scroll

Vakopleiding Visagist

1 Welkom!

Welkom bij de proefles van de opleiding Vakopleiding Visagist. Door het doen van deze proefles krijg je meer inzicht in wat je kunt verwachten van het studeren bij NTI. Wij vinden het belangrijk dat jij een weloverwogen studiekeuze maakt. In deze proefles duik je in de lesstof en zie je hoe het lesmateriaal eruitziet. Natuurlijk kunnen we in deze proefles maar een heel klein gedeelte van de lesstof behandelen, we hopen dan ook dat dit onderwerp je aanspreekt ;-). Tijdens het doornemen van de lesstof kun je jouw kennis gelijk testen met de meerkeuzevragen! 

Succes met de proefles!

2 Proefles: Vakopleiding Visagist

Vakopleiding Visagist

Proefles: Vakopleiding Visagist

Leuk dat je een proefles hebt aangevraagd! Tijdens deze proefles krijg je een indruk van de Vakopleiding Visagist. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Succes en veel plezier met je proefles!


Inhoud

Tijdens de Vakopleiding Visagist leer en werk je onder andere uit het boek ‘Visagie’. In deze proefles neem je vast een kijkje in de theorie uit dit boek.

kaft


Dagmake-up

Een dagmake-up is een make-up voor overdag. De make-up moet daarom geschikt zijn om te dragen in het niet ontziende daglicht. Meestal wordt met een dagmake-up een lichte, naturelle make-up bedoeld.

Ontstaan van een dagmake-up

Make-up werd in eerste instantie ontwikkeld voor film­actrices. De make-up was bedoeld om de effecten van het felle licht tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het glimmen van de huid door het vettige laagje dat van nature op de huid zit. De actrices zorgden ervoor dat make-up ook in het dagelijks leven meer gewenst werd. Vrouwen hadden de behoefte er verzorgd uit te zien. De make-up die werd gebruikt voor film was hiervoor niet geschikt. Deze was erg uitgesproken, dik en fel en gaf een maskereffect. Om make-up ook overdag draagbaar te maken is de dagmake-up ontwikkeld: transparante make-up in naturelle kleuren.

Kenmerken van een dagmake-up

Onder de dagmake-up vallen de naturel- of nudemake-up, de zomermake-up en de wintermake-up. Bij een naturel­ of nudemake-up is de make-up niet zichtbaar. Het lijkt alsof de cliënt niet is opgemaakt, maar er wel heel verzorgd uitziet. De make-up bestaat uit een transparante basis en matte oog-en lipmake-up. Als de cliënt sproeten heeft, dan schijnen deze door de foundation heen.
Een zomermake-up ziet er anders uit dan een winter­make-up. In de zomer is de huid vaak bruiner, het haar lichter en kunnen er sproeten voorkomen. Je gebruikt hierdoor andere kleuren en legt andere accenten dan in de winter. In de zomer wordt er gebruik gemaakt van uitgesproken, felle kleuren. In de winter wordt vaker gekozen voor aardetinten.

Over het algemeen geldt voor een dagmake-up dat:

 • de make-up een naturelle basic make-up is voor overdag.
 • de make-up draagbaar is in daglicht.
 • de make-up past bij de wens, de persoonlijkheid/stijl en de (werk)omgeving van de cliënt.
 • met de make-up de positieve kanten van het gezicht worden benadrukt en oneffenheden worden gecamoufleerd.

Aandachtspunten bij het aanbrengen van een dagmake-up

Houd bij het aanbrengen van een dagmake-up rekening met de kenmerken van de make-up.

Algemene aandachtspunten

 • Opleiding visagiePas lichte correcties toe. Te veel corrigeren geeft een onnatuurlijk effect.
 • Breng de make-up aan in daglicht of controleer de aangebrachte make-up bij daglicht. Zo weet je zeker dat de make-up in daglicht goed overkomt.
 • Gebruik warme óf koele kleuren. Ga hierbij mee in de kleurondertoon van de huid. Bij cliënten met een huid met een warme ondertoon gebruik je warme kleuren voor de huid, de ogen en de lippen. Bij cliënten met een huid met een koele ondertoon breng je make-up aan in koele kleuren. Warme kleuren maken een cliënt met een koele ondertoon vaak flets.

Aandachtspunten voor de huid

 • Gebruik een transparante foundation die de huid niet afdekt.
 • Als de cliënt normaal gesproken geen make-up draagt en een egale huid heeft, kun je de foundation achterwege laten en alleen een matterende poeder gebruiken. In plaats van foundation kun je ook een getinte dagcrème gebruiken.
 • Werk oneffenheden weg met een camouflageproduct. Poeder de huid hierna af.
 • Gebruik een (crème)blusher in roze of abrikooskleurige tinten. Dit geeft de huid een fris en gezond uiterlijk.

Aandachtspunten voor de ogen

 • Zet de wenkbrauwen licht aan. Kleur bijvoorbeeld alleen de gebleekte haartjes.
 • Breng met een bruin of zwart oogpotlood een dun lijntje aan tussen de wimpers. Dit geeft de wimpers meer diepte en geeft de ogen een natuurlijke en sprekende uitstraling. Gebruik zwart alleen bij cliënten met een donkere oog-, haar- en huidkleur. Bij cliënten met een lichtere oog-, haar- en huidkleur komt zwart snel te hard over.
 • Gebruik oogschaduwkleuren die dicht bij de oog-, haar- en huidkleur liggen. Gebruik bij cliënten met een donkere haar- oog- en huidkleur meer uitgesproken kleuren in donkerdere tinten, dan bij cliënten met een lichte haar- oog- en huidkleur. Dit geeft een natuurlijk effect.
 • Gebruik op een gebruinde huid geen zilveren oogmake-up. Dit slaat grijs uit.
 • Hoe bruiner de huid, hoe meer kleur je kunt gebruiken in de oogmake-up.
 • Gebruik bruine mascara voor een natuurlijk effect. Bij cliënten met een donkere oog-, haar­ en huidkleur kun je ook zwarte mascara gebruiken.

Aandachtspunten voor de lippen

 • Pas de kleur van de lipmake-up en blusher op elkaar aan.
 • Kies een lippotlood en lippenstift die dicht bij de natuurlijke lipkleur ligt. Dit geeft het natuurlijkste resultaat.

Visagie opleiding

De stappen

Aanbrengen van een dagmake-up

1. Camouflage
Camoufleer oneffenheden met een huidkleurig camouflage-product. Breng ook camouflage aan langs de neusvleugels.

stap1

2. Foundation
Breng een vloeibare foundation aan in de kleur van de huid. Vervaag de foundation richting de haargrens, oren en kaaklijn.

stap2

3. Gezichtspoeder
Poeder de huid licht af in een kleur die past bij de foundation.

stap3

4. Highlight
Breng een highlight aan onder de wenkbrauw.

stap4

5. Blusher
Breng de blusher aan net onder het jukbeen. Laat de blusher doorlopen tot de haargrens. Verzacht de randen door de blusher richting neus, mond en slapen te vervagen.

stap5

6. Wenkbrauwen
Borstel de wenkbrauwen in de gewenste vorm. Fixeer de wenkbrauwen met een gekleurde wenkbrauwfixatie.

stap6

7. Oogschaduw
Werk met drie bruintinten: een highlight onder de wenkbrauw, een basiskleur op het bewegend ooglid en de donkerste tint in de arcadeboog.

stap7

8. Mascara
Breng de mascara vooral aan op de wimpers van het bovenooglid. Borstel de wimpers met een wenkbrauwborstel om klontjes te verwijde­ren en het aan elkaar plakken van de wimpers te voorkomen.

stap8

9. Lippen
Breng camouflage aan op de lippen. Breng hier een nude lipgloss over aan.

stap9


Vragen over het hoofdstuk Dagmake-up

Ben je benieuwd of je de theorie uit het hoofdstuk Dagmake-up goed hebt begrepen? Beantwoord dan de onderstaande vragen. De antwoorden vind je verderop in de proefles.

Vragen
1. Wat zijn kenmerken van een dagmake-up?
2. Waar moet je op letten bij het aanbrengen van een dagmake-up? 
3. Noem enkele aandachtspunten voor de lippen.


Studeren op jouw moment

Bij NTI kun jij studeren wanneer het jou uitkomt. Je start met een opleiding wanneer jij dat wilt. Je bepaalt zelf waar en wanneer je studeert in een online leeromgeving en met echte studieboeken. Zo kun jij een opleiding goed combineren met een drukke baan, hobby’s en gezinsleven. Dus echt studeren op jouw moment.


Bekijk hier de antwoorden

Onderstaand kun je jouw antwoorden controleren.

Antwoorden Theorie

1. Kenmerken:

 • vaak naturelle basic make-up voor overdag;
 • draagbaar in het daglicht;
 • past bij de wens/stijl van de klant;
 • positieve kanten van het gezicht worden benadrukt en oneffenheden weggewerkt.

2. Aandachtspunten:

 • pas lichte correcties toe;
 • breng de make-up aan in daglicht of controleer de aangebrachte make-up bij daglicht;
 • gebruik warme óf koele kleuren, waarbij je meegaat in de kleurondertoon van de huid.

3. Pas de kleur van lipmake-up en blusher op elkaar aan en kies een kleur lippotlood en lippenstift die dicht bij de natuurlijke lipkleur ligt.


Ben je na het volgen van de proefles enthousiast geworden over de Vakopleiding Visagist?

Je kunt elke dag starten met de Vakopleiding Visagist, dus zet vandaag nog de eerste stap!

8 redenen om bij NTI te studeren

 1. NTI biedt erkende en gewaardeerde opleidingen
 2. Je krijgt deskundige begeleiding door ervaren docenten
 3. Je studeert voor een voordelige prijs
 4. Je studeert flexibel: waar en wanneer je wilt
 5. Je studeert met veel persoonlijk contact
 6. Je studeert modern via onze digitale leeromgeving
 7. Je krijgt studiebegeleiding van een mentor
 8. Je kunt studeren op kosten van de werkgever en/of de fiscus

Neem gerust contact met ons op, als je nog vragen hebt. Succes met het kiezen van je opleiding!

3 Studeren bij NTI

FlexibelStuderen® doe je bij NTI

Ben jij een vroege vogel, of duik jij liever ‘s avonds laat de boeken in? Met de flexibele opleidingen van NTI kan iedereen, overal studeren. Je kiest zelf je startmoment en bepaalt je eigen tempo. Je krijgt les van topdocenten en wordt tijdens je opleiding begeleid door een mentor. Met jouw online leeromgeving en échte studieboeken studeer je op jouw manier. FlexibelStuderen® doe je bij NTI.

Studietools

Bij NTI gebruik je, afhankelijk van je opleiding, verschillende studietools. Zo ga je aan de slag in de online leeromgeving, gebruik je jouw Mijn NTI en werk je met studieboeken.

Demo online leeromgeving

De online leeromgeving is beschikbaar waar en wanneer je wilt en geeft jou alle benodigde tools tijdens jouw studie. Om een indruk te krijgen van de online leeromgeving kun je een gratis demo volgen. Hier leggen we overzichtelijk uit welke handige hulpmiddelen er tijdens het studeren voor jou klaar staan.

Ben je benieuwd hoe onze online leeromgeving eruit ziet?

Neem een kijkje in de gratis demo

Daarom FlexibelStuderen®:

 1. Erkende opleidingen, bekende naam
 2. Studeren met veel persoonlijk contact
 3. Voordelig studeren, transparant over kosten
 4. Studeren op jouw moment en jouw manier
 5. Overal studeren met onze online leeromgeving
 6. Persoonlijke begeleiding door mentoren en ervaren docenten
 7. Werkgevers zijn snel overtuigd

Direct inschrijven

Wij zijn trots op onze studenten

Studenten van NTI zijn geen doorsnee studenten. Ze volgen een studie naast hun volle leven; hun baan, gezin, hobby’s en vrienden. Ze bepalen hun eigen weg, gaan ook buiten de gebaande paden en studeren op de raarste momenten en vreemdste plekken. Het zijn doorzetters, vol motivatie. Omdat ze hun droom volgen, stappen zetten, de regie in eigen hand nemen. Ze mogen trots op zichzelf zijn. Wij zijn het in ieder geval.

Lees hier de verhalen van onze studenten

Wat is jouw volgende stap?

We denken graag verder met je mee! Het starten van een studie is spannend en roept misschien nog wel meer vragen op. Maar wist je dat iets nieuws leren ook bijdraagt aan je levensgeluk? Je verder ontwikkelen is bovendien goed voor je zelfvertrouwen en je hebt natuurlijk aan de eettafel weer iets te vertellen ;-)

Klaar om te beginnen?

Schrijf je nu in

Heb je na het doen van deze proefles nog vragen? Of zijn er dingen waar je over twijfelt? Onze studieadviseurs geven je geheel vrijblijvend een persoonlijk studieadvies en beantwoorden al je vragen.

5 Ervaringen

Wat vinden onze eigen studenten van hun opleiding?

Bij NTI streven we naar kwalitatief goed onderwijs dat voor iedereen bereikbaar is. En wie kan dit beter beoordelen dan onze eigen studenten?

Chantal, 47 jaar

5star reviews

"Dit is mijn 2de studie bij de NTI en ik ben nog steeds enthousiast! Er is veel verbeterd vergeleken met mijn eerste studie en het is heel duidelijk wat je wanneer moet doen. Verder heb je veel vrijheid om zelf je tempo te bepalen en is de leerstof duidelijk aangegeven in de meeste boeken. Ik kan studeren bij de NTI van harte aanbevelen!" 

Rick

5star reviews

"Prima opleiding! Het niveau is niet te moeilijk, je kunt er lekker snel doorheen werken. Ik vind de stages die erbij horen erg leuk.. zo leer je direct in de praktijk. Over het NTI zelf, ik zou ze zeker aanraden. Contact verloopt netjes en snel, bij vragen regelen ze vrijwel direct alles voor je. Top!" 

Irene

4star.png

"Een goede ervaring over het algemeen. Het thuis studeren bevalt me erg goed en ik vind het prettig dat ik de vrijheid heb om mijn studie zo in te delen zoals het voor mij goed uitkomt."

Sabine

Foodblogster Sabine volgt de HBO Bachelor Toegepaste Psychologie naast haar blog OhMyFoodness