je het wel weer snel oppakt. En wanneer het even niet lukt, dan komt het een andere keer zeker goed! Motivatie en positiviteit hebben bij mij heel veel gedaan!"

Publicatiedatum: 8 april 2020